HABER

Enerji ihtiyacı her yıl yüzde 4-5 artıyor

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Erkan, enerji ihtiyacının her yıl yüzde 4-5 oranında arttığını belirterek, "Buna karşın fosil yakıt rezervleri 30-40 yıl sonra ihtiyaca cevap veremeyecek duruma gelecektir" dedi.

EÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, EÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü ve Tarla Bitkileri Bilim Derneği işbirliğiyle Ziraat Fakültesi Feyzi Önder Amfisi'nde düzenlenen "Enerji Bitkileri ve Yeşil Yakıtlar" konulu sempozyumda konuşan Prof. Dr. Erkan, kullanılan fosil yakıtların küresel ısınma, doğal afetler ve çevre sorunlarını beraberinde getirdiğini söyledi. Prof. Dr. Erkan, "Bu hızla fosil yakıt rezervlerini kullanmaya devam edersek, bazı canlı türleri yok olacak, doğal afetler artacak ve ekosistem tamamen ortadan kalkacaktır" diye konuştu.

Son yıllarda dünyanın yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini açıklayan Prof. Dr. Erkan, "Çevredeki yeşil enerji bitkilerinden yararlanma yoluna gidilmektedir. Bundaki amaç daha ucuza enerji elde etmek ve çevreye zarar vermemektir. Şekerkamışı, ayçiçeği, buğday, mısır gibi bitkiler bu alanda en çok kullanılan enerji bitkileri olarak görülmektedir" şeklinde konuştu.

Ülkemizde bu alanda hammadde temini, yasal düzenlemeler, gerekli teknolojinin kurulması yönünde sıkıntılar yaşandığını belirten Prof. Dr. Erkan, "Böylece yeni tesisler kurulacak, istihdam olanakları artacaktır" dedi.

Fosil yakıtlardaki üretim sınırları yaklaştıkça ve küresel ısınma geleceğimiz için bir tehdit oluşturdukça diğer ülkeler gibi Türkiye'nin de biyoyakıtlara eğilmek zorunda olduğunu açıklayan EÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazimi Açıkgöz ise, "Türkiye'nin 2005 yılında 405 bin ton ayçiçeği, 230 bin ton pamuk olmak üzere zeytin, mısır ve soya yağı üretimi toplam 836 bin tonda kalmış ve bu üretimin yüzde 82'si oranında bir miktar yani 685 bin ton yağ ithal etmiştir" diye konuştu.

"YILDA 600 BİN TON BİYODİZELE İHTİYACIMIZ VAR" Türkiye'nin yılda 600 bin ton biyodizele ihtiyacı olduğunu, buna karşın üretimin 90 bin tonda kaldığını açıklayan TBMM 22. Dönem Edirne Milletvekili Prof. Dr. Necdet Budak da, enerji olayının her zaman dünya gündeminde yer aldığını belirterek, "AB sürecinde de biyodizel ön plana çıkıyor. Bu konuda gerekli araştırmaları yapmazsak, gelecekte biyodizel ithal etmek zorunda kalabiliriz. Üniversitelerle Ankara'daki siyasiler arasında iletişim kopukluğu var. Bu eksikliği gidermek durumundayız" dedi.
Ege Üniversitesi'nin enerji konusu üzerinde titizlikle durduğunu ve EÜ Güneş Enerjisi Enstitüsü'nde güneş ve rüzgar başta olmak üzere çeşitli enerji kaynakları üzerinde araştırmalar yapıldığını kaydeden EÜ Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları konusunda önemli bir potansiyel olduğunu söyledi. Bu sempozyumun multidisipliner çalışmalara örnek olması açısından da önem taşıdığını vurgulayan Bayındır, "Üniversitelerin bir görevi de bu tür çok merkezli çalışmalara platform oluşturmaktır" şeklinde konuştu.

2 gün devam edecek sempozyum süresince dünyada yenilenebilir enerji kaynakları ve biyogaz alanındaki gelişmeler, yakıt üretimi için kolza tarımı, biyodizel üretiminde kullanılabilecek yağ bitkileri ve yakıtla ilişkili önemli özellikleri, arıtma çamurlarının enerji bitkileri üretiminde kullanılabilirliği, Avrupa ve dünyada biyodizel ve gelişim perspektifleri, biyodizel ve gelecek için önemi gibi konular tartışılacak.

En Çok Aranan Haberler