Endonezya’da ‘Ariel’ olarak tanınan ünlü pop şarkıcısı Nazril İrham’ı, görüntüler ortaya çıkana kadar Lux sabunlarının reklam yüzü olan sevgilisi top model ve aktris Luna Maya’yla yatakta gösteren altı dakikalık video, elden ele dolaşıyor.
Cinselliğin ağır tabu konusu olduğu ülkede görüntüler ofis bilgisayarlarında, öğrencilerin cep telefonlarında ve sosyal ağlarda en çok takip edilen şey oluverdi. Yerel basının haberlerine göre, Ariel’in dizüstü bilgisayarının çalınmasının ardından sızmaya başlayan videoların devamı da var. Şimdilik sızan sekiz dakikalık ikinci videoda da ünlü şarkıcı yine sevilen bir model ve TV sunucusu olan eski sevgilisiyle görülüyor.
Çift ‘Montaj’ dedi ama...
Facebook ve YouTube’a yüklenen videolar daha sonra site yöneticileri tarafından silinse de cep telefonları aracılığıyla çoğaltılmış ve ülkeyi bir tür cinsel histeriye sokmuş durumda.
Ariel ve model sevgilisi, videodaki çiftin kendileri olduğunu reddedip montajlı olduğunu öne sürse de polisin ‘davetinden’ kaçamadı. Hatta, ortada kamuya gösterilmek üzere hazırlanmış açık cinsellik görüntüleri olmadığı halde ‘anti-pornografi’ yasası kapsamında cezalandırmakla tehdit edildiler. Bazı bakanlar da skandalı bahane ederek ülkede internet kullanımına daha sıkı denetimler getirilmesi gerektiğini gündeme getirdi.
Skandal evlerde de, okulda da tabu olan seks eğitimi tartışmasını da ısıttı ama Milli Eğitim Bakanı Muhammed Nuh’un yanıtı netti: “Hayır.” İnsanların seksi doğal yollardan öğreneceği yorumunu yapan Nuh, öğrenci telefonlarından silinmesi için de yetkilileri göreve çağırdı.
Polis, videoyu internetten indirir ya da başkaları için kopyalarken yakalananların da hapsi boylayacağı uyarısında bulunuyor. Görüntüleri elden ele dolaştıran öğrencilerse “Bu da seksi öğrenmenin bir yolu!” diye gülüşerek izliyor videoyu...
Sansüre bahane olabilir 15 yaşındaki Bintang Irvano, cep telefonundaki videoyu dördüncü kez izlediğini anlatırken, Raikhan Daffa, “Öğretmen arama yapınca siliyoruz ama yüklemek çok kolay. Birbirimize Bluetooth’la gönderiyoruz” diyor. Ofislerde de durum farklı değil, çalışanlar birbirine şakalar gönderiyor.
240 milyon nüfuslu ülkede sosyal ağlara ilgi patlarken hükümet de internet içeriğini sınırlama çabası içinde. Şu ana kadar kamuoyu baskıları hükümeti engellemişti ancak son skandal, Bilgi ve Teknoloji Bakanı Tifatul Sembiring’in ‘çocukların korunması’ argümanıyla içerik kontrolü meselesini yeniden gündeme getirmesine yol açtı.