Ankara (AA)- Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, enflasyonun mevcut düzeyinin, orta vadeli hedeflerin belirgin olarak üzerinde olduğunu belirterek, para politikasının sıkı duruşunun, özel tüketim talebini sınırlamaya devam edeceğini ve enflasyonu kademeli olarak aşağı çekeceğinin tahmin edildiğini bildirdi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 21 Aralık'ta gerçekleştirdiği bu yılın son Para Politikası Kurulu toplantısının ardından, değerlendirme özetini açıkladı.
Değerlendirmede, "faiz dışı kamu harcamalarındaki artış eğiliminin fiyat dinamiklerine etkisinin tam olarak öngörülememesi, bekleyişlerin halen yüksek seyretmesi ve hizmet fiyatlarına ilişkin belirsizliklerin devam etmesi"nin enflasyonun düşüş yönünde tahmin edilenden daha güçlü bir direnç gösterme riskini de beraberinde getirdiğine dikkat çekildi.
Merkez Bankasının, orta vadeli tahminlerini üretirken arz şoklarının zaman içinde ortadan kalkacağı varsayımıyla hareket ettiği belirtilen değerlendirmede, "Ancak, bugünkü bilgiler ışığında ne enerji fiyatları ne de işlenmemiş gıda fiyatlarına ilişkin risklerin ortadan kalktığını ifade etmek mümkün değildir.
Merkez Bankası, orta vadeli bekleyişler olumsuz etkilenmediği sürece, kontrolü dışındaki bu iki unsurdan kaynaklanan geçici hareketlere tepki vermeyecektir" denildi.
Küresel risk iştahındaki olası değişimler ve buna bağlı olarak finansal piyasalarda ortaya çıkabilecek yeni dalgalanmaların, enflasyon görünümü konusundaki temel risk unsurlarından biri olmaya devam ettiği de kaydedilen değerlendirmede, şu bilgiler yer aldı:
"Söz konusu riskin gerçekleşmesi ve orta vadeli bekleyişlerin olumsuz etkilenmesi durumunda Merkez Bankası, gerek etkin likidite yönetimi gerekse politika faizlerinin gözden geçirilmesi yoluyla parasal sıkılaştırmaya gitmekten kaçınmayacaktır."
Değerlendirmede, Avrupa Birliğine uyum ve yakınsama sürecinin devam etmesi ile ekonomik programa ilişkin yapısal reformların planlandığı gibi kesintiye uğramaksızın hayata geçirilmesinin kritik önemini koruduğuna da dikkat çekildi.
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, olumsuz hava koşullarının sürmesi ve son dönemde tarım sektöründe ve özellikle hububat üretiminde gözlenen gerilemenin, gıda fiyatlarını önümüzdeki dönemde olumsuz yönde etkileyebileceğini belirterek, bu çerçevede, gıda fiyatlarının enflasyon üzerinde bir risk unsuru olmaya devam ettiğini bildirdi.
Değerlendirmede, yılın üçüncü çeyreğinde kamu harcamalarındaki artışların devam ettiği bildirildi.
Ekonomide gözlenen yavaşlamanın, durgunluk düzeyine ulaşmayacağı ve ekonomik faaliyetin aşamalı olarak toparlanacağının tahmin edildiği bildirilen değerlendirmede, "2006 yılının son çeyreğinde, 2005 yılının aynı dönemindeki yüksek bazın da etkisiyle, yıllık büyüme oranının düşük bir düzeyde gerçekleşmesi sürpriz olmayacaktır. Ancak dış talebin göreli olarak güçlü seyretmesi ve kamu harcama kalemlerindeki artışlar nedeniyle, toplam talepteki yavaşlamanın keskin olmayacağı ve 2007 yılının ikinci yarısından itibaren yıllık büyüme oranlarının yükseleceği düşünülmektedir" denildi.