HABER

"Enerji fiyatlarını aşağı çekeceğiz"

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Enerji Forumu'nun açılışında konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, "Bize göre; geçen dönem uygulanan IMF programının sosyal ve üretim ayağı eksikti" dedi. Bakan Coşkun, enerji sektörünü özelleştireceklerini söyledi.

"Türkiye'nin Yeni Enerji Stratejileri" konulu Türkiye Enerji Forumu'nun ikincisi Çırağan Otel'de başladı. Forumun açılış oturumuna Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Yusuf Günay, TÜBİTAK Başkanı Namık Kemal Pak konuşmacı olarak katıldı.

Enerji konusunda yerli kaynaklara önem vereceklerini dile getiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, "Yabancı yatırımcıların gelmesini özendireceğiz. Yerli ve yabancı yatırımcı arasında fark olmayacak, yabancı yatırımcı önündeki engeller kaldırılacak. 58. hükümet olarak hedefimiz kısıtlı doğal gaz kaynaklarının yanı sıra çevre etkilerini en aza indirecek yeni teknoloji ile alternatif, sürdürülebilir enerji kaynaklarını faaliyete geçirebilmek" dedi.

"SANAYİCİNİN ÖNÜNÜ AÇMAK İÇİN ENERJİ FİYATLARINI AŞAĞI ÇEKECEĞİZ" Sanayicinin önünü açmak için enerji fiyatlarını aşağıya çekeceklerini ifade eden Güler, önlerindeki en büyük engelin kayıp ve kaçak elektrik olduğunu kaydetti. Türkiye'deki enerji kaybının oldukça fazla olduğuna dikkati çeken Güler, "Yüzde 22 enerji kaybımız var. Bu da iki Keban Barajı yapıyor. Bu kayıp oranını mutlaka aşağı çekmemiz gerekiyor. Sanayicilerimize destek için elektrik enerji satış fiyatı düşürülecek. Kayıp kaçak oranı en aza indirilecek" şeklinde konuştu. Türkiye'nin enerji ihtiyacına değinen Güler, 2001 yılında enerji ihtiyacının yüzde 35'inin yerli kaynaklar tarafından karşılandığını bu oranın 2010 yılında yüzde 27 ve 2015 yılında yüzde 25 olmasının tahmin edildiğini belirtti.

Suya özel önem verdiklerini, yeni su kaynaklarını araştıracaklarını ifade eden Güler, maden arama çalışmalarına yeniden başlanacağını, Türkiye'nin yeniden taranacağını söyledi.

Bakanlık içinde de yeni düzenlemelere gidildiğinin altını çizen Güler, petrol arama çalışmalarının yapıldığını ve bu çalışmaların devam edeceğini söyledi. Güler, petrol yasası çıkarılacağını ve bu yasa ile petrol arama ve çıkarma faaliyetlerinin tek bir yasa altında toplanacağını dile getirdi.

"GEÇEN DÖNEMDEKİ IMF PROGRAMININ SOSYAL VE ÜRETİM AYAĞI EKSİKTİ" Türkiye'nin coğrafi konum itibariyle çok önemli bir yerde bulunduğunu hatırlatan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Türkiye'nin bu konumu yeterince değerlendiremediğini söyledi. Türkiye'nin elektrik üretiminde OICD ülkeleri arasında en alt seviyelerde bulunduğunu ifade eden Coşkun, geçmişte yüzde 8 ile 12 arasında artan enerji üretiminin geçen yıl yüzde 1 küçülme ile karşı karşıya kaldığını söyledi. İktidara gelmeleri ile birlikte piyasaların canlanmaya başladığını kaydeden Coşkun, hayat pahalılığı sebebiyle de konutlarda eskisi kadar elektrik tüketilmediğini belirtti. İktidar olarak yüzde 5 büyümeyi hedeflediklerini dile getiren Coşkun, "Bize göre; geçen dönemde IMF reçeteleri ile uygulanan programın sosyal ve üretim ayağı eksikti. Parasal politikalar öne çıkmış, borsa, faiz ve döviz üçgeninde dönülmüştür. Oysa bunların kamu maliyesi politikaları ve üretimle birleştirilmesi gerekir. Enflasyon devam ederken bir taraftan da durgunluk yaşandığı için kamu maliyesi yeterince sağlıklı bir yapıya kavuşturulamamıştır. Gerek elektrik enerjisine gerekse akaryakıta birkaç vergi daha eklenmiştir. Bu üretim alanını, sanayi ve ticari alanımızı ve GSMH'yi meydana getiren sanayi ve ticaret sektörünü girdi maliyetinde olumsuz etkilemiştir" dedi.

"ENERJİ SEKTÖRÜNÜ ÖZELLEŞTİRECEĞİZ"
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, hükümetlerinin enerjideki girdileri azaltarak, rekabet halinde oldukları OICD ülkelerinin seviyesine indirmek istediklerini söyledi.

Bakanlık olarak reel sektörü destekleyici programlar hazırladıklarını ifade eden Ali Coşkun, şimdiye kadar ihmal edilen sanayi sektörü ve nitelikli enerji sektörünü destekleyeceklerini belirtti. Yeni yatırımların 'yap-işlet-devret' ya da 'yap-işlet-devam et' şeklinde olacağını dile getiren Coşkun, enerji sektörünün özelleştirileceğini, bunun için de her türlü tedbiri aldıklarını söyledi. Bakan Ali Coşkun, sanayicinin, uluslararası sermayenin önündeki bütün engelleri kaldıracaklarını kaydetti. Coşkun; "Globalleşme sürecinde ayakta duracaksak yerli yabancı sermayeyi ayırmamız lazım. Uluslararası sermayenin bu konuda da Türkiye'ye önemle bakmasını ve yatırım yapmalarını bekliyoruz. Geçmişte olumsuzluklar olmuştur, lütfen bunları unutalım. Bunlardan etkilenmeden yeni bir anlayışla Türkiye'ye yatırımlarına devam etmelerini istiyorum" şeklinde konuştu.

Çırağan Otel'de bugün başlayan Türkiye Enerji Forumu, 13 Aralık'ta sona erecek.

En Çok Aranan Haberler