BURSA (İHA) - Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD) Başkanı Denizhan Sezgin, 30 Aralık 2003 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren ve kamuoyunda "Enflasyon Muhasebesi Kanunu" olarak bilinen 5024 sayılı kanunun 10 Ağustos 2004 tarihinde yürürlüğe girmesinin sıkıntılarına dikkat çekerek, uygulamanın yeni yıla ertelenmesini istedi.
Sezgin, yeni yasanın hem teoride, hem de uygulamada oldukça karmaşık, zor, yüksek teknik bilgi ve donanımı gerektiren teknikler içerdiğini söyledi. Yasanının uygulama başlangıcı olan 10 Ağustos 2004 tarihine kadar tam, doğru ve gerçekçi bir şekilde hazırlanılması ve yetiştirilmesi mümkün olmadığını belirten Sezgin, "1. geçici vergi döneminde önceki değerleme hükümlerine göre işlemlerin yapılmış olması da ayrı bir karmaşaya yol olacaktır. Çünkü enflasyon düzeltmesine ilişkin bilgisayar programları henüz hazır değildir. Meslek mensuplarının eğitim programları da henüz tamamlanmamıştır. Bu arada uygulamaya yön verecek pek çok vergisel teknik konular da tam bir açıklığa kavuşturulamadı" dedi. Sezgin bu gerekçeler sebebiyle hükümetin Meclis'te görüşülecek bazı vergi kanunlarında değişiklik yapan tasarıya verilecek önergelerle 2004 yılı geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesinin aranmamasını ve 31 12 2003 tarihli mali tabloların düzeltme işlemlerinin de 2004 yılı sonunda yapılabilmesine imkan tanıyacak düzenlemelere gitmesi gerektiğini söyledi.
GESİAD Başkanı Denizhan Sezgin, getirilen yasal düzenlemenin iş dünyasında olumlu ve olumsuz etkileri de olacağını belirtti. Sezgin, olumlu etki olarak geçmişin temizlenmesi veya enflasyon sıfırlamasının Türkiye ekonomisinde yıllardır yaşanan kronik yüksek enflasyonun yol açtığı mali tablolar üzerindeki birikmiş etkisinin nispeten giderilmesi olarak kaydetti. Uygulamayı bilanço esasına göre defter tutan her işletmenin bir kere gerçekleştirmesi gerektiğinini altını çizen Sezgin, "Uygulamayla 31.12.2003 tarihli bilançonun güncelleştirilmesini hedeflemektedir. Bu konuda Bakanlık tarafından taslak bir tebliğ hazırlanmış ve Bakanlığın internet sayfasına konmuştur. Söz konusu taslak tebliğ, tamamen bilançoların güncellenmesi amacına yöneliktir ve bu uygulama sonucunda ülkemiz iş dünyası için herhangi bir olumsuz etkisi olmayıp aksine bazı avantajlar sağlamaktadır. Örneğin, sonraki hesap dönemlerinde gelir tablosuna gider olarak aktarılacak unsurların tutarları yükseltilmiş olacaktır" diye konuştu.
Sezgin, getirilen düzenlemenin 2004 yılı başından itibaren yapılacak olan geçici vergi uygulamasının enflasyon etkili olarak gerçekleştirilecek olmasının iş dünyasını olumsuz yönde etkileceğini de sözlerine ekledi.