ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2005 yılı bütçesini TBMM Genel Kurulu'na sundu. Bakan Unakıtan yaptığı açıklamalarda, Türk ekonomisinin her geçen gün istikrarlı bir şekilde büyüdüğüne dikkat çekti. Bu çerçevede işsizlik oranının 2004 yılının ilk çeyreğinde yüzde 12.4, ikinci çeyreğinde yüzde 9.3 ve üçüncü çeyreğinde yüzde 9.5 olduğunu vurgulayan Unakıtan, özel kesim yatırımlarının 2004 yılının ikinci üç aylık döneminden itibaren artış kaydetmesiyle işsizliğe olumlu bir gelişmenin yansıdığını belirtti. 2004 yılının ikinci ve üçüncü çeyreğinde istihdam edilenlerin sayısında, geçen yılın aynı dönemlerine kıyasla, sırasıyla 492 bin ve 463 bin artış gerçekleştiğini belirtti. Unakıtan, "2005 yılında sadece konsolide bütçeye dahil kuruluşlarda 48 bin kişi işe alınacaktır. Önümüzdeki 3 yıllık dönemde 1 milyon 650 bin insanımıza iş kapısı açılacaktır" dedi.
Türkiye'nin 30 yıllık aradan sonra tek haneli enflasyon rakamlarıyla tanıştığını belirten Unakıtan, "Gelinen bu noktayı yeterli görmüyoruz. Hedefimiz enflasyonu AB ülkelerindeki gibi düşük seviyelere indirmek ve hayatımızın normal bir parçası haline gelen enflasyonlu günlerin bir daha geri gelmemek üzere geçmişte kalmasını sağlamaktır. Bu çerçevede 2007 yılı sonunda enflasyonun yüzde 4'e inmesi öngörülmektedir" ifadelerini kulandı. Enflasyonla mücadelede Yeni Türk Lirası'na da 11 gün sonra geçileceğini hatırlatan Unakıtan, bunun hem psikolojik, hem de teknik bir ihtiyaç olduğunu belirtti.
CARİ AÇIKTA SORUN YAŞANMAYACAK Maliye Bakanı Unakıtan konuşmasında cari açığa da değindi. 204 yılının ilk 10 aylık döneminde 10.7 milyar dolar cari açık oluştuğunu ifade eden Unakıtan, "Şu ana kadar olduğu gibi bundan sonra da cari dengedeki açığın finansmanında herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Cari açık konusunda yakın geçmişte yaşanılan sıkıntılardan kaynaklandığı anlaşılan endişeleri yersiz buluyoruz. Zira, siyasi ve ekonomik istikrar ortamı, ekonomik göstergelerde sağlanan iyileşmeler, dalgalı kur rejimi ve yapısal önlemlere ilaveten zamanında ve yerinde almış olduğumuz tedbirler sayesinde cari açık bir sorun olmaktan çıkmıştır" diye konuştu.
Ekonomik ve siyasi istikrarın AB ile tam üyelik görüşmelerine başlanmasının kesinleşmesiyle hızlanarak devam etmesini beklediklerini kaydeden Unakıtan, uluslararası kuruluşların yaptıkları analizlerin de bu beklentileri desteklediklerini belirterek, "Yabancı sermaye girişindeki canlanma, yeni yatırımları, yeni üretimleri, dolayısıyla yeni istihdam imkanlarını beraberinde getirecektir" ifadelerini kullandı.
BORÇ STOKU 225.6 KATRİLYON Bakan Unakıtan, 2003 yılı sonunda 194.4 katrilyon olan iç borç stokunun 2004 yılı Ekim ayı itibariyle 225.6 katrilyon lira olduğunun altını çizerek, iç borçlanmada faiz oranlarının düşüşüyle birlikte azalma yaşandığını, ortalama borçlanmanın ise uzatıldığını, önümüzdeki dönemde bu konuda daha da iyileşmelerin sağlanacağını kaydetti.
"Şimdi nereye geldiğimize bir bakalım" diyen Maliye Bakanı toplanan 100 lira verginin 2004 yılı sonunda 57 lirasının, 2005 yılında ise 47 lirasının faiz ödemelerine gideceğini ifade etti.
Bakan Unakıtan kamu net borç stokunun GSMH'ye oranının 204 yılında yüzde 68 civarında gerçekleşmesinin beklendiğini de belirtti. Unakıtan, "Kamu borç stokunu sürekli azaltarak, 2007 yılında yüzde 60 oranında Maastricht Kriterleri düzeyine indirmeyi hedefliyoruz. Diğer taraftan uyguladığımız politikalar neticesinde kamu kesimi borçlanma gereği de sürekli azalmaktadır. 2004 yılı sonunda yüzde 5.9'a düşürülecektir. 2005 yılı hedefimiz yüzde 3.6'dır. Böylece faiz harcamalarının bütçe üzerindeki yükü hafifletilmiş ve kamu borcunun sürdürülebilirliği konusundaki tereddütler tamamen ortadan kaldırılmış olacaktır." dedi.