Uzmanlar, sonbahar ve kış aylarında maruz kalınan enfeksiyon hastalıklarının yüzde 70 oranında elle bulaştığını söyledi.
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Hemşiresi Yeliz Gökay, sonbahar ve kış aylarında maruz kalınan enfeksiyon hastalıklarının yüzde 70 oranında elle bulaştığına dikkat çekti. Gökay, enfeksiyon hastalıklarına maruz kalmamak için el hijyenine önemle dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Gökay, gribin normalde solunum yolu ile yayıldığının bilindiğini, ancak bunun eksik bir bilgi olduğunu, yapılan araştırmalarda gribin daha çok ellerle yayıldığının tespit edildiğini kaydetti. ‘Bunu daha çok domuz gribi vakalarında gördük.’ diyen Gökay, “Yapılan tüm araştırmalar ellerle yüzde 70 oranında yayıldığını gösterdi. İnsanlar hapşırdığı, öksürdüğü zaman elini ağzına, burnuna götürüyor. Bu şekilde elimize parçacık halinde yaklaşık 4 bin 500- 5 bin mikrop sıçratmış oluyoruz. O mikropları elden ele ya da dokunduğumuz yerlere yayıp, sonrasında diğer kişilerin hastalanmasına neden olduk. Sadece hapşırarak o hastalığı bulaştırmadık. Bir taraftan da eller yolu ile yaydık. O yüzden de hastalıklar daha çok o şekilde yayılıyor. Domuz gribinde olduğu gibi öldürücü salgın hastalıklara kadar gidebiliyor.” şeklinde konuştu.
ENFEKSİYON HASTALIKLARI KANSERLE YARIŞIYOR
Enfeksiyon hastalıklarında ölenlerin sayısının kalp ve kanserden ölenlerden fazla olduğunu belirten Gökay, yaklaşık olarak yılda 1 milyon kadar insanın enfeksiyon hastalıklarından öldüğü bilgisini verdi. Gökay, ileride bu sayının daha da artacağını da kaydetti.
Bu durumu tersine çevirmenin basit el yıkaması ile olabileceğini belirten Gökay, “Burada el yıkamanın önemi çok yüksek çünkü sadece el yıkamaya dikkat edildiğinde bile hastane enfeksiyonlarında yaklaşık yüzde 50 oranında iyileşme sağlanabiliyor. Bu çok büyük bir rakam. El yıkamaya dikkat edilirse yüzde 50 bir iyileşme sağlanabilir.” ifadesini kullandı.
EL YIKAMA TEKNİKLERİ ÇOK ÖNEMLİ
‘El yıkama alışkanlığı bir şekilde kazanılıyor ama doğru teknikle bunu yapmak gerekiyor.’ diyen Gökay, el yıkama tekniklerini ‘sosyal, hijyenik ve cerrahi’ olarak üçe ayırdıklarını söyledi. Sosyal el yıkamanın su ve sabunla yapıldığını kaydeden Gökay, toplumun büyük bir kısmının bilinçli olmadığı için farkında olmadan bu tekniği kullandığını dile getirerek, “Elde hijyen sağlanmıyor.” dedi.
Sosyal el yıkama yerine hijyenik el yıkama tekniğini insanların kazanması gerektiğini kaydeden Gökay, önemli olanın hijyenik el yıkama olduğunu belirtti. Gökay, hijyenik el yıkama tekniği hakkında şunları ifade etti: “Hijyenik el yıkamadan kastımız el dezenfektanları ile el yıkamak değil. Sabun ve su ile hijyenik yıkamak. Bu teknikte önce eller ıslatılıyor. Ardından sabunla eller köpürtülüyor ve elin her yerine yayılıyor. Elin en ince noktalarına kadar sabunlanıyor. Daha sonra eller durulanıyor. Sonradan tekrar kirli musluğa ellerin sürülmemesi en ince nokta. Ellerin kurulandığı kağıt havlu ile musluğu kapatılması gerekiyor. Bu hijyenik el yıkama açısından çok önemli. Kağıt havlu yoksa mümkün olduğunca musluğu ellerin dışında kolla veya dirsekle kapatılması gerekiyor. Eğer kullandığımız çevirmeli bir musluksa musluğu sabunladıktan sonra ellerle kapatılması daha uygun olur.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz