ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Ali Babacan, Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçişin Türkiye adına bir para reformu sayılacağını beriterek, YTL'ye geçişte, işlemlerin karmaşık olacağı ve yuvarlama etkisiyle enflasyonun yükseleceği yönündeki kaygıların yersiz olduğunu söyledi.
Bakan Babacan, YTL'nin tanıtımına ilişkin Merkez Bankası'nda düzenlenen toplantıda konuştu. YTL'nin fiziki görünümleri ile güvenlik özelliklerinin tanıtıldığı toplantıda Babacan, 31 Ocak 2004 tarihinde paradan 6 sıfır atılması ve 1 milyon Türk Lirası'nın, 1 YTL'ye eşitlenmesini öngören bir kanun çıkarıldığını hatırlatarak, Hükümet tarafından TBMM'ye sunulan ve kabul edilen bu kanunla; ulusal ekonominin kapsamına giren parasal değer ve kayıtlarda genel bir sadeleştirme yapılmasının amaçlandığını kaydetti. Şu anda Türkiye'de bir para reformunun gerçekleştirildiğinin altını çizen Babacan, "16 Eylül tarihinde Sayın Başbakanımızın yaptığı basın toplantısıyla başlayan YTL tanıtım kampanyası yaygın bir şekilde devam etmektedir. Bu tanıtım kampanyası çerçevesinde YTL banknotlarımızın ve madeni paralarımızın şekil olarak tanıtımlarına bugünden itibaren başlanmaktadır. Heyecanla ve merakla beklenen YTL kupürleri ve yeni kuruşlar bugün itibariyle tüm dünyanın ilgisine sunulmuş olacaktır" dedi.
YTL operasyonunun yalnızca yeni banknotların ve madeni paraların basılmasından ibaret bir operasyon olmadığını sözlerine ekleyen Babacan, "Türkiye için yeni bir dönemin başlayacağı 1 Ocak 2005 tarihinden önce çok boyutlu bir hazırlık sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Bu hazırlık süreci de baştan planlandığı gibi başarı ile yürütülmektedir. İlgili tüm kurum ve kuruluşlarımızla periyodik olarak toplantılar yapılmakta, hazırlıklar gözden geçirilmekte, aksaklıklar giderilmekte ve gerekli düzenlemeler belirlenen takvim içerisinde gerçekleştirilmektedir" şeklinde konuştu. Babacan, "Paradan sıfır atma operasyonu ülkemizde ilk kez ve ümit ediyorum ki son kez gerçekleştirilmektedir" dedi.
Paradan sıfır atma operasyonlarının dünyada birçok ülkede yaşandığını anımsatan Babacan, Türkiye'deki operasyonun başarıyla sonuçlanabilmesi için tüm bu örneklerin detaylı bir şekilde incelendiğini bildirdi. Babacan, YTL'ye sorunsuz olarak geçilebilmesi için halkın en yaygın şekilde bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve toplumun bütün kesimlerinin bu sürece dahil edilmesinin hayati önem arzettiğini ifade ederken, bu amaçla toplumun tüm kesimleriyle, özellikle sivil toplum örgütleriyle tam bir uyum ve işbirliği içerisinde çalışıldığını dile getirdi.
Türkiye için, özellikle de Türkiye ekonomisi için bir milat özelliğine sahip olan YTL'ye geçişin, Türk toplumunun bütün kesimleri tarafından bir milli mesele olarak değerlendirildiğini kaydeden Babacan, "Her gün çeşitli vesilelerle şahit olduğumuz ilgi ve heyecan bunun en somut göstergesidir. 10 yıllardır yüksek ve belirsiz enflasyon ortamında yaşayan istikrar ve güvene adeta susamış olan Türk toplumunun YTL'ye çok kolay adapte olacağı da şimdiden görülmektedir" diye konuştu.
Bakan Babacan, hesaplamalarda, alışverişlerde, hatta bilgisayar programlarında doğabilecek zorlukların da tanıtım kampanyasıyla asgariye indirilmiş olacağından emin olduğunu belirtirken, AB ülkelerinin Euro'ya geçişi ile kıyaslandığında, YTL'ye geçişin çok daha kolay ve sorunsuz olacağını söyledi. Gerek işlemlerin karmaşık olacağı, gerekse yuvarlama etkisiyle fiyat artışı gibi etkilerin ortaya çıkacağı yönündeki kaygıların yersiz olduğunu da ifade eden Bakan Babacan, Türkiye'nin bu konuları kolaylıkla aşabileceğini şimdiden söyleyebileceklerini vurguladı. Babacan, "Burada asıl önemli olan halkımızın parasına sahip çıkması ona hak ettiği değeri vermesi ve itibarını da iade etmesi olacaktır" açıklamasında bulundu. Enflasyonu düşürmek ya da paradan sıfır atmaktan daha da önemli olanın, bu durumu koruyabilmek ve yeni ortama sahip çıkabilmek olduğunu bildiren Babacan, "Biz Hükümet olarak bu alandaki mücadelemizi bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla ve disiplinle sürdürme gayreti içinde olacağız" dedi.