HABER

Enflasyondan taviz verilmeyecek

ANKARA (İHA) - Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Ali Babacan, enflasyonla mücadeleden asla taviz vermeyeceklerini belirterek, hükümetin ekonomik programı başarıyla uyguladığını söyledi. Babacan, ekonomik büyüme başta olmak üzere birçok alanda Türkiye'nin bazı AB üyesi ülkeden daha iyi durumda olduğunu vurgulayarak, "Önümüzdeki 5-10 yılda ekonomik ilerleme tahminlerin üzerinde olacak" dedi.

Babacan, Dünya Bankası ve Hazine Müsteşarlığı'nın ortaklaşa düzenlediği "Türkiye Ülke Ekonomik Raporu (CEM): Sürdürülebilir Büyüme ve Avrupa Birliği'ne (AB) Yakınsama" konulu uluslararası konferansa katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Bakan Babacan, Ekonomik Raporun Türkiye'nin sürdürülebilir büyüme ve AB'ye katılım sürecini ele aldığını, ekonomik alanda yapılanları ve yapılması gereken çalışmaları ifade ettiğini kaydetti. Raporun Türkiye ekonomisinin yüksek çözünürlükteki fotoğrafını çektiğini anlatan Babacan, "Biz partiyi kurarken ve seçim beyannamesini hazırlarken ekonomiye ilişkin bazı temel hedefler belirledik. Kısa sürede hedeflerimize tek tek ulaşıyoruz. Yıllık ortalama yüzde 7'nin üzerinde büyüme performansını yakaladık. 2005 rakamları açıklandığında hep birlikte göreceğiz. Türkiye tarihinde ilk defa 4 tam yıl büyüme performansını yakalamış olacağız" diye konuştu. Enflasyonla mücadelenin ekonomi programlarının en temel unsurlarından birisi olduğunun altını çizen Babacan, bu konuda taviz vermediklerini, bundan sonra da taviz vermeyeceklerini bildirdi.

2004 yılında yapılan yerel seçimlerde, 'program gevşeyecek ve bütçe hedefleri tutmayacak' şeklinde gereksiz yaygaraların koparıldığını hatırlatan Babacan, iddiaların boşa çıktığını ifade etti. Türkiye'de seçim ekonomisi tabirinin artık unutulması gerektiğini belirten Babacan, 2004 yılında olduğu gibi 2007 yılı sonunda yapılacak genel seçimlerde de mali disiplinden kesinlikle taviz vermeyeceklerini söyledi. "Biz bugünü kurtarmak için değil, gelecek için çalışıyoruz" diyen Babacan, "Bir baba nasıl ki çocuğuna ağır borç yerine iyi bir gelecek bırakmak isterse, biz de çocuklarımıza iyi bir Türkiye bırakmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Babacan, kamu borç stokunun Gayri Safi Milli Hasıla'ya (GSMH) oranının yüzde 91'den yüzde 60'ın altına düştüğünü, enflasyon ve faiz oranlarının gerilediğini hatırlattı. Türkiye'nin ekonomik bakımından birçok AB ülkesinden iyi durumda olduğunu anlatan Babacan, 2004 yılında kişi başına düşen milli gelirin AB'ye üye olacak Bulgaristan ve Romanya ile aynı sevide olduğunun altını çizdi. Babacan, önümüzdeki 5-10 yıl içinde ekonomik ilerlemenin tahminlerin üzerinde olacağını iddia etti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, meslek örgütlerinin karşı çıktığı 'Hekim sayısı yetersiz' açıklamalarına da destek veren Babacan, "Türkiye OECD ülkeleri arasında doktor sayısı açısından listenin en sonunda. Tıp fakültelerinin kapasiteleri yetersiz. Bu kadar hekim sıkıntısı varken, binlerce gencimiz doktor olmak istiyor; ama olamıyor. Bugün tıp fakültelerinin kapasitelerini iki katına çıkarsak bile 10 yıl sonra mezunlar hekim ihtiyacını yine karşılamayacak" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin AB üyeliği konusunda tarama sürecinin devam ettiğini, daha sonra müzakerelerin başlayacağını vurgulayan Babacan, "Tarama sürecinde gecikme ve yavaşlama yok. Süreç normal akışında devam ediyor" diye konuştu. Babacan, Türkiye'nin gerek ekonomi gereksi sosyal ve diğer alanlarda yaptığı reformların sadece AB'ye üye olmak için gerçekleştirmediğini de sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler