Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Türkiye geçen yıl dışarıya enerji hammaddeleri için 34 milyar dolar ödedi. Bu rakam bu sene tahmini 52 milyar dolar" dedi.
Unakıtan, DSİ Genel Müdürlüğü konferans salonunda yapılan 61 Hidroelektrik Santralinin (HES) temel atma töreninde yaptığı konuşmasına, "61 tane barajın temeli atılıyor. Bunun manası Türkiye'nin kalkınmasıdır. Enerjisi olmayan bir ülke çek kuyruğunu gitsin, işe yaramaz" diyerek, başladı.
Tam rekabeti, kalkınmayı sağlayabilmek için bütün iktisadi kuruluşların özel sektöre devredilmesi gerektiğini, bunun yapılmaması halinde o ülkede kalkınma olmasının mümkün olmayacağını ifade eden Unakıtan, şöyle devam etti: "Koskoca demir perde ülkelerini düşünün. Bunlar, bu adamlar Amerika'dan bile önce uzaya çıktı. Ama birdenbire çöktüler, o dünya haritasından o komünist sistem silindi gitti. Ne yoktu bu adamlarda da böyle oldu? Rekabet yoktu orada. Dolayısıyla rekabeti sağlayacaksın. Rekabeti sağlamak için ne yapacaksın. Orayı özel sektöre vereceksin. Yani ekonomik faaliyetlerde özel sektör olacak, devlet olmaz. Devletin ekonomik faaliyetlerden elini süratle çekmesi lazım."
Bu faaliyetlerden birinin de elektrik piyasası olduğuna dikkati çeken Unakıtan, "Elektrik piyasasını tam rekabete açana kadar bu işe devam edeceğiz. Özelleştirmeler devam edecek" dedi.
Özel sektörün önündeki engelleri kaldırmanın önemine işaret eden Unakıtan, "Yerli olmuş, yabancı olmuş, illa yerli yatırım yapsın. Olur gelsin, yapsın ama yoksa da başkası gelsin, yapsın. Arada fark yok.
Neden fark yok, kendi kaynağımızı harekete geçireceğiz biz. Dışarıya para ödemekten kurtulacağız" dedi.
52 milyar doların yerli kaynaklarla karşılanması halinde cari açığın olmayacağına dikkati çeken Unakıtan, petrolü olan ülkelerin cari fazla verdiğini kaydetti.
Maliye Bakanı, ormanların ve madenlerin işletilmesine ilişkin olarak ise şunları söyledi: "Ormanları devretmiştik. Milyonlarca hektar orman nasıl işletiliyor. Siz kendinize göre çok iyi işletiyorsunuz. Bana göre hiç iyi işletilmiyor. Özel sektörü sokun oraya. Madenleri verin kardeşim işletilsin. Madenleri veriyorsun ama madeni çıkardığı gibi dışarı satıyor. Şunu bir işletip satın. Yap, işlet...Niye gönderiyorsun Çin'e. İşletelim, satalım günah. Elin Çinlisi, elin diğer memleketleri işletiyor da bunlar gökten zembille mi indi. Katma değeri yüksek ürünleri üretelim."