Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MİGEM'e intikal eden kaçak ocaklara ilişkin incelemeler sonucunda 2006 yılından 2013 yılı sonuna kadar 904 milyon 114 bin 870,42 TL idari para cezası uygulandığını ve 142 adet kaçak ocak sorumluları hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğunu söyledi.
Enerji Bakanı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun kaçak maden ocaklarına ilişkin soru önergesini 19 Mart 2014 tarihinde yanıtladı.
Enerji Bakanı, 3213 sayılı Maden Kanununun 12'nci maddesinde; "Ruhsatı olmadan veya başkasına ait ruhsat alanı içerisinde üretim yapıldığının tespiti halinde faaliyetler durdurularak üretilen madene mülki idare tarafından el konulur. Bu fiili işleyenlere, bu fıkra kapsamında üretilmiş olup el konulan ve el konulma imkanı ortadan kalkmış olan tüm madenin ocak başı satış bedelinin üç katı tutarında idari para cezası uygulanır" hükmünün yer aldığını söyledi.
Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM)'nden ruhsat alınmadan açılan ve işletilen maden ocakları için faaliyeti hakkında bilgi sahibi olunduğu halde etkili mücadele edilmediği hususunun gerçeği yansıtmadığını belirten Enerji Bakanı, şöyle dedi:
"Kaçak olarak çalışan ocakların MİGEM'e veya mülki idare amirliklerine bildirilmesi halinde gerekli incelemeler başlatılarak ilgili mevzuat çerçevesinde gerekli işlemler yapılmaktadır. Kaçak maden ocaklarının mülki idare amirliklerince tespiti veya herhangi bir şikâyet ile MİGEM'e bildirilmesi halinde gerekli incelemelerin yapılması için teknik heyet görevlendirilmekte, inceleme sonucunda belirlenen suçların niteliğine göre idari para cezası uygulanmakta veya savcılığa suç duyurusunda bulunulmaktadır.
MİGEM'e intikal eden kaçak ocaklara ilişkin incelemeler sonucunda 2006 yılından 2013 yılı sonuna kadar Maden Kanununun 12/5 maddesi kapsamında 904 milyon 114 bin 870,42 TL idari para cezası uygulanmış ve 142 adet kaçak ocak sorumluları hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulmuştur."
(ANKA)