ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da tesadüfen bulunan Amazon Kraliçeleri'ne ait mozaikler, dünyanın en değerli tarihi eserleri arasında gösteriliyor.
Şanlıurfa'da Balıklıgöl yakınlarındaki Halepli Bahçe'de dinler bahçesinin temel atma çalışmaları sırasında tesadüfen bulunan paha biçilmez Amazon Kraliçeleri'ne ait mozaikler, turizm dünyasında büyük yankı uyandırdı. Mozaikler, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından da 'hazine' olarak nitelendirildi.
Arkeologların "Savaşçı Amazon Kraliçeleri'nin mozaiğe resmedilmiş dünyadaki ilk örnekleri" olarak duyurduğu mozaiklerde, av sahnesi çok net görülüyor. Ortaya çıkarılan eserler, Fırat Nehri'nin orijinal 3 milimetrekarelik taşlarından yapıldığından, dünyanın en değerli mozaikleri olarak gösteriliyor.
İlk aşamada 100 metrekarelik mozaik gün ışığına çıkarılırken, av sahnesi mozaiğinin kenar bordürlerinde geometrik motifler, bitki desenleri, güvercin, kanatsız eros, sincap, ördek, kaplan, keklik, ceylan ve tazı figürleri bulunuyor. Mozaik, doğadaki bütün renklerin kullanılması ve gölgelendirmeler bakımından da özel önem taşıyor. Av sahnesinde dört Amazon Kraliçesi Hippolyte (Hipplüte), Antiope, Melanipe (Melanipe) ve Penthesileia (Pentesileya); av kıyafetleri ile 'tek göğüslü' olarak at üstünde tasvir ediliyor. Bu sahneler bugüne kadar rölyeflere resmedilmişti. Kraliçelerin Grekçe isimleri ile yer aldığı av sahnesinin mozaiğe işlenmiş hali, dünyada ilk defa Halepli Bahçe'de ortaya çıktı.