KADIN

En doğal ilaç: Kereviz Her Derde Deva!

Kerevizin faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle kışın bol bol tüketilmesi gereken kereviz stresten, öksürüğe, böbrek taşına kadar bir çok hastalığa iyi geliyor. Zayıflamaya da katkısı bulunan kereviz bakın başka hangi hastalıklara iyi geliyor.

 En doğal ilaç: Kereviz Her Derde Deva!

Maydanozgiller familyasından olan Kereviz vitamin deposu. Folik asit, potasyum, fosfor kalsiyum açısından oldukça zengin. Hem pişirilen hem de çiğ olarak tüketilebilen kerevizi uzmanlar kış ve ilkbahar dönemlerinde haftada bir ya da iki kere tüketilmesini öneriyor.

**PORTAKAL SOSLU KEREVİZ TARİFİ İÇİN TIKLAYIN

**

Kerevizin faydaları:

Kereviz iyi bir antioksidandır
İdrar söktürür
Kan basıncını düzenler
Kansızlığa iyi gelir
Böbrek ve kalp kasını güçlendirmeye yardımcı olur
Toksinlerin atılmasına yardımcı olur
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Gerginliği alır
Yüksek Tansiyon
Kanserden korur
Zayıflamaya yardımcı olur
Cildi temizler
Cinsel isteği artırır
Siroz hastalığını önler
Gut hastalığına iyi gelir
Uyku özelliğine sahiptir
Şeker hastalığına karşı fayda sağlar
Dizanteri ve sarılık gibi rahatsızlıklara iyi gelir
idrar yolu iltihabı için faydalıdır
Karaciğeri korur
Romatizmaya iyi gelir
Kabızlığa da faydası vardır
Vücuttaki şişkinliğin ve ödemin atılmasına katkıda bulunur
Unutkanlığa iyi gelir
Süt yapar

KEREVİZİN BESİN DEĞERİ VE KALORİSİ

100 gr kereviz sapı ya da yaprağında 17 kalori bulunur. Kolesterol içermez. 0.1 gr kadar yağ, 0,9 gr protein, 3.9 gr karbonhidrat, 0.6 gr lif bulunur. İçinde mineral olarak 29 mgr. fosfor; 39 mgr. kalsiyum; 0,3 mgr. demir; 126 mgr. sodyum; 341 mgr. potasyum bulunur. 240 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0.3 mgr. B3 vitamini: 0,06 mgr. B6 vitamini; 8 mcgr. folikasit; 9 mgr. C vitamini ve 0,5 mgr. E vitamini içermektedir.
100 gr. kök kereviz ise 40 kaloridir. Kök kereviz 1,8 gr. protein; 8,5 gr. karbonhidrat; 100 mgr. sodyum ve 300 mgr. da potasyum içerir. Kereviz (Apium graveolens), maydanozgiller Apiaceae familyası içinde, batı ve kuzey Avrupa sahil bölgelerinin ve özellikle de bu bölgelerin çukur ve sazlık kesimlerinin yerlisi olduğu kabul edilen, yenilebilir, iki senelik bir bitkidir. Bir metreye kadar boy atabilir. Çiçekleri krem rengine çalan beyaz renkte, 2-3 mm. çapındadır. Eski Yunan uygarlığınca iyi bilinen bir bitki olan kerevizin gıda olarak kullanımının ilk izlerine Sisam adası kalıntılarında rastlanmıştır. Homeros'un İlyada'sında atların Troya yakınlarındaki sazlıklarda yetişen yaban kerevizi ile otlandıkları dizesi yer almakta, Odissea'da Kalipso'nun mağarasının yakınında yine yaban kerevizi yetişmektedir.

Gıda amaçlı kullanımı

Kereviz zeytinyağlı olarak, dolması yapılarak, haşlanmış sebze olarak, salatası veya çorbası yapılarak yaygın şekilde tüketilen bir sebzedir. Özellikle güney Avrupa mutfak geleneklerinde, Fransız mutfağında, ABD'de Louisiana yemek kültüründe önemli yeri vardır.

Kereviz tohumları tatlandırıcı baharat olarak kullanılır. Baharatlık amaca dönük kereviz tohumu yemeklik tuz ile karıştırılarak "kereviz tuzu" adı altında piyasaya sürülür ve yemeklerde ve kokteylllerde olağan tuza alternatif bir ürün oluşturur. Bloody Mary kokteyli ve hot dog sandviçleri kereviz tuzu ile özdeşleşmiş iki tanınmış üründür. Çin kerevizi veya Şark kerevizi daha ince saplı olup, tadı daha keskindir. Çin mutfağında genelde karışık yağlı kızartmalarda ve çorbalarda rastlanır.

Şifa amaçlı kullanımı

Kerevizin yaprak ve saplarının, bol vitaminleri ve çeşitli madeni maddeleriyle çok faydalı olduğunu belirten uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini ve iştah açtığını bildiriyor. Uzmanlar, kerevizin, iç salgı bezlerini ve özellikle vücutta çok çeşitli vazifesi olan böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu da önlediğini ifade ediyor. Kanı pisliklerinden temizlediğini ve sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığını vurgulayan uzmanlar, kerevizin diğer faydalarını şöyle sıralıyor: "Karaciğerin şişliğini giderip onu yorgunluk maddelerinden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanları zayıflatıyor ve cinsel faaliyeti çok arttırıyor."

Bitkinin körpe yaprakları, güneşsiz ve havadar bir yerde kurutularak havanda ezilip toz haline getirilir ve bazı yiyeceklere, çeşni vermesi için serpilir. Bitkinin tohumları da kurutulup ezilerek kereviz tuzu olarak bazı yiyeceklere katılır. Tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kullanılır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler