YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enerji Bitkileri Atıklarından Kömüre Alternatif Katı Yakıt Ürettiler

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın enerji bitkileri atıklarından biyo yakıt türleri üretmek amacıyla kurduğu Karadeniz...

Enerji Bitkileri Atıklarından Kömüre Alternatif Katı Yakıt Ürettiler

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın enerji bitkileri atıklarından biyo yakıt türleri üretmek amacıyla kurduğu Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) Enerji Tarımı Araştırma Merkezi (ETAM) bir ilke imza attı. Bilim adamları, biyodizel, biyoetenol ve biyo kütlenin hammaddesi olan tarımsal bitki atıklarını kurdukları sistemle katı yakıta dönüştürdü. Odun ve kömüre göre daha çevreci yakıt üreten bilim adamları, özel üretilen katı yakıt sobasında kullandıkları pelet ve biriket adı verilen yakıtların, yüksek kaloriye sahip olduklarını tespit etti.

Bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren ilk ve tek merkez olan KTAE Enerji Tarımı Araştırma Merkezi bilim adamları, çay tozu, fındık zürufu, çeltik kavuzu, buğday nişastası, buğday sapı, zeytin posası, mısır, şeker pancarı ve yağlı bitkilerin tarımsal sanayi atıklarını biyodizel ve biyo etenole dönüştürmeye çalışıyor. Motorin ve benzine katılacak biyo yakıtların yanı sıra bilim adamları, bunlardan artacak atıkları da katı yakıta çeviriyor. TÜBİTAK’a sunulan Bitki Atıklarından Alternatif Katı Yakıt Üretimi Projesi kabul görürken, bilim adamları projenin kabul edilmesi halinde çalışmaları hızlandıracaklarını belirtiyor.

Doğalgazla ısınma imkanı bulunmayan yüksek ve kırsal bölgelerde kullanılan odun ve kömüre alternatif, çevreci, ısı kalorisi yüksek katı yakıtlarla ilgili çalışmayı yürüten Enerji Tarımı Bölüm Başkanı Ziraat Mühendisi Mustafa Acar, pelet ya da biriketlerin çiftçiler için önemli bir yakıt olacağına inandıklarını söyledi. Bunların odun ve kömüre göre daha ucuz bir yakıt türü olduğunu vurgulayan Acar, ağır kış şartlarına rağmen 2 ton peletin ısınma için yeterli olacağını belirtti.

"ODUN KÖMÜR SOBALARINDA DA KULLANILABİLECEK YAKITLAR"

Tarımsal sanayi atıklarını çeşitli şekillerde değerlendirdiklerini ifade eden ETAM Başkanı Mustafa Acar, "Biyo dizel ve biyo etenol üretimi atıklarının da pelet ve biriket olarak değerlendirilmesini öneriyoruz. Bunlar normal odun kömür sobalarında da kullanılabilecek yakıtlardır. Örneğin çay tozunu alıyoruz, öğütüp parçalıyoruz. Özel makinesinde de presleyip pelet ya da biriket haline geçiriyoruz. Pelet kurşun kalem kalınlığında 3-5 santim uzunluğundaki sıkıştırılmış yakıttır. Biriket de 6 santim çapında ve 10-15 santim uzunluğundaki şeklidir. Normal haliyle yaptığınızda yanma özellikleri çok kötü. Preslediğiniz zaman yanma özelliklerini iyileştirmiş oluyor ve rahatlıkla yakabiliyorsunuz." dedi.

Tarımsal atıkların büyük kısmının odun ve linyit kömüründen daha yüksek enerjilere sahip olduğunu söyleyen Acar, "Bunlardan hiç bir tanesi odunlardan aşağı kalori de değil. Yakacak gözüyle görülmediği için pek bilinmiyor. Ama inanılmaz ısı kalorisine sahipler. Sobası da çok güzel. Otomatik. Klima gibi kumandası var. Kaç dereceye ayarladıysanız sıcaklık ihtiyacına göre makine, haznesi içindeki peletleri otomatik olarak atıyor. Sobanın dışı soğuk ama dışarıya sıcak hava üfürüyor. Sistem peteklere de kombine edilebilir. Bir soba bütün evi ısıtmak mümkün. Dolayısıyla ileriye dönük hedefimiz, kuzeyde fındık, batıda zeytin, güzeyde zeytin, Trakya’da çeltik, bölgelere has atıkları bu şekilde değerlendirerek kendi enerji ihtiyaçlarını yakıt anlamında bu şekilde karşılamalarını sağlamaktır." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler