Sakarya'da işsiz kaldıktan sonra devletin sağladığı destekle kendi işlerini kuran iki girişimci, GPS vasıtasıyla uydudan izlenip internet üzerinden takip edilebilen ve acil durum anında cep telefonuna mesaj yollayıp haber verebilen engelli aracı geliştirdi.
Elektronik yüksek mühendisi Ümit Pekparlak ve tekniker Mikail Yıldız'ın girişimcilik hikayesi iki yıl önce işten kovulmalarıyla başladı. İki arkadaş, farklı iş yerlerinde çalışırken aynı gün işten çıkarıldı. Kendi işlerini kurmaya karar veren iki arkadaş, akülü tekerlekli sandalyeler için elektronik kumanda ünitesi tasarlamak ve üretmek için Ar-Ge inovasyon projesi hazırlayıp KOSGEB'e başvurdu. Projenin kabul edilmesinin ardından şirketlerini kurarak çalışmaya başlayan Yıldız ve Pekparlak, KOSGEB'in desteğiyle Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknokent'te bedensel engellilere büyük kolaylık sağlayacak engelli aracını geliştirmeyi başardı.
Bir buçuk yıllık çalışma sonucunda akülü araçlar için elektronik kumanda ünitesi (Joystick ünitesi) üreten iki arkadaş, tasarladıkları kontrol sistemine GPS ile konum belirleme, ivme-eğim sensörü, GSM-GPRS teknolojisiyle uzaktan izlenebilme özelliklerini de ekledi. Geliştirilen elektronik donanım ve yazılım, aracı kullanan engellinin panik butonuna basması ya da aracın devrilmesini halinde otomatik olarak tanımlı cep telefonu numaralarına ve 112 acil servise GPS konum bilgilerini SMS olarak gönderiyor. Bu sayede zaman kaybı olmadan harita üzerinden yeri belirlenen engelliye yardım ulaşmasına imkan veriyor. Yazılım sayesinde engelli aracı istenildiğinde cep telefonundan mesaj gönderilerek kilitlenebiliyor.
Ar-Ge çalışmalarının ardından ilk prototipi üretilen engelli aracının seri üretimi için KOSGEB'den endüstriyel uygulama desteği alacaklarını söyleyen Mikail Yıldız, yazılımı ve kontrol sistemini engelli aracı üreten bir Türk firmanın talebi üzerine hayata geçirdiklerini kaydetti. Akülü tekerlekli sandalyelerin elektronik kumanda ünitelerinin yurt dışından ithal edildiğini belirten Yıldız, "Üretici firma fiyatların çok pahalı olmasından dolayı yerli bir kontrol ünitesi üretmemizi istedi. Bir araştırma yaptık ve ülkemizde ciddi bir akülü tekerlekli sandalye pazarı olduğunu öğrendik. Ar-Ge çalışmalarnı tamamlayıp ilk prototipleri üretmeyi başardık." dedi.
Akülü tekerlekli sandalyeler için ithal edilen elektronik kumanda ünitelerinin büyük çoğunlukla sadece hız ve yön kontrolü gibi temel fonksiyonları yerine getirdiğini söyleyen Yıldız, kendi geliştirdikleri kontrol sistemini engellilerin hayatını kolaylaştıracak ve güvenliğini artıracak birçok yeni teknoloji barındırdığını dile getirdi. Yıldız, geliştirdikleri araçla ilgili şu bilgileri verdi: "Bizim tasarladığımız kontrol sisteminin LCD ekranı, fonksiyonel kullanıcı ara yüzü, GPS ile konum belirleme, ivme-eğim sensörü, GSM-GPRS teknolojisiyle uzaktan izlenebilme özellikleri bulunuyor. Engelli joystik üzerindeki panik butonuna bastığında ya da araç devrildiğinde otomatik olarak tanımlı cep telefonu numaralarına ve 112 acil servise GPS konum bilgileri SMS olarak gönderilecek veya çağrı bırakılabilecek. Engelli yakını; engellinin nerede olduğunu internet üzerinden istediği zaman görebilecek. Böylece özellikle çocuk yaştaki engellilerin aileleri çocuklarının güvenle dışarıda gezmelerine izin verebilecek.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz