YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul 3'üncü Tüketici Mahkemesi'nin, elektrik dağıtım şirketlerinin faturalarına...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İstanbul 3'üncü Tüketici Mahkemesi'nin, elektrik dağıtım şirketlerinin faturalarına eklediği kayıp-kaçak bedellerinin aboneye iadesine karar vermesine ilişkin, "Bu konuda 'kanun yararına bozma yoluna gitme' ile alakalı tabii ki kamu kurumlarının bir yetkisi var. Yargıtay'da bunun tekrar incelenmesi, irdelenmesine dönük bir konu var" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bulgaristan Ekonomi, Enerji ve Turizm Bakanı Delyan Dobrev'i makamında kabul etti. Yıldız, Dobrev ile yaptıkları görüşmede Bulgaristan'ın doğalgaz ihtiyacının özel sektör marifetiyle karşılanmasına dönük bir proje üzerinde konuştuklarını söyledi. Yıldız, "Özel sektörden Bulgaristan'a doğalgaz ihracatı yapmak isteyen firmalarımız varsa tabii ki onlar da EPDK'ya lisans başvurusunda bulunabilirler" diye konuştu.

Yıldız, açıklama sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Fedarasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, 'Ağır vasıtaların yüzde 80'i şu anda 10 numara yağ kullanıyor' şeklinde açıklamaları vardı, nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna, "10 numara yağ kullanılmasının yasak olduğunu ve bununla alakalı dolaylı vergilerin de yükseltildiğini, yalnızca sanayi uygulamalarında kullanılmasının doğru olduğunu belirtmiştik ve EPDK da bu konudaki denetlemelerini devam ettiriyor. Ancak, lisans sahibi istasyonlarda bunlar yapılabiliyor. Yıldız, kaçak kullananlarla alakalı yürütülen çalışmanın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, EPDK, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ile koordine içerisinde yürütüldüğünü ve kaçaklarla alakalı çalışmaların yürütüldüğünü ifade etti. Yıldız, lisans almış benzin istasyonlarında 10 numara yağ kullanımının hemen hemen tamamen engellediğini söyledi. Yıldız, bütün kaçak uygulamalarla ilgili mücadelenin süreceğini belirtti.

Bakan Yıldız, Rekabet Kurumu'nun yaklaşık 80 sayfayı aşan doğalgaz sektör raporuna ilişkin olarak, "Aynı şekilde özel sektörle rekabet edebilmesini teminen, ticaret kısmıyla, iletim kısmının ayrıştırılmasına dönük çalışmalardan bahsedildi. Bu rapor değerlendiriliyor ve o değerlendirildikten sonra kamuoyuyla paylaşılacak" dedi.

'Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın kaçak akaryakıt satan istasyonların lisansının askıya alınmasıyla alakalı açıklamalarının' hatırlatılması üzerine Yıldız, kaçak uygulama yapan istasyonun lisansının iptal edileceğini belirterek, bu manada EPDK'nın da yaptırımlarının söz konusu olduğunu ifade etti. Yıldız, "Biz, bu ülkede ülke geliştikçe, ilerledikçe, ekonomisi büyüdükçe ne kadar legal faaliyetler artarsa o kadar ekonomik kapasite de artmış olacak. Yani kayıt dışılığın vergisi, akaryakıt kısmı veya herhangi bir sektör farketmez. Bütün kayıtdışı ekonominin kayıt içine alınmasıyla alakalı ülkenin büyüklüğüne, Türkiye'nin büyüklüğüne yakışır işlemin mutlaka yapılması lazım" diye konuştu.

Başka bir gazetecinin, "İstanbul 3'üncü Tüketici Mahkemesi'nin, elektrik dağıtım şirketlerinin faturalarına eklediği kayıp-kaçak bedellerinin aboneye iadesine karar verdi. Kararı nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki sorusuna Yıldız, "Öncelikle tüketicilerimizin Hakem Heyetlerine başvuruları daha sonra da Tüketici Mahkemeleri'ne başvuruları söz konusu oldu. Bir kısmı reddedildi, bir kısmı kabul edildi. Bu konuda 'kanun yararına bozma yoluna gitme' ile alakalı tabii ki kamu kurumlarının bir yetkisi var. Yargıtayda bunun tekrar incelenmesi, irdelenmesine dönük bir konu var. Bu konunun temelinde, aslında bütün ülkelerde uygulanan ve faturalarda ibraz edilen veya edilmeyen yönüyle aslında aynı temelde olan bir yapısı var. O da şudur, ülkelerde kayıp oranları her ülkenin büyüklüğüne göre değişmektedir. Yani, iletim hattının dağıtım hattının uzunluğuna göre değişmektedir. Türkiye, Avrupa'daki ikinci büyük dağıtım sistemine ve üçüncü büyük tüketime sahip bir ülkedir. 1 milyon kilometre civarında iletim ve dağıtım hattı vardır ve kayıpların yüzde 4 ila 5 civarında olduğu, bölgelere göre değişmektedir" cevabını verdi.

Yıldız, bunun haricinde olan kaçakların da yine Avrupa Birliği (AB) ortalamasına, yani makul orana, yüzde 10'lar civarına mutlaka düşürülmesi lazım geldiğini hatırlatarak, 2015 yılına kadar da bu çalışmaların gayet kurgulu ve planlı bir şekilde devam edeceğine işaret etti. Yıldız, "Biz, inanıyoruz ki bunu düşüren bölgelerimiz var. Bu rakamın dengesini bozan bir kısım bölgeler var. O açıdan mücadelemiz devam edecek. Biz, hem devlet hem de kul hakkının olduğu, özellikle kaçak kullanan vatandaşlarımızla alakalı uyarılarımızın bu manadaki tedbirlerimizin devam ettiğini daha sonra ise bu uyarıları yaptıktan sonra kesme işlemimizin devam ettiğini söylemem lazım. Şu anda da dahil kesme işlemlerinin devam ettiği aboneler bulunmaktadır. Ben tekrar o vatandaşlarımızın resmi abone olmalarını talep ediyorum. Aboneliklerine mutlaka riayet etmeleri gerektiğini ve dürüst ve zamanında ödeyen vatandaşlarımızın da hakkına girmemeleri açısından da bunun doğru olduğunu bir kez daha hatırlatıyorum" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler