HABER

En çok MSB ihale yaptı

ANKARA (İHA) - Geçen yıl ihale yapan kurumlar içerisinde Milli Savunma Bakanlığı ilk sırayı alırken, bazı kurumlar bir yıllık süre içerisinde ihale yaptıkları halde hiç ihale yapmadıklarını bildirdi.

Kamu İhale Kurulu Başkanı Akkaynak'ın verdiği bilgilere göre, bir yıllık dönemde yapılan ihalelerde Milli Savunma Bakanlığı 6 bin 529 ihele ile ilk sırayı aldı. Milli Savunma Bakanlığı'nı 5 bin 566 ile ihale ile Milli Eğitim Bakanlığı, 4 bin 289 ihele ile de Sağlık Bakanlığı takip ediyor. Bunları sırasıyla İçişleri Bakanlığı, Yerel Yönetimler, Yükseköğretim Kurumları, KİT, Sosyal Güvenlik Kuruluşları, Fon, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı takip ediyor.

Kamu ihaleleri içerisinde bazı kurumların, yaptıkları ihalelere ilişkin sözleşme sonuçlarını gösteren İhale Bilgi Formlarını ya hiç göndermedikleri ya da çok azını gönderdikleri ortaya çıktı. Bir yıllık ihaleleri kurumsal bazı incelendiğinde bazı kurumların hiç alım yapmadığı ya da bir yıl içerisinde bir tane yaptıkları gibi sonuçlar çıktığını belirten Akkaynak, "Bu kurumların gerçekte hiç ihele yapmadıkları doğru değil. İhale yapılmasına rağmen bilgi formlarını kurumumuza iletmiyorlar. Bizim 2003 yılı istatistiklerimizden edindiğimiz bilgilier sağlıklı bilgilerdir" dedi.

İhalelerin parasal bazda dağılımlarına göre ise Milli Savunma Bakanlığı'nın bu dönemde sayısal dağılımında olduğu gibi 644 trilyon lira ile parasal dağılımda da ilk sırayı alıyor. Sayısal dağılımda 5. sırada yer alan Yerel Yönetimler 585 trilyon ile parasal dağılımda ikinci sırada yer alıyor. İçişleri Bakanlığı ise sayısal dağılımda 4. sırada yer alırken, parasal dağılımda 3. sırada yer alıyor. Sayısal dağılımda 8. sırada bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı ihalelerin parasal boyutu ile 4. sıraya yerleşiyor. Sayısal dağılımda 12. sırada yer alan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ise yaptığı ihalelerin parasal tutarıyla 5. sırada yer alıyor. Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı ihalelerin sayısı açısından 2. sırada yer alırken ihalelerin tutarıyla 9. sırada bulunuyor.

İHALELERİN FİNANSMANININ YÜZDE 32'Sİ GENEL BÜTÇEDEN KARŞILANIYOR 2003 yılında gerçekleşen ihalelerin finansmanının yüzde 32'sinin genel bütçeden, yüzde 29'unun katma bütçeden, yüzde 27'sinin ise bağımsız ve özel bütçeden, işletme bütçesinden, yüzde 12'sinin döner sermayeden karşılandığı ortaya çıktı. Geçen yıl yapılan ihalelerin yüzde 27'si gerçek kişiler, yüzde 65'i ise tüzel kişiler tarafından alındı. Tüzel kişiler arasında ise yüzde 50'lik oran ile limited şirketlerin 2003 yılında yapılan ihalelerin yarısını aldığı görüldü. Parasal boyutu ile incelendiğinde ise yüzde 49'luk oran ve 2 katrilyon 243 trilyon lira ile yine ilk sırada yer aldı. Bu sonuçlardan hareketle tüzel kişilerin parasal olarak kamu alımlarında yüzde 80'lik bir paya sahip olduğu görülüyor. Bu oran da kamu alımlarında kurumsal yapıya sahip isteklilerin etkin rol oynadığını gösteriyor.

Aynı yıl içerisinde yapına yaklaşık 36 bin ihaleye ve doğrudan temin yoluyla yapılan alımlara toplam 259 yabancı yüklenici katıldı. Bu alımların toplam tutarı 191 trilyon lira olarak gerçekleşti. Bu rakamın toplam ihalelerdeki payı ise yüzde 3.4 düzeyinde kaldı.

KAMU HARCAMALARINDA İÇ ANADOLU BÖLGESİ BİRİNCİ SIRADA YER ALIYOR Gerçekleşen ihalelerin coğrafi bölgelere göre adet ve tutar bazında analiz edildiğinde hem yapılan ihale adedi hem de tutarı anlamında İç Anadolu Bölgesi'nin büyük bir üstünlüğü görülüyor. İhale yoluyla yapılan kamu harcamalarının yüzde 35'inin İç Anadolu Bölgesi'nde yapıldığı ortaya çıkıyor. Bu sonuçta idarelerin merkezlerinin Ankara'da olması önemli bir etken oluşturuyor. İhalelerin parasal boyutunda İç Anadolu Bölgesi'nin yüzde 26 ile Marmara Bölgesi, yüzde 10 ile Doğu Anadolu Bölgesi izliyor. Yapılan ihale sayısı olarak ise yüzde 25 ile İç Anadolu Bölgesi yine ilk sırayı alırken, yüde 24 ile Marmara Bölgesi, yüzde 14 ile Ege bölgesi takip ediyor.

Kamu İhale Kurumu, geçen yıl şikayet başvurularına yönelik 1597 adet karar almış, bu kararların yüzde 56'sı uyuşmazlık kararı, yüzde 44'ünü ise ara karar oluşturdu. Bunlar içerisinde yargıya götüren kararlar var ancak henüz karar alınan yok. İhalelere yönelik uyuşmazlık kararlarının ise yüzde 45'ini hizmet alımı, yüzed 41'ini mal alımı, yüzde 14'ünü ise yapım işi ihaleleri oluşturuyor. Hizmet alımları çerçevesinde kuruma yapılan şikayet başvurularında temizlik, yemek, bakım-onarım alımı ihalelerinin, mal alımları çerçevesinde ise tıbbi malzeme, techizat, gıda, petrol ürünleri, bilgisayar malzemeleri ihaleleri, yapım işleri çerçevesinde ise üst yapıl ihaleleri öne çıkıyor. Şikayet yolları analiz edildiğinde ise her ihale türü için en çok başvuru yolunun itirazen şikayet olduğu ve toplam başvurunun yüzde 78'ini oluşturduğu görülüyor.

Şikayet başvuruları arasında en fazla açık ihale ile yapılan ihaleler için gerçekleşirken, bunların alınan kararların yüzde 80'ini oluşturduğu görüldü. Açık ihale usulü ile yapılan ihaler ile ilgili şikayetlerin yüzde 45'i başvurunun reddine, yüzde 18'i ihalenin iptaline, yüzde 37'si ise diğer karar şeklinde oluştu. İhale iptal kararlarının ihale usullerine göre analizi yapıldığında en fazla ihale iptalinin pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde verildiği görüldü.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler