Rapora göre "Dünyada en fazla Kürt nüfusunun yaşadığı yer İstanbul."
Amerikan Dışişleri Bakanlığı Genel Denetim Bürosu’nun, 110 sayfalık Türkiye raporunda "Dünyanın en fazla Kürt nüfusunun yaşadığı yer İstanbul" ifadesi yer alıyor.
Raporda İstanbul'a Doğu'dan göçün kentin yapısını değiştirdiği bunun da siyasi düzleme yansıdığı belirtildi.
Kürt açılımı ise olumlu bir gelişme olarak nitelendirildi.
Türkiye'nin Irak'taki güçlü diplomatik varlığı ve Kuzey Irak bölgesel yönetimiyle ilişkileri Amerika'yı tatmin eden gelişmeler olarak sıralandı.
Raporda dikkat çeken bir diğer bölüm de Türkiye'nin dış politikasına ilişkin yorumlar. Eksen kayması tartışmaları hatırlatılarak, "Buradaki temel sorun Türkiye'nin Atatürk tarafından kurulan batılı yaklaşımdan uzaklaşıp uzaklaşmadığı ve eğer uzaklaşıyorsa bunun hangi boyutta olduğudur" denildi.
"Türkiye'nin gözünü kararlı bir şekilde İslami özelliklerinin yolunu kolaylaştırdığı Doğu'ya dikmesi, katma değeri de beraberinde getirmektedir" ifadesi dikkat çekti.
Raporda laik elit ve İslami kuruluş karşılaştırması da var. İslami kuruluşların laik elite meydan okuduğu yorumu da yer aldı.
"Bu meydan okumanın demokratikleştirici bir etkisi olsa da Türkiye demokratik yönetimin doğasını tam olarak tanımlayabilmiş değil" ifadesi kullanıldı.
Raporda, Türkiye'nin hem İsrail hem Ermenistan'la ilişkilerinin gelecekteki seyrinin Amerika için önemli bir unsur olmaya devam ettiği vurgulandı.
Ayrıca, Türkiye'nin Kıbrıs, Irak, Afganistan ve İran konusundaki dış politika girişimlerinin Amerikan politik çevrelerince dikkatle izlendiği belirtildi.