HABER

Enerjide dışa bağımlılığı azaltacağız

Enerjide dışa bağımlılığı azaltacağız

ANKARA (İHA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, şu anda 67 megawatt olan rüzgar enerjisi üretiminin bir ay içinde 110 megawatta çıkacağını, inşa halinde de 400 megawattlık tesis olduğunu belirterek, "Amacımız çevre dostu, ucuz bir yakıtı kalıcı olarak sisteme oturtmak ve dışa bağımlılığı azaltmak" diye konuştu.

Bakan Güler, Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) Genel Müdürü Mustafa Kemal Büyükmıhçı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, EİE tarafından hazırlanan Türkiye Rüzgar Enerjisi Potansiyel Atlası (REPA) Projesi'ni tanıttı. Güler, EİE'nin uzun süredir teknik ve bilimsel araştırma yaparak REPA'yı çıkarttığını söyledi. Türkiye'nin her noktasının tarandığını belirten Güler, bunun yatırımcılar için son derece verimli, kullanışlı bir bilgi olduğunu kaydetti. Yatırımcıların REPA sayesinde, yatırım yapmak istediği yerdeki rüzgarın belli yüksekliklerdeki bütün değerlerini alacağını ve yatırımını buna göre şekillendireceğini kaydetti. "Rüzgar enerjisi konusunda yatırım yapmak isteyen yatırımcının önünü açıyoruz" diyen Güler, yatırımcıların eline son derece önemli bilgiler verdiklerini söyledi. Rüzgar enerjisinin tamamen çevre dostu bir enerji türü olarak yerli ve bedava olması ile de çok önemli olduğuna dikkat çeken Güler, "Böyle bir enerjiyi şu anda kadar maalesef Türkiye yeteri kadar kullanmamış. Biz bunu geldiğimiz günden itibaren çok ciddi olarak ele aldık. Çünkü ithale bağımlı bir enerji yapımız var. Hala bu devam ediyor ama biz bunu azaltmaya çalışıyoruz. Netice itibariyle de dışa bağımlılığımızı azaltmaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Artan petrol ve doğalgaz fiyatları düşünüldüğünde, böyle bir yatırımın ne kadar hayati ve acil olduğunun görüldüğünü de belirten Güler, mevcut rüzgar enerjisi çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Geldiğimizde 20 megawatt civarında bir rüzgar enerjisi vardı, şu anda bu 67 megawatta çıktı. Bir ay içinde bu 110 megawatt kullanılır rüzgar enerjisi olacak. Müthiş bir atılım var. İnşa halinde de 400 megawatt var. Lisans verilen bin 182 megawatt, lisans verilmesi uygun bulunan 108 megawatt ve inceleme değerlendirme aşamasında 7 bin megawatt var".

Su, kömür jeotermal gibi yerli ve yenilenebilir kaynaklardan sonra rüzgar enerjisi ile ilgili çalışmaları da hızlandırdıklarını belirten Güler, "Amacımız çevre dostu, ucuz bir yakıtı kalıcı olarak sisteme oturtmak ve dışa bağımlılığı azaltmak" diye konuştu. Güler, özellikle Marmara, Ege bölgelerinin, İskenderun'un, Karadeniz'in belli bölgelerinin çök önemli rüzgar potansiyeline sahip olduğunu anlatarak, denizlerde de 'rüzgar tarlaları' kurulabildiğini söyledi. Marmara ve Ege bölgelerinin aynı zamanda elektriğin de en çok kullanıldığı bölgeler olduğuna işaret eden Güler, üretilen elektrik enerjisinin Avrupa Elektrik Network'üne de satılabileceğini kaydetti. Güler ayrıca, daha önce 30 metrelik rüzgar direklerinin artık 50 ve 100 metreye kadar çıktığını ve böylece yükseldikçe rüzgar arttığı için verimin de önemli ölçüde arttığını kaydetti. EİE Genel Müdürü Büyükmıhçı ise, yanılma payı çok düşük olan hazırladıkları atlasın, yatırımcıları bilgilendirmek için hazırlandığını belirterek, isteyen yatırımcıya her türlü teknik bilginin verilebileceğini anlattı.

Daha sonra soruları cevaplandıran Bakan Güler, rüzgar enerjisi ile ilgili tasarıda maddelerin YTL cinsinden olması ve yatırımcıların da bu yüzden kredi bulmakta zorluk çektikleri eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, bu konuda gelecek haftaya önemli gelişmeler olabileceğini, Komisyonda bu konuda bir öneri olduğunu ve bunun üzerinde çalışılacağını söyledi. Güler, Perşembe günü nükleer santral kurulması konusunda yatırım yapmayı planlayan firmalarla yapacakları toplantıyla ilgili bir soru üzerine ise, firmalara ilgili kanun tasarısı hakkında bilgi vereceklerini bildirdi. Toplantıda ayrıca TAEK'in nükleer konusundaki çalışmaları hakkında da bilgi verileceğini belirten Güler, tasarı yasalaşmadan önce firmaların da görüşlerini alarak son rötuşları yapmak istediklerini kaydetti. Güler, "Amaç yine yatırımın onlara yaptırılmasıdır" dedi.
Güler, Kuzey Irak'taki petrolün ABD ve İngiltere tarafından paylaşılması ile ilgili haberlerin hatırlatılması üzerine de, bu konuyu değerlendirdiklerini, değerlendirme netleştiğinde bilgi verebileceklerini dile getirdi. Güler, ayrıca İran'dan doğalgaz akışının sürdüğünü ve şu anda sistemde sorun olmadığını kaydetti.

En Çok Aranan Haberler