HABER

'Enflasyonun sebebi iktidarlar ve işadamlarıdır'

'Enflasyonun sebebi iktidarlar ve işadamlarıdır'

ADANA (İHA) - Merkez Bankası eski başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Süreyya Serdengeçti, Türkiye'de 30 yıl yaşanan yüksek enflasyonun en büyük sebebinin siyasi iktidarlar olduğunu savunarak, "2002 yılından sonra yapılan yapısal reformlarla birlikte enflasyon 35 yıl aradan sonra ilk kez tek haneli rakamlara geriledi" dedi.

Süreyya Serdengeçti, Çukurova Genç İşadamları Derneği'nin (ÇUGİAD) "Türkiye Geleceğini Konuşuyor" toplantıları kapsamında verdiği "Ekonomide Son Gelişmeler" başlıklı konferansta, Türkiye'nin 30 yıl boyunca yüksek enflasyonla yaşadığını, 2001 yılından itibaren de enflasyonun düşmeye başladığını hatırlattı. Serdengeçti, enflasyonun düşüşünde en önemli etkenlerden birinin Merkez Bankası'nın bağımsızlığı olduğunu, bu sayede bankanın kamuya kredi vermekten kurtulduğunu savundu.

Serdengeçti, Türkiye'nin son 30 yıldır yapması gerekenleri yapmadığını, son 6 yıldır yapmaya başladığını, bu sayede enflasyonun düştüğünü, ekonomik büyümenin sağlandığını ifade ederek, "Türkiye, enflasyonun tek haneli rakamlarda olduğunu bundan önce en son 1970'li yıllarda görmüştü. Türkiye tam 30 yıl enflasyonla yaşamaya alıştırıldı. 1970'li yıllardan sonra ilk defa 2004 yılında enflasyon yüzde 10'nun altına düştü. Enflasyonun düşmesiyle birlikte faizlerin düştü. Türk parası, ABD dolarına karşı değer kazandı. Bu sayede Türkiye, 2002-2005 yılları arasında yüzde 7-8 oranında büyüme sağladı. Ancak, büyümenin de istikrarlı olması gerekir. Tüm amaç, toplumsal refahın artırılmasıdır. Bunun yolu da sürdürülebilir büyümeden geçer. Türkiye, büyümede AB üyesi 9 ülkeyi geçti. Ancak, bu büyümenin toplumsal refaha yansıması için yapısal reformların yapılması gerekir. Yapılması gereken reformlar yapılmaz yada ertelenmezse bardak dolar ve taşar ve bir kıvılcımla ekonomik kriz ortaya çıkar. Ancak şuan Türkiye'de bir krizin olması çok zordur" diye konuştu.

Serdengeçti, Türkiye'nin 2001'den beri ekonomik kriz yaşamadığını ancak, çalkantılar geçirdiğini ve her olumsuz gelişmenin toplumda "kriz" gibi algılandığını, geçen hafta yaşananlara bile "kriz" dendiğini, bunun hiç kimseye fayda getirmeyeceğini Türkiye'de kavram kargaşası yaşandığını vurguladı. Serdengeçti, Türkiye'nin milli gelirinin 1999 yılında yüzde 2.5'lara kadar gerilediğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"1970'li yıllarda milli gelirin oranı yüzde 7 iken, 1999 yılına gelindiğinde bu rakam yüzde 2.5'lara kadar düştü. Ancak 2002 yılından itibaren yapılan reformlarla birlikte milli gelir oranı yüzde 5'lere kadar yükseldi."

Türkiye'de bulunan sıcak paranın yabancı parası olduğu gibi yanlış bir bilginin basında yer aldığını kaydeden Serdengeçti, "Türkiye'ye giren sıcak, para hem yerli hem de yabancı sıcak paradır. Üstelik son 1 yılda sıcak para, yatırım karşısında sürekli azalmaktadır. Enflasyonun düşmesiyle birlikte faizlerinde düşmesiyle yabancı yatırımcının Türkiye'ye geldiğini görüyoruz. Sıcak parayla bunun ilgisi yok. Yabancı yatırımcılar için önce 'faiz yüksek olduğu zaman gelir' diyorlardı. Ancak görüldü ki faiz düştüğü zaman daha çok geliyorlar" dedi.

Merkez Bankası'nın Ankara'dan İstanbul'a taşınmasıyla ilgili bir soru üzerine ise Serdengeçti, "Bu tartışmaları sakıncalı buldum. Üstelik biz bunu banka yönetiminden değil, bir devlet bakanından duyduk. Oysa, böyle bir şey banka yönetimince tartışılıp hükümete iletilmesi gerekirdi. Türkiye üniter bir devlettir, Merkez Bankası da başkentte olmalıdır" dedi.

Serdengeçti, Türkiye'nin ekonomik istikrarı için başta Sosyal Güvenlik ve Maliye olmak üzere yapısal reformların yapılması gerektiğini, bu konuda sadece iktidarı eleştirmenin doğru olmadığını, muhalefetin de bu konuda gerekeni yapması gerektiğini savundu.

Seyhan Oteli'nde düzenlenen konferansa CHP Adana Milletvekilleri Ziya Yergök ve Kemal Sağ, Adana Vali Yardımcısı Reşat Özdemir, Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, oda ve meslek örgütleri başkanları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve işadamları katıldı.

En Çok Aranan Haberler