YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

En Yaşanabilir Kent Ankara

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Cumhuriyet Halk Partili belediyeler, belediyecilikten anlamazlar” dedi.Birleşik Arap Emirlikleri'nin...

En Yaşanabilir Kent Ankara

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, “Cumhuriyet Halk Partili belediyeler, belediyecilikten anlamazlar” dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin Al Ain kentinde düzenlenen 2012 yılı LivCom Yaşanabilir Toplumlar Ödülleri'nde Ankara’nın aldığı ödülleri gösteren Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularına cevap verdi. LivCom’dan alınan ödüllerin Ankara’nın aldığı ilk ödüller olmadığını, özellikle 2002 yılından itibaren Başkent Ankara’nın yerli ve uluslararası birçok ödül aldığını kaydeden Başkan Gökçek, “Bu ödüllerin sayısı 28” diye konuştu.

Başkan Gökçek, Ankara’daki turizm çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine, Başkentin bir turizm kenti olmadığının altını çizerek, geçen yıl Ankara Ticaret Odası ile birlikte gerçekleştirilen Shopping Fest’te, hedeflerinin 1 milyon turist olduğunu ve bu rakamı tutturduklarını söyledi. Ciro manasında da Başkent’teki tüm iş merkezlerinin istenilen rakamlara kavuştuğunu kaydeden Gökçek, “5 yıl sonra bu rakamı 5 milyon yabancı turiste çıkaracağız, inşallah bunu tutturacağımıza da inanıyorum” şeklinde konuştu.

Bir gazetecinin alınan ödüller konusunda CHP’li belediyelerin yaptıkları açıklamaları hatırlatması üzerine de Başkan Gökçek, şunları söyledi:

“Gerçekten Cumhuriyet Halk Partili belediyeler, belediyecilikten anlamazlar. Böyle bir ödül falan, onlar için hak getire. Sadece çalışma kriterleri açısından Ankara için somut bir örnek vereyim. Biz, Marşandiz Köprüsü’nü 53 günde hem yıktık hem de yenileyerek yaptık. CHP’li Çankaya Belediyesi, tahmini taş çatlasa 4 bin metrekarelik Kuğulu Parkı, 3-4 aydan beri bitiremedi. Bu onların çalışma kalitesi ve azmini gösteriyor. Her zaman söylerim, eğer Çankaya Belediyesi ile bazı odaların Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetleri ile ilgili davaları olmasaydı, Ankara bugün bulunduğu yerin en az 2 katı ilerde olurdu. Her konuda dava açıldı ve yürütmeyi durdurma kararı verildi. Biz bu muhalefete rağmen bu başarıları elde ettik. Neyse ki artık bu tür sıkıntıları eskisi kadar yaşamıyoruz. Yargı doğal faaliyetinde olduğu için eskisi gibi yürütmeyi durdurma kararlarıyla karşılaşmıyoruz.”

Çankaya Belediyesi’nin sadece 2011 yılında Büyükşehir Belediyesi’ne açtığı dava sayısının 147 olduğunu ifade eden Başkan Gökçek, “Yani bizi çalıştırmamak için ellerinden gelen her şeyi ama her şeyi yaptılar. Tüm bu başarılar onların muhalefetine rağmen ortaya çıktı” dedi.

“ARAÇ SAYISI 4 KAT ARTTI AMA TRAFİK KAT BE KAT DAHA RAHAT”

Başkent ulaşımına ilişkin başka bir soruyu da cevaplandıran Başkan Melih Gökçek, 4,5 milyonluk kent nüfusu olan kentler arasında trafiği en rahat şehrin Ankara olduğunun altını çizerek, “Biz ilk alt üst geçit çalışmalarını yaptığımızda CHP’liler, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, ‘Ankara’yı alt üst geçitlerle transit yollar haline getiriyorsunuz’ diye bağırıyorlardı. Şimdi de trafikte sıkışınca, ‘niye sıkıştık’ diye bağırıyorlar. Aklın mantığın alması mümkün değil” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 1994 yılında ilk kez seçildiğinde Ankara trafiğinde 350 bin araç olduğunu, bu sayının bugün 1 milyon 420 bine çıktığını kaydeden Başkan Gökçek, “Yani 4 kat araç arttı. Buna rağmen biz, bundan 19 yıl önceki durumdan kat be kat öndeyiz. Ankara’nın trafiğinin bir sene önceki durumda devam edebilmesi için yılda yapılması gereken yol yaklaşık 4 şeritli 125 kilometre. Biz de bunu 100 ile 125 kilometre olarak 18 yıldan beri her yıl gerçekleştirmişiz. Ancak kent merkezi Kızılay ve Ulus olduğundan ve buralara ulaşacak ikinci bir alternatif bulunmadığından dolayı da isteseniz de istemeseniz de şehrin dört bir tarafından gelince merkezde sıkışma oluyor” dedi.

Trafik konusundaki en önemli çalışmanın metrolar olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, “Dünyanın dört bir tarafında metrolar, hükümetler tarafından yapılır, belediyelere terk edilir ve belediyeler bunu işletir. Belediyelerin kendi ekonomik imkanlarıyla bunu yapma şansı yoktur. Nitekim hükümetimiz de bu konuda durumu değerlendirdi ve Sayın Başbakanımızın talimatıyla Ankara’nın devam eden 44 kilometrelik metrosunu da Ulaştırma Bakanlığı devraldı. İnşallah 2013 yılı sonu itibariyle iki tanesi, 2014 yılının ortalarında da bir tanesi olmak üzere 3 metro faaliyete geçmiş olacak” şeklinde konuştu.

“DOĞU-BATI İSTİKAMETİ RAHATLAYACAK”

Tüm bunların haricinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni tünel yollar, alt ve üst geçitlerle trafiği rahatlatacak çalışmalar gerçekleştirileceğini de anlatan Başkan Gökçek, şu bilgileri verdi:

“Şu anda Ankara’da doğu batı istikametinde birbirine paralel Eskişehir, Sabancı ve İstanbul yolları var. AOÇ içinden İstanbul Yolu ile Sabancı Bulvarı arasında yeni bir paralel yol yapıyoruz. Kamyonlar günde bin 700 sefer toprak taşıyor. Aralık sonuna kadar hafriyatı bitecek ve en kısa sürede inşallah transit olarak hizmete açılacak. Biz bunlara iki alternatif daha önümüzdeki sene eklemek istiyoruz. Bir tanesi Batıkent’in içinden İstanbul Yoluna paralel giden bir yol, bir de ODTÜ ile anlaşabilirsek, Bilkent tarafından gelecek, ODTÜ’yü yer altından geçeceğimiz bir yol. İnşallah Ankara tüm bu çalışmalarla doğu batı istikametinden rahatlayacak.”

“19 YILDA MİNİMUM 500 BİN KİŞİYİ İŞ SAHİBİ YAPTIK”

Başkan Gökçek, yaşanabilir kentler için kriterlerinin neler olduğunu soran bir başka gazeteciye de şöyle yanıt verdi:

“Bence alt üst yapı ile sosyal ve kültürel açıdan değerlendirmek lazım. Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak biz her zaman sosyal yardımları, sosyal ve kültürel faaliyetleri en az alt-üst yapı kadar önemli saydık. Bu açıdan da 164 ayrı sosyal ve kültürel projemizle dünyada bir numarayız. Çocuklar, gençler, yaşlılar, kadınlar ve engelliler için tüm bu projelerimizi bir arada yürütüyoruz.”

Kriterler açısından ikinci değerlendirmenin de işsizlikle mücadele olduğunu söyleyen Başkan Gökçek, bunun için de sanayi ve ticaretin desteklenmesi gerektiğini, Büyükşehir Belediyesi’nin de bu konuda yaptığı yardımın hiçbir kentte olmadığını kaydetti. Başkan Melih Gökçek, “Sanayi bölgelerimize yaptığımız alt yapı, açtığımız meslek edindirme kursları, Gazi Üniversitesi ile birlikte yürüttüğümüz BELTEK kursları sayesinde 19 yılda minimum 500 bin kişinin iş sahibi olmasını temin ettik” diye konuştu.

“YAŞANABİLİR BİR KENT OLMAK İÇİN HER ŞEY AMA HER ŞEY ANKARA’MIZDA VAR”

Başkent Ankara’nın 16 büyükşehir arasında suç oranlarında da en alt sırada yer aldığını ve TBMM’de yapılan bir araştırmada Ankara’nın, 81 il arasında büyüklerdeki suçlarda 72, çocuklardaki suçlarda ise 67. sırada yer aldığını kaydeden Başkan Gökçek, “Bu müthiş bir başarı. Bu da Ankara’nın yaşanabilir bir kent olduğunu açıkça ortaya koymaktadır” dedi.

Yollar, alt üst geçitler, su çalışmalarına ilişkin de kısa bilgiler veren Gökçek, “Yaşanabilir bir kent olmak için her şey ama her şey Ankara’mızda var. Boşuna Türkiye’nin en yaşanabilir kenti üst üste Ankara seçilmiyor” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler