KADIN

Endometrial kalınlığının (Rahim duvar kalınlığı) tüp bebekteki önemi

Kısırlık (infertilite) üreme sistemi ile ilgili bir sağlık sorunudur. Kadın ya da erkekten ya da her iki taraftan kaynaklanabilir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, endometrial kalınlığın kısırlık ve tüp bebekle olan ilişkisini açıkladı.

Endometrial kalınlığının (Rahim duvar kalınlığı) tüp bebekteki önemi

Ülkemizde kısırlığa yüzde 10/15 oranında rastlanılmaktadır. Doğal yollarla çocuk sahibi olma şansı düşük ya da imkansız çiftlere tüp bebek tedavisi önerilir. Erkek hastalarda kısırlığın başlıca sebepleri; sperm sayısında yetersizlik, hareketli sperm sayısındaki yetersizlik ve normal şekle sahip spermlerin (morfoloji) azlığı ya da yokluğu olarak sıralanabilir.

Kadınlarda ise genital organda, vajina, rahim, tüpler ve yumurtalıklardan oluşan genital bölgede herhangi bir problem kısırlığa neden olur. Her iki tüpünün tıkalı olması, anne adayının yumurta rezervinde azalma, anne adayının yaşının 40 ve üzerinde olması doğal yollardan gebelik oluşmasına engel olan nedenlerin başında gelir.

Kromozomlardaki Bozukluk Gebeliği Engelliyor

Erkek ya da kadının kromozomlarında yapısal ya da sayısal problemlerin olması da doğal yollardan gebelik oluşsa bile erken dönemde tekrar eden gebelik kayıplarının görülmesine neden olabilir. Tüp Bebek Tedavisinde anne adayının genital organındaki tüpler içinde gerçekleşen döllenme olayı, laboratuvar ortamında taklit edilir. Tüp Bebek Tedavisi, yardımcı üreme tekniklerinin en son safhasıdır.
Tüp bebek işleminde, anne adayından alınan yumurta hücresinin erkek sperm hücresi ile döllenmesi sağlanır: Döllenme gerçekleştikten sonra oluşan embriyolar laboratuvar ortamında belirli bir süre izlenerek gelişimlerinin tamamlanması beklenir. Gelişen embriyolar içinden gebelik oluşturma olasılığı en yüksek embriyo ya da embriyolar seçilerek rahim içine yerleştirilir.

Gebeliğin gerçekleşmesi, embriyonun rahim duvarına tutunarak yerleşmesi ve beslenme için annenin vücudu ile bağlantı kurması gerekir. Embriyonun yerleşeceği rahim içi zarı yani endometriumun uygun koşullarda olması gerekir.

Endometrium Embriyo İçin Ortam Hazırlar

Endometrium (rahim zarı kalınlığı), rahimin iç tabakasını döşeyen ve her ay adet döneminde kalınlaşıp dökülen dokudur. Yumurtalıklardan salınan östrojen hormonunun etkisiyle her ay kalınlaşır. Sperm ve yumurta döllenip embriyo oluştuğunda embriyonun buraya yerleşmesi ve tutunması için ortam oluşturur. Gebelik gerçekleşmezse adet dönemi ile bu tabaka vücuttan dışarı atılır. Yani her ay görülen adet kanamaları bu tabakanın dökülmesidir.

Tüp bebek tedavilerinde endometrium (rahim zarı kalınlığı) önemlidir. Gebelik oluşturma olasılığı yüksek embriyolar transfer edildikten sonra, tutunduğu yer olan rahim duvarı kontrol altında olan bir bölge değildir. Rahim zarına bağlı ve tıbben nedenleri tam olarak açıklanamayan durumlarda tutunma oluşmayabilir. İdeal rahim zarı (endometrium) kalınlığı ortalama 8-10 mm’dir. Ancak kalınlık bazı durumlarda yeterli gelmeyebilir. Rahim duvarının ince olması embriyonun rahim duvarına kuvvetle tutunmasına izin vermez. Rahim içi kalınlığının daha yüksek olması embriyonun yerleşmesi ve gelişmesine imkan sağlar. Fakat 15 ve 16 mm’in üzerindeki kalınlık da tutunmaya engel olabilir.

Klinik çalışmalar kadınlarda endometrial kalınlığın 7mm’den daha az olduğu durumlarda gebeliğin gerçekleşse bile tamamlanamadığını yani düşük olduğunu, endometrial kalınlığı 6 mm’nin altında olan anne adaylarında ise gebelik oluşmadığını göstermektedir.
Anne adayının önceden geçirdiği enfeksiyonlar ya da cerrahi operasyonlar rahim zarının incelmesine neden olabilir.

**Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum
ve Tüp Bebek Uzmanı
www.fertijin.com.tr
https://www.facebook.com/drsevaltasdemir
https://www.instagram.com/drsevaltasdemir

**

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler