Baba olmak zor iştir. Anne kadar olmasa da yine de büyük özveri ister. İşte hayvanlar aleminden eşi benzeri görülmemiş ‘baba’ örnekleri...
Hayvanlar aleminde hamile kalabilen tek erkek canlı olan denizatı dünyanın en ilginç babası olarak listede ilk sırada yer alıyor. Dişi, yumurtalarını erkeğin kuluçkasına bırakıyor ve döllenmesini bekliyor. Yavru sayısı 5 ile 1500 civarında olurken, genel doğum ortalaması 100 ve 200 yavru arasında değişkenlik gösteriyor.
Söz konusu babalık olduğunda kedi balığını hafife alamayız. Denizatı gibi hamile kalamasa da onun yöntemi de ilginç ve takdire değer. 48 tane döllenmiş yumurtayı ağzında 60 gün taşıyan ve bu süreçte gerekirse hiç beslenmeyen kedi balığı, yavruları sağlıklı bir biçimde dünyaya getirme konusuna kendini adamış bir baba örneğidir.
Koruma güdüsü yüksek olan başka bir baba hayvan da keseli kurbağadır. Kesesine yerleştirdiği yumurtaların üzerinde kuluçkaya yatarak güvenli bir biçimde çatlamalarını sağlar. Bunun sebebi ise toprakta yeterli nem olmadığından doğduklarında kolayca hareket edebilmelerini sağlamaktır.
Keseli kurbağadan farklı olarak, Darwin kurbağaları yumurtaları ses keselerine yerleştirir ve yumurtalar olgunlaşana kadar orada tutar.
Bu kurbağa, iyi bir baba olmanın yanı sıra iyi bir koca olmasıyla da hatırı sayılır bir üne sahiptir. İki yaşamlılar arasında tek eşli olarak yaşayan tek türdür. Dişi, yumurtalarını yaprağın üzerine bırakır ve erkek de onları suyun altındaki bitkilerin arasına yerleştirir.Bu şartlar altında iribaşlar yeterli besin alamayacağı için baba, yavruların hareketlerini izler ve gerekli durumlarda dişiyi çağırır. Dişi kurbağa ise suya döllenmemiş bir yumurta bırakarak iribaşların besleneceği gıdayı temin eder.
Hayvanlar aleminde en fedakar babalardan biri de imparator penguendir. Aylarca o keskin soğuklarda yumurtaları, ayaklarıyla göbekleri arasında yere temas ettirmeden taşırlar.Yavrular doğduğunda yaklaşık 100 gün boyunca aç kalmış oluyorlar. Sonra da yavrularını ağızlarıyla beslerler. Görüldüğü üzere dişilerden daha fedakarlardır.
Bir yavru dünyaya geldiğinde babalık görevini fedakar bir biçimde yerine getirecek olan hayvanlardan biri de Namaqua çöl kekliğidir. Kuluçka süresinde dişiler gündüzleri , erkekler de geceleri yumurtaları korur.Yavrular doğduktan sonra kendilerini koruyabilmeyi öğrensinler diye anne onları terk eder. Ancak baba onlarla kalır ve su ihtiyaçlarını karşılar.
Bu kuşun da babalık görevini en mükemmel biçimde yerine getirdiğini söyleyebiliriz. Ağaç kovuklarında yuva yapan bu kuşlarda, dişilerin görevi yavrular doğup uçabilecek seviyeye gelene kadar kovuğun içinde kalıp onlara bakmak ve babanın görevi de içeriye ulaşımı engellemek ve onlara yiyecek getirmektir. Yavrular büyüdüğünde anne, babayla işbirliği yaparak yuvaya yiyecek taşımaya başlar.Bu süreç 4 ile 5 ay arasında olmaktadır. Bu sürecin sonunda yavrular yeterli gücü kazanıp yuvadan uçarlar.
Nandular sadık bir eş olmasa da çok iyi bir babadır. Bir yuvada ortalama 7 dişiden yaklaşık 26 yumurta bulunur.Her erkek 40 gün boyunca 10 ile 60 arası yumurtaya kuluçka yapar. Yavrular doğduktan sonra da onları dişiler dahil herhangi bir dış etkenden korur.
Nandular gibi yavrularının kuluçka dönemini beklmeseler de Jakanalar yavrularına hayat şartlarını en güzel şekilde öğretir. Erkekler yumurtaların güvenliğini sağlarken dişiler de başka erkeklerle çiftleşmek üzere orayı terkeder. Yavrular büyüyüp kendilerine bakabilecek hale gelene kadar babalarının himayesinde olur.
Böcekler dünyada genellikle pek aktif ebeveynler olarak görülmese de dev su böceklerinin erkekleri tamamen bir istisnadır. Sırtında bir seferde yaklaşık 150 yumurtayı taşıyabilir. Dişinin görevi ise babanın sırtına bu yumurtaları yerleştirmek ve oraya yapıştırmaktır. Üç hafta boyunca erkek bu yumurtaları sırtında taşıyarak sulu ortamlardan korur.
Maymun türlerinden biri olan Marmosetler de babalık adına oldukça çalışkan hayvanlardır.Genellikle yavrular ikiz doğduğundan ve annenin vücut ağırlığının yüzde 25’ini oluşturduğundan anneye çok zarar verir. Babanın görevi ise anne doğumdan sonra toparlanırken bebekleri temiz tutmak ve onları taşımaktır.Bu arada anne genellikle iki hafta içinde tekrar hamile kaldığından bebeklere bakma görevi yine babaya düşüyor!