Soru: Bebeğimin doğumundan sonraki birkaç gün çok güzel geçti. Sorun, doktorumuzun bebeğimin sarılığının tedavisi için ona biberonla süt vermemizi tavsiye etmesiyle başladı. Sanırım bebeğim karışıklık yaşadı. Bundan sonraki bebeğimi emzirmek istiyorum. Bana yardım ederseniz çok sevinirim.
Cevap: İlk emzirme deneyiminizin umduğunuz gibi olmamasına üzüldüm. Bebeğinizin emmeye başlamasında doğumuyla beraber bazı güçlüklerin ortaya çıktığını düşünüyorum.
Bebeğinizi iyi bir başlangıçla emzirmek için yapmanız gereken 8 şey:
1. Hamilelik sırasında hazırlık yapmaya başlayın. Bu sizin emzirme döneminizi etkileyecek en önemli şeydir. Emzirme doğaldır ancak içgüdüsel değildir. Emzirme kurslarına katılarak bebeğinizi göğsünüzde emzirmek hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz. La Leche League de sağlandığı gibi anne-anne desteği çok değerlidir. Bu buluşmalarda diğer emziren annelerle tecrübelerinizi paylaşarak emzirme sanatı hakkında bilgilenebilirsiniz.
2. Bir sonraki hamileliğinizde size uygun gözüken bir BCL uzmanı bulun. Sorun yaşadığınızda onunla irtibat halinde olun. Ve emzirmek için iyi bir başlangıç sağlayın. Bu sizin bebeğinize ve kendinize verdiğiniz çok güzel bir armağan olacaktır.
3. Doğum sırasında tedavi kullanmayı yeniden düşünün. Bu bebeğinizin göğsünüzdeki davranışlarını etkileyebilir. Etkisi ilk iki hafta sürer çünkü ilaçların bebeğin vücudundan atılması biraz zaman alır. İlaç tedavisi görmüş annelerin bebeklerine emme problemleri ve çok uyku görülebilir. Doğum yardımcısı kullanmak kullanılan ilaç miktarının azaltılmasını yada hiç kullanılmamasını sağlar. Eğer ilaç alacaksanız da bunun az miktarda olmasına özen gösterin ki bebeğiniz bu durumdan fazla etkilenmesin.
4. Erken ve sık emzirin. İlk emzirme doğumdan mümkün olduğunca kısa süre sonra gerçekleşmelidir. Uzmanlar doğumdan sonraki ilk iki saat içinde bebeklerin daha fazla uyarılmış olduklarını ve güçlü emme refleksi gösterdiklerini savunmaktadırlar. Bu erken emzirmeler emzirme dönemi için iyi bir başlangıç olur.
5. Bebeğinizin göğsünüzde çok fazla alıştırma yapmasına izin verin. Bu, bebeğin hayatındaki ilk hafta için çok önemlidir. Bebeğinizin sizinle ten temasında bulunmasını sağlayın. Bebeğiniz bir süre sonra sizin kokunuza ve tadınıza alışacaktır. Bebeğinizi iki üç saatte bir emzirin. Bebeğinizi erken ve sık emzirmek göğüslerinizin yumuşak ve tutulabilir olmasını sağlar. Bebeğinizin açlığını, verdiği işaretlerle anlamaya çalışın.
6. Ek besinlerden uzak durun. Süt yerine bebeğinize su vermeniz bebeğiniz için tehlike oluşturur. Su kesinlikle sarılığı tedavi etmez yada bilirubin seviyesini azaltmaz. Su verilmesi bebeğinizin göğsünüzde geçirdiği süreyi azaltır, dolayısıyla sütünüz azalır ve bebeğiniz yeterli kaloriyi alamaz. Eğer ek destek gerekirse bebeğinizi bir kap yada şırınga yardımıyla göğsünüzde besleyin.
7. Sarılık emzirmenin sonu anlamına gelmez. Fiziksel sarılık normal ve genelde bebeklerin çoğunda görülen durumdur. Bir hastalık değildir. Bebeklerin en az % 50'sinde görülür. Bebeğiniz için tehlikeli değildir. İlk günlerdeki sık beslenme bebeğinizin vücudundaki bilirubin seviyesini temizlemekte yardımcı olur. Bilirubin fazla miktarda yok edilmesi bebeğinizin sarılığa yakalanma riskini azaltır. Bebeğe biberonla su verilmesi bebeğin emme kabiliyetini etkiler.Genellikle bebeğiniz sarılık olduğunda emzirmeyi değerlerin düşmesi için bırakmak yada su desteği vermek gerekli değildir.
8. Bebeğinizin yeterli sütü aldığından emin olun. Genellikle anneler bebeklerinin yeterli beslenemediğinden endişe ederler. Bunun için en iyi yol bebeğin dışkısını izlemektir. Bebekler sütünüzün artmaya başladığı üçüncü günden itibaren günde altı- sekiz defa bezlerini ıslatırlar ve iki defa bağırsak hareketi yaparlar. İlk altı ay içinde alınması gereken ortalama ağırlık haftada dört- altı onstur.
Debbi Donovan