YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ener’den Erzurum Kayak Merkezleri’nin Özelleştirilme Kararına Destek

Erzurum Kayak Merkezleri’nin özelleştirme kararını değerlendiren Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet Nafiz...

Ener’den Erzurum Kayak Merkezleri’nin Özelleştirilme Kararına Destek

Erzurum Kayak Merkezleri’nin özelleştirme kararını değerlendiren Erzurum Düşünce ve Strateji Merkezi (ENER) Başkanı Vahdet Nafiz AKSU, “Dağ özelleşir, kış turizmi güzelleşir” dedi…

Erzurum Kayak Merkezleri’nin 4040 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde, işletme devri yöntemiyle özelleştirilmesi kararını, çok olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirten Aksu; “Özelleştirmenin gerekliliğini bir yıl önce kamuoyu ile paylaşmış ve bir an önce böyle bir kararın alınması gerektiğine vurgu yapmıştık. Bugün itibarıyla tesislerin özelleştirme kapsamına alınması kararının kış turizmine katkı sağlayacağı düşüncesini taşıyoruz. Kararın alınmasında katkı sağlayanlara teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Özelleştirmenin ‘işletme hakkı devri’ yöntemiyle yapılacak oluşunu da isabetli bulduklarını kaydeden Aksu şöyle konuştu:

KALKINAN İLLER İÇİN, GELİŞMİŞ ÜLKELERİN YAKLAŞIMI DA BUDUR

“Kış Ekonomisi’nin önemli bir unsurunu teşkil eden Kış Turizmi’nin istenen düzeye ulaşabilmesi için profesyonel yaklaşımlara ihtiyaç var.

“Kış Turizmi’ne” sektörel bir anlayışla değil; şehrin kalkınma dinamiğinin çerçevesini bütünsel bir yaklaşımla çizen kış ekonomisi mantığıyla yaklaşmak gerekiyor.

Mevcut tesislerin özel sektör eliyle işletilmesi kadar, yeni yapılacak tesislerde de eski ifadeyle ‘yap-işlet-devret’, yeni tabirle “Kamu-Özel Sektör İşbirliği” yöntemine başvurulmasını yararlı görüyoruz.

Kamunun, hem kış turizmi meselesinde, hem de diğer yatırımlarda yol göstericiliği, yatırımcılara bir takım avantajlar sağlaması yeterli değil. Bizzat işin içinde olması gerekli… Bu bakımdan kamuya “akıl verme, el ver; doğrudan işbirliği yap” diyoruz.

Kalkınan iller için, gelişmiş ülkelerin yaklaşımı da budur. Hem planlama, hem finansal destek bakımından kamu-özel sektör işbirliğini Erzurum için hayatî derecede bir baş mesele olarak görüyoruz.

Netice olarak, Kış Turizmi konusunda alınan son kararları önemli bir adım olarak gördüğümüzü tekrarlamak istiyorum.

Elbette böyle bir karar öncelikle ‘siyasi kararlılık, emek ve takibin’ sonucudur. Katkısı olanlara teşekkürü borç biliyoruz.

Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun Erzurum Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezleri’nin özelleştirme kapsam ve programına alındığına ilişkin kararı sevindiricidir.

Karar’a göre; tesislerin işletme hakkı, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde özel teşebbüse verilecek.

4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun’un 18. maddesine göre İşletme Hakkının Verilmesi;

“…mal ve hizmet üretim birimlerinin mülkiyet hakkı saklı kalmak kaydıyla bedel karşılığında belli süre ve şatlarla işletilmesi hakkının verilmesidir”.

Bundan sonraki süreç umarız ki hızlı bir şekilde ilerler. Gecikmelere meydan verilmez. İhaleyi güçlü, becerikli, dirayetli firmalar kazanır. Hem kendisi kazanır, hem şehre kazandırır.

Erzurum’un dünya çapında bir merkez olması da, ‘Kış ekonomisi’ anlayışının yerleşmesi de buna bağlı.”

KIŞ TURİZMİNDE YENİ HAMLELERE İHTİYAÇ VAR. PALANDÖKEN-KONAKLI HAVALİMANI-PALANDÖKEN ARASINDA TELEFERİK, HAVALİMANI-KONAKLI ARASINA HAFİF RAYLI SİSTEM TARTIŞILMALI

Kış turizminin sürekli inovasyona açık bir sektör olduğuna dikkat çeken Aksu, Erzurum’da da bu konuda bir paradigma değişikliğine ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Özelleştirmeyle bu anlayışa bir kapı aralandığına işaret eden Aksu şöyle dedi:

“Tesisleri açtık, turistleri davet ettik, kış turizm merkezi olduk” deyip geçemeyiz. Bu sektör, sürekli değişikliklerin yaşandığı, yeni, yaratıcı fikirlerin hızla hayata geçirildiği bir sektör… Müşteri beklentilerinin sürekli değiştiği, hizmet çıtasının devamlı arttığı bir alan…

Bu nedenle hizmet planlamalarının, yöntemlerinin sürekli güncellenmesi gerekiyor. Hatta biz, mesela turizm ve spor yüksek okullarında bu alanda çalışan ”arge merkezleri”nin yararlı olacağını düşünüyoruz.

Palandöken-Konaklı, Havalimanı-Konaklı, arasında “var-gel” yöntemiyle çalışan teleferik kurulmasını da yarar görüyoruz. Yeterli gondol ile sembolik de olsa yolcu taşınması düşünülmelidir. Bu, yolcu taşımaktan çok, bir hizmet çeşitliliği ve şehrin tanıtım estrümanıdır. Bir tekonolojik-tesis vizyonudur, çeşitlilik arayışıdır. Palandöken-Konaklı arasında teknik olarak böyle bir hat mümkün olursa, iki büyük merkezin entegresi gerçekleşecek, kış turizmi yeni bir boyut kazanacak. Konaklı’daki tesisleşmeye kadar, Palandöken’e gelen kayak severlerin bu muhteşem merkezden yararlanması sağlanmış olacak.

Samsun’da, İstanbul Haliçte, Keçiören’de küçük boyutta vardır. Acaba bize uyar mı? Araştırılmasını istiyoruz.

Yine Havalimanı-Konaklı arasında, eğer eğim ve teknik koşullar uyumluysa “hafif raylı sistem” düşünülemez mi?

Kar’ın, buzun üşüttüğü insanları, şifalı termal ile ısıtmanın bir yolu yok mudur?

Bütün bunların, geniş kış turizmi hizmet yelpazesinde bulunmasında yarar görüyoruz. Bu alanda da kamu-özel sökter ortaklığını/ işbirliğini önemsiyoruz.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler