Sanayi ve Ticaret Bakanı Coşkun bugün makamında İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Mehmet Yıldırım ve beraberindeki heyeti kabul etti. Yıldırım kabulde yaptığı konuşmada, Coşkun'un eski bir İTO Başkanı olduğunu hatırlatarak, sorunlarını en iyi bilenlerden birisinin de Ali Coşkun olduğunu söyledi.
Yıldırım, ekonomide 3-4 yıldır yaşanan ciddi krizlerin, reel sektörü olumsuz etkilediğini anlattı. Küçük ve ortak ölçekli işletmelerin, IMF programı içinde yer almadığına işaret eden Yıldırım, biriken sıkıntıları bulunduğunu vurguladı. Yıldırım, 58. Hükümet'in kendilerine gereken önemi vermesi halinde şu anda yaşanan durgunluğu ve işsizliği sona erdireceklerini, üretimdeki küçülmeyi büyütmeye başlayacaklarını ifade etti. Yıldırım, "Önümüzdeki engeller kaldırıldıktan sonra üretimi, ihracatı artırırız, vergi gelirlerindeki artışı da hızlandırırız" diye konuştu.
Coşkun ise İTO'nun, hükümetlerin programlarının yönlendirilmesinde etkili olduğunu vurgulayarak, "Geçmiş hükümetler bizim odalarımızın görüşlerine itibar etse bugünlere gelmezdik" diye konuştu. KOBİ'lerin, ekonominin ortadireği olduğunu belirten Coşkun, ortadireğin çökmesi halinde ekonominin tümüyle çökeceğini kaydetti. Şu anda yaşanan sıkıntıların en önemli sebebinin bu olduğunu anlatan Coşkun, uygulanan ekonomik program parasal politikaları çok öne çıkardığı için ekonominin döviz, faiz ve borsa üçgeninde çırpınıp durduğunu kaydetti. Programın sosyal boyutu ve üretim boyutu bulunmadığına işaret eden Coşkun, bu yüzden sıkıntılı bir toblonun ortaya çıktığını ifade etti. Coşkun, "Enkaz edebiyatıyla bunların düzelmesi mümkün değil. Böyle bir tabloyu bile bile biz aldık ve inşallah hep beraber, elele düzlüğe çıkaracağız. Çünkü küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, dinamik yapısı dolayısıyla rekabet gücü yüksek olanlardır. Çok büyük kuruluşların da ayakta durmasını sağlayan kuruluşlardır" diye konuştu. Bu bilinçle KOSGEB'in KOBİ'lere daha aktif destek veren bir konuma getirilmesi için çalışma başlattıklarını anlatan Coşkun, öte yandan Yerel Yönetimler Reformu ile merkezi hükümet birçok yetkisini yerel yönetimlere aktarırken, kendilerinin de Bakanlık olarak yetkilerini, bağlı oda ve borsalara aktaracaklarını kaydetti. Coşkun, reel sektör temsilcileriyle de görüşerek KOBİ borsaları ve ürün borsasını kurmak istediklerini söyledi. Kredilendirme bakımından KOBİ'lerin çok ihmal edildiğine de işaret eden Bakan Coşkun, Halk Bankası'nın kısa bir zamanda KOBİ bankasına haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.
ENFLASYONU KONTROL ALTINDA TUTARAK BÜYÜME ŞART Türkiye'nin borç sarmalından kurtulmasının tek çaresinin, enflasyonu da kontrol altında tutarak büyümesi olduğunu anlatan Coşkun, küçülen bir ekonomi ile sorunların çözülemeyeceğini ifade etti. Coşkun büyümete itici gücün, ekonominin motoru reel sektör olacağını vurguladı.
58. Hükümet'in hazırladığı Vergi Barışı Yasa Tasarısı'nın imzaya açıldığını anlatan Coşkun, hemen arkasından stok affı ve sicil affı getireceklerini açıkladı. Coşkun, "Çünkü Anayasa Mahkemesi'nin de bozmasıyla esnafın çoğu, çekinin karşılığının çıkmaması gibi hususlardan dolayı fevkalade sıkıntıda. Yeni bir Çek Yasası'nı da hazırlatıyoruz. İnşallah piyasada bizim iktidar olmamızla birlikte esen bahar havasını kalıcı duruma getirmeye çalışıyoruz. Sıkıntıların büyük bir kısmı çözülebilir gözüküyor. Türkiye'nin imkanları bütün bu sorunları çözmeye yeter. Yeterki birlik ve beraberlik içinde olalım. Günlük siyasi kısır çekişmelerden kurtularak çözüm yolları arayalım. Çözüm yollarını da biz odalar ve borsalarımızla arayacağız" şeklinde konuştu. Coşkun, İTO Başkanı Yıldırım'ın 'Bizim bir yasamız yok' yönündeki yakınması üzerine öncelikli çıkaracakları yasalardan birisinin de Odalar Yasası olacağını açıkladı.