YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"encümenin Onayladığı Proje İptal Mi Olacak?"

Ülke Değerlerini Tanıtma Kültür ve Sanatını Geliştirme Derneği Başkanı Abdurrahman Yıldız, 'Mimaride Çini' konulu projesinin...

"encümenin Onayladığı Proje İptal Mi Olacak?"

Ülke Değerlerini Tanıtma Kültür ve Sanatını Geliştirme Derneği Başkanı Abdurrahman Yıldız, 'Mimaride Çini' konulu projesinin Belediye Encümeni'nden oylanarak çıkmış olmasına rağmen belirlenen orandaki desteklemenin olmamasından dolayı projenin iptal olduğunu bildirdi.

Kütahya çinisini mimaride kullanmak için oluşturulan projenin Kütahya Belediyesi'nce daha önce Encümen Kararı ile desteklenmesinin onaylanmasının ardından alınan kararın uygulanmadığını savunan proje sahibi ve Kültür Bakanlığı Çini ve Seramik Sanatçısı Abdurrahman Yıldız, “Büyük bir heves ve gayretle Belediyenin desteği alınarak üniversiteyle mimaride çiniyle ilgili SANTEZ proje çalışmaları başlatıp proje ortaklığı için encümen kararı çıkartılmıştır. Belediye başkanı bizzat, kendisine tarafımızca yapılan ziyarette konuyla ilgili hemen çalışmaların başlatılmasını isteyip her türlü desteği sağlamayı vaat etmişti. Ama ne yazık ki projenin sunumuna bir gün kala bu işi bürokratları aracılığıyla projenin Sanayi Bakanlığına sunumunu sürüncemede bıraktırarak bu projenin hayata geçmesine yine kendisine bağlı birim amirlerince izin verilmemiştir” dedi.

“PROJEDE EMEĞİ GEÇENLERDEN ÖZÜR DİLİYORUM”

Projede Dumlupınar Üniversitesi ile de işbirliği yapılarak Üniversite akademisyenlerinin de yoğun gayret içerisine girdiklerini, ancak projenin iptal edilmesinin onları da çok üzdüğünü kaydeden Ülkemiz Değerlerini Tanıtma Kültür ve Sanatını Geliştirme Derneği Başkanı Abdurrahman Yıldız, “Tüm bu olumsuz gelişmelerden belediye başkanı dahil projeyle ilgili birim amirlerinin kapısının önünde ne yazık ki nöbet tutan ve zor durumda kalan tüm akademisyenlerden bir Kütahyalı olarak ben özür diliyorum. Bu projenin yazılmasına ve sunumuna zemin hazırlayan ve emek veren bir çini ustası olarak bizzat ben de dahil ne kadar üzüntülü olduğumu belirtiyorum. Kütahya’mızın gelişmesi adına “mimaride çini santez” konulu projeye emek veren tüm akademisyenlerden Kütahya halkı adına kültür ve sanatımız adına ve çiniciler adına tarafımdan gayretlendirilerek iki ay gibi kıymetli zamanlarını harcattığım için ve istemeden tüm bu olumsuzlukları yaşattığım için, yarı yolda bırakılmanın üzüntüsünü paylaşarak tekrar kendilerinden özür diliyorum” diye konuştu.

“BİR GÖREV KASAZI DEYİP GEÇECEĞİZ”

Ülke Değerlerini Tanıtma Kültür ve Sanatımızı Geliştirme Derneği Başkanı ve Seramik Sanatçısı unvanıyla Başkan Mustafa İça’nın çalışmalarına hep destek olduğunu kaydeden Abdurrahman Yıldız, “İki ay öncesinde kültür ve sanatımıza katkılarından dolayı Başkan Mustafa İça’ya “Teşekkür Belgesi” sundum. Bu işi başından itibaren sahiplenip çalışmalar başlattım. Hatta Mustafa İça’ya güvenip bir yıldır mimaride çiniyle ilgili rölyefli karolar ve bordürler geliştirdim. Dumlupınar Üniversitemizin Rektörünün de öncülüğünde Seramik Bölümü ve Güzel Sanatlar bölümünden oluşan 10 kişilik bir ekibi de bu işe istemeden ortak ettiğim için sadece üzüntülüyüm. Yine de kimseye kırgın değilim. Derneğimizin tüzüğü ve kültür insanı olarak her şeyi ülkemizin ve yöremizin yararına kültürel çalışmalar yapmaya adamış insanlarız. Buna “bir görev kazası” deyip kaldığımız yerden çalışmalarımızı yürütmeye çalışacağız” ifadelerini kullandı.

PROJE DESTEKLENMİŞ OLSAYDI

Yıldız projenin hayata geçmesi halinde Kütahya’ya sağlayacağı faydaları ise şöyle sıraladı: “Yaklaşık 450 bin TL’lik bir bütçenin yüzde 75’i Sanayi Bakanlığınca karşılanacaktı. Çiniyi her türlü hava şartlarına dayanıklı bir hale gelmesi için alt yapısıyla ilgili araştırmalar yapılacaktı. Kütahya’nın geçim kaynağı ve simgesi ananevi çini sanatımıza yenilikçi bir uygulama tarz kazandırılacaktı. Buna bağlı olarak rölyefli uygulamalar adına binlerce çinici esnafının faydalanacağı ürünler geliştirilecekti. Tüm mimarlar odaları, cami dernekleri, ilgili üniversite birimleri, restorasyon öğrencileri bu projeden azami faydalanmaları sağlanacaktı. Kaynak kitap oluşturulacaktı. Tabak çanak ve vazo gibi klasik çalışmaların dışına çıkılıp çinici esnafına yeni bir kazanç kaynağı oluşturulacaktı. Belediyenin mimaride çiniyle ilgili uygulama zorunluluğu kararı olmasına rağmen tüm bu eksikliklerden dolayı uygulanamayan olumsuzluklar ortadan kalkacaktı. Ama ne yazık ki yine klasik Kütahya’mıza has son saniye gelişmeleri yaşandı.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler