YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enerji Bakanı Yıldız 'enerji Gündemini' Değerlendirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santrale yerli yatırımcılardan ortak...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santrale yerli yatırımcılardan ortak olmak isteyen olursa, Rusya bunu değerlendirecek" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Habertürk'te katıldığı bir televizyon programında enerji gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yıldız, Akkuyu'da inşa edilecek nükleer santrale yerli yatırımcılardan ortak olmak isteyen olursa, Rusya'nın bunu değerlendireceğini bildirdi. Rusya ile yapılan anlaşma gereği Türk öğrencilerinin eğitimlerini Moskova'da sürdürdüğünü hatırlatan Yıldız, "Bu sene de 100 öğrenci göndereceğiz. Bundan sonraki adımımız Rus hocaların Türkiye’ye gelip bu eğitimi vermesi olacak. Japonya ile yaptığımız görüşmelerde de eğitim konusu gündeme geldi. Başbakanımızın Türk-Japon teknoloji üniversitesi kurulması teklifini Japon başbakanı kabul etti" dedi.

Kaya gazıyla ilgili olarak Shell firmasıyla anlaşma yaptıklarını belirten Yıldız, şu anda Diyarbakır'da çalışıldığını ve kaya gazıyla ilgili yerli-yabancı kim varsa, bu konuda çalışmak için tekliflere açık olduklarını söyledi.

KUZEY IRAK'TAKİ ENERJİ PROJELERİ

Bakan Yıldız, "Bizim 200 kilometre ötemize kayıtsız kalmamız söz konusu olamaz. Kuzey Irak'ta 19 ülkeden 39 firma iş yapıyorsa, bizim de yapmamız gayet doğaldır. Nasıl ki Irak'ın diğer bölgelerinde özel hukuk hükümlerine tabi kamu veya özel şirketler sözleşme yapabiliyorsa, Irak'ın Kuzeyinde de bu yapılıyor. Türkiye tükettiği petrolün ancak onda birini üretebiliyor. Ve bizim enerji ihtiyacımız sürekli artıyor. Suudi Arabistan’la bizim aynı sayıda petrol arama kuyumuz var. Onlar günlük 9 milyon varil çıkarıyor, biz 45 bin varil. Bizde bu kaynaklar yoksa, başka yerlerde aramamız gayet doğal. Muhalefetin buna itiraz etmesine bir anlam veremiyorum" ifadelerini kullandı.

İSRAİL VE GÜNEY KIBRIS'LA ENERJİ PROJELERİ

İsrail'le enerji projelerinin, özrün gerekçesi değil, ancak sonucu olabileceğine dikkati çeken Yıldız, açıklamasında şunları kaydetti:

"Bir projenin teknik açıdan fizibıl olması için siyasi açıdan da fizibil olması gerekir. Sürdürülebilir politika, İsrail veya Güney Kıbrıs gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılmasıdır. Güney Kıbrıs'la işbirliği konusunda KKTC'nin bu kaynaklardan payını alması bizim olmazsa olmazımızdır. Güney Kıbrıs'ın bu anlamda olumlu moda gireceğine inanıyoruz. Enerji gerginliğin değil, barışın gerekçesiyse, bu konuda da barışın gerekçesi olarak kullanılacağına inanıyoruz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler