YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı İle Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Arasında Ar-ge Protokolü İmzalandı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı....

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Protokolle beraber nükleerde 10 yıl içerisinde katedeceğimiz mesafe, bizim sanayileşmeyle alakalı çok önemli kriterlerimiz ve ölçütlerimizi içinde barındırmış olacak" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) da içinde bulunduğu bir AR-GE protokolü imzalandı. Enerji Bakanlığı Toplantı Salonu’nda düzenlenen imza törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız ve TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak da katıldı. Altunbaşak, Türkiye'nin şu anda 65 milyar liranın üstünde enerji ithalatı olduğunu belirterek, "Bundan dolayı protokol çok önemli. Bu protokolle dışa olan bağlılığımızı azaltmak istiyoruz. Sadece bir projeden bahsetmiyoruz. 10 senelik bir zamanla 10'a yakın projeden bahsediyoruz. En az yüzde 20 artış bekliyoruz. 10 stratejik işbirliği çerçevesinde teknoloji transferi yapmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, Türkiye'nin büyümeye karar vermesinin ardından icra edilecek en önemli sektörlerin başında enerji sektörünün geldiğini ifade ederek, bugün hemen hemen sayıları iki katına çıkan ve 16 milyonu bulan bütün hareketli araçların tükettiği petrol ve ürünlerinin enerji sektöründe tüketilenden daha fazla olduğunu belirtti. Yıldız, "Uç ürünlere gidilmesi, teknolojik yapının kurulması, AR-GE faaliyetlerinin yürütülmesi özellikle enerji sektörünü çok fazla ilgilendiriyor. Bizim yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili aldığımız kararların aslında ithalata dönük bir yanı var. Yerli kaynaklardan bahsediyoruz, yenilenebilir kaynaklardan bahsediyoruz. Ama bunların teknoloji sahipleri genellikle Batılı ülkeler. Bu yaptığımız protokoller ve bunun çerçevesinde yapılacak yatırımlarla Türkiye'nin yalnızca rüzgarla alakalı, karar verilmiş ve lisansa bağlanmış yatırımlarında minimum 15 milyar dolarlık bir ithalatın önünü kesmiş olacağız. Nükleer bir santrale karar verdik. Bunların ne kadarını yerli yapacağız? Bizim teknolojimiz ne kadarına müsaitse o kadarını yerli yapacağız. Bu, sanayileşmeyle alakalı bir kültür. Ve sanayinin lig atlamasıyla ilgili bir süreç içerisinde bulunuyoruz. Protokolle beraber nükleerde 10 yıl içerisinde katedeceğimiz mesafe, bizim sanayileşmeyle alakalı çok önemli kriterlerimiz ve ölçütlerimizi içinde barındırmış olacak" diye konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de, ihtiyaçlar karşılanırken bu ihtiyaçların üretimi ve AR-GE'si konusunda adım atılmadığı zaman büyük bir bağımlılık oluştuğunu ifade ederek, "Türkiye belki uzun yıllar bu tür hataları yaptı. İhtiyaçlarını bir şekilde karşıladı, tedarik etti ama bu tedarikler yapılırken işin üretimi ve AR-GE'si konusunda daha hızlı adımlar atması gerekiyordu. O potansiyelini açığa çıkarma konusunda biraz geride kaldı. Fakat bugün baktık ki büyük bir üretim ve AR-GE potansiyelimiz var. İmkanlarımız ve kaynaklarımız da bu konu için son derece elverişli. İhtiyaçlarımız da gün geçtikçe büyüyor. Türkiye 10 yıl önce 230 milyar dolarlı üretim gücüne sahip olan bir ülkeydi. Şimdi, 800 milyar dolarlık bir üretim gücüne sahip olan bir ülke. Bunun büyük bir bölümü sanayiye ait. İhracatta da aynı şekilde artış var. İhraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 95'i sanayi ürünleri. Demek ki sanayinin çarkları daha hızlı dönmeye başladı. 230 milyar dolar üretim yaparken ihtiyacımız olan enerjiyle, 800 milyar dolar üretim yaparken ihtiyacımız olan enerji aynı değil. Şimdi hedeflerimiz var. Fert başına 25 bin dolar milli gelir seviyesine ulaşmak istiyoruz. Türkiye'nin önemli bir hedefidir bu. Bu da 2 trilyon dolarlık üretim ve 500 milyar dolarlık ihracat demek. Bu üretimi, bu ihracatı enerji olmadan gerçekleştiremezsiniz. Enerji bizim hedeflerimize varmamız için önemli bir şey. Nükleer enerji yatırımlarımız başladı. Enerji ile ilgili ne varsa hepsini birlikte değerlendirmemiz gerekiyor. AR-GE olmadan bu olmaz. Bunun mutlaka AR-GE ayağının çok güçlü olması lazım. Türkiye'de üretim ayağının çok güçlü olması lazım" dedi.

Yıldız ve Ergün'ün açıklamalarından sonra protokol imzalandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler