YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Engelliler Görbir ile engelleri aştı

GÖRBİR yöneticileri dernekleri aracılığıyla eve kapanan engellilerin sokağa çıkarak sosyalleştiğini söyledi.

Engelliler Görbir ile engelleri aştı

Nevşehir’de 10 yıldır engellilerin sorunlarını çözmek için çalışan Nevşehir Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖRBİR) yöneticileri dernekleri aracılığıyla eve kapanan engellilerin sokağa çıkarak sosyalleştiğini söyledi.

Nevşehir Merkez İlçe’de 27 Şubat 2002 yılında Ethem Oral’ın kurucu başkanlığında Hafız Mahmut Kemikkıran,Erol Mutlu,Bahadır Dedeoğlu, Meryem Özkütük’ün bir araya gelerek zorluk ve yokluk içerisinde kurulan Nevşehir Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖRBİR) on yılı geride bıraktı. İlk kurulduğu yıllarda Çekirdekçiler İş Merkezinde kiralık küçük bir odada hizmete başlayan dernek, 2004 yılında belediyenin, kamu kurum,kuruluşlarının ve esnafında desteğiyle şu anki binasına kavuşmuş.

Yola ilk çıktıklarında görme engelli oldukları için onların bir şeyleri başaracağına kimse inanmıyor, çoğu insan ise bıyık altından gülüyordu. İlerleyen zamanlarda Görbir bünyesinde açılan kurslarla adını duyurmaya başladı. Engeli olmayan birçok sivil toplum kuruluşları arasında en çok Görme Engellilerin derneğinin sesi duyuluyor, halk en çok onların kurslarını ve etkinliklerini konuşuyordu. Onlara bıyık altından gülenler, Görbir’in etkinliklerinin ve kurslarının başarısını görünce engelli olmanın hiçbir şeye engel olmadığını anladı.

Yaklaşık 400 üyesi bulunan Nevşehir Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖRBİR) şehirde yaşayan görme engellilerin yüzde seksenine ulaşmış durumda.Görbir bünyesinde açılan bilgisayar,rapido,satranç Breil alfabesi ile yazılmış Kuran-ı Kerim okuma kurslarıyla evlerine kapanan engelliler sokaklara çıkma cesareti buldu.

Kuruluşunun 10.yılında Gazeteci İsrafil BARAN’ın sorularını yanıtlayan Görbir Yönetim Kurulu Başkanı Erol Mutlu,Hafız Mahmut Kemikkıran ve dernek üyeleri Dursun Şahin ile Nevil Sönmez derneğin kuruluş hikayesini ve engelleri aşarak bu günlere nasıl geldiklerini çarpıcı ayrıntılarla anlattı.

Görbir Derneğini ne zaman kurdunuz,okuyucularımıza kısaca bahseder misiniz?

Hafız Mahmut Kemikkıran: Nevşehir Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖRBİR)’ni 27 Şubat 2002 yılında Ethem Oral’ın kurucu başkanlığında Hafız Mahmut Kemikkıran,Erol Mutlu,Bahadır Dedeoğlu, Meryem Özkütük ile birlikte bir araya gelerek kurduk. Derneğimizi ilk kurduğumuz yıllarda böyle rahat imkanlara sahip bir binamız yoktu. O yıllarda kısıtlı imkanlarımızla Çekirdekçiler İş Merkezinde çok dar bir oda kiralayabilmiştik. Odamızda oturacak sandalyemiz dahi yoktu.Daha sonra belediyenin, kamu kurum,kuruluşlarının ve esnafında desteğiyle şu anki binamıza kavuştuk. Binanın mülkiyeti tamamen derneğimize aittir. Bizlere desteğini esirgemeyen en başta Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver’e ve tüm yardımsever kişi ve kurumlara teşekkür ederiz.

Derneği kurduğunuz yıllarda ne tür sıkıntılarla karşılaştınız ?

Hafız Mahmut Kemikkıran:.Görbir derneğimizin hiçbir maddi geliri yok. Birçok ihtiyacımızı Nevşehir Belediyesi ve Belediye esnaf il özel idaresi karşılıyor.İlk başlarda dernek binası sıkıntımız vardı, bu sorunu çok şükür 2004 yılında hallettik. Derneği kurduğumuz yıllarda insanlarımız bilinçli değildi. Kimse bizlerin bir şeyler yapabileceğine inanmıyor, bir kısmı bıyık altından gülüyordu. Daha sonra kurslar açıldığında Nevşehir’de sivil toplum kuruluşları arasında adı en çok duyulan dernek olunca, başaramayacağımızı düşünen insanlar yanıldıklarını anladı.

Görme Engellilere ne gibi kurslar veriyorsunuz?

Hafız Mahmut Kemikkıran:.Engelli kardeşlerimize bilgisayar,satranç, Breil alfabesi ile yazılmış Kuran-ı Kerim okuma,saz ve son olarak Türk Eğitim Sen Nevşehir Şubesi ile birlikte açtığımız Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) hazırlık kursunda eğitim verdik ve vermeye de devam ediyoruz.

Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSSI kursundan kaç engelli faydalanıyor?

Hafız Mahmut Kemikkıran:.Sınav öncesinde Türk Eğitim Sen Nevşehir Şubesi ile yaptığımız işbirliği ile şu anda 35 engelliye kurs veriyoruz. Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) 29 Nisan'da yapılacak ve 29 bin engellinin kamu kurum ve kuruluşlarına atanması bekleniyor. Kurslarımız Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri saat 18.00 ile 20.00 saatleri arasında Endüstri Meslek Lisesi'nde verilmektedir. Kursta daha önce çok sayıda memurluk sınavına hazırlamış olan tecrübeli öğretmenlerimiz sınavda çıkması kuvvetli konular hakkında ders vermektedir. Kursa katılanlarda çok istifade ettiklerini belirtiyorlar. 26 Nisana kadar devam edecek.

Özel bir soru olmazsa izninizle bir soru sormak istiyorum hocam. Belki daha önce anlatmışsınızdır; fakat tekrar sormak istiyorum. Gözlerinizi kaybetme hikayenizi anlatır mısınız?

Anlatırım tabiî ki efendim. Ben 1962 yılında, altı aylık bebekken havale geçirdiğim için gözlerimi kaybettim. Rahmetli babam gözlerimin iyileşmesi için Ankara ve İstanbul’daki hastanelere götürdü, çok emek harcadı. Evimi ceketimi satarım,seni tedavi ettiririm derdi.

Daha sonra gözlerimin İsviçre ve Amerika’da tedavi edilebileceğini öğrendik.O zamanlarda Göz Bankası Oparatörü Cahit Örgen hoca, gözlerimin yurt dışında tedavi edilmesini tavsiye etmedi. Oraya giden hastaların iyileşme oranının yüksek değilmiş, dedi Örgen Hoca. Babam elimden geleni yaptı; fakat takdir böyleydi. Beş yaşına geldiğimde Kuran-ı Kerim’in onda birini ezberledim. Dokuz yaşında hafızlığa başladım, on iki yaşında da hafızlığı bitirdim. Şu anda Kuran-ı Kerim yeryüzünden kalksa, Allah(c.c)’ın izniyle tekrar kusursuz bir şekilde yazabilirim.

Hafız Mahmut Kemikkıran ile röportajı yaptıktan sonra Nevşehir Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği (GÖRBİR) üyelerinden güler yüzlü beyefendi iki insan,Dursun Şahin ve Nevil Sönmez’e dönüyorum, ve onlara da sorularımı iletiyorum.

Nevil Sönmez Bey, kısaca kendinizden bahseder misiniz?

15 Şubat 1976 yılında doğdum. Yüzde doksan görme engelliyim. Görme engelim doğuştan.

Görbir’le nasıl tanıştınız ?

Nevşehir Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği’yle Meryem arkadaşımız vesilesiyle tanıştım. Meryem Hanımla telefonla konuştuğumuzda dernekten bahsetti ve daha sonra Dernek Başkanımız Erol Mutlu ve Hazır Mahmut Kemikkıran Hoca ile tanıştık. Annem ve üç kardeşimle birlikte köyden Nevşehir’e geldik. Derneğimizin yardımıyla ağabeyim iş sahibi oldu. Yaşam standardımız arttı,kendi ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Bize yardımlarından dolayı en başta dernek başkanım Erol abiye ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Görbir’de hangi kurslara katıldınız?

Rapido, bilgisayar ve satranç kurslarına katıldım.

Peki Nevşehir halkı görme engellilere nasıl davranıyor?

İnsanların geneli bize iyi niyetli yaklaşıyor, ama bazıları da ters davranıyor, acıdıklarını belli ediyorlar. Örneğin geçtiğimiz yıllarda yolda yürürken bir kadının yüksek “Vah kuzum, görmüyor” yazık dediğini duydum,ama duymamazlıktan geldim. Çünkü artık bu tür sözlere bizler alışmıştık.

Nevil Sönmez ile konuşurken yüzüme baktığını fark ediyorum. “Siz yüzde ondan daha fazla görüyorsunuz sanki” demem üzerine söze Dursun Şahin katılıyor ve “Sağa sola çarparak gidiyor işte” diyerek sıcak bir espri yapıyor.

Dursun Şahin Bey,sizde okuyucularımıza kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Ben 28 yaşındayım,yedi aylık bebekken küvezde oksijen fazlalığı nedeniyle gözlerimi kaybettim. Gözlerimi kaybetmem tamamen doktor hatasıydı. Kahramanmaraş ve Niğde’de Görme engelli okulunu okudum.

Siz Görbir ile nasıl tanıştınız ?

Nevşehir Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği ilk kurulduğunda annemle çarşıda yürüyordum.Ethem abi ile Erol abi yolda gidiyordu. Yolda benim yakınımdan geçerken Erol Abi “Bizim gibi bir kör daha gidiyor” dedi. Bu söz üzerine kendisiyle sohbet etmeye başladık. Okuyup okumadığımı sordu ve dernek kuracaklarından bahsetti. Erol Abi derneğe benimde üye olmamı istedi.

Röportajın ilerleyen dakikalarında Nevil Sönmez’e sorduğum “Peki Nevşehir halkı görme engellilere nasıl davranıyor?”Dursun Şahin’e de soruyorum ve o da aynı Nevil Bey gibi dert yanıyor.”Bize Öte git öte diyorlar, biz öteyi beriyi bilmeyizki diyerek sitem ediyor.

Birkaç soruda Nevşehir Görmeyenler Kültür ve Birleşme Derneği Başkanı Erol Mutlu’ya soruyorum.

Dernek olarak yaptığınız diğer etkinliklerden biraz bahseder misiniz?

Görbir olarak bilgisayar,satranç, Breil alfabesi ile yazılmış Kuran-ı Kerim okuma,saz ve Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) hazırlık kursu ve Enderun Vakfı ile dini konferanslar haricinde gezi etkinlikleri de düzenliyoruz. Geçtiğimiz zamanda Çanakkale gezisi gerçekleştirdik. Görme engelli kardeşlerimiz şehitlerimizin kabirlerine elleriyle dokunarak o anki atmosferi soludular. Çanakkale gezisi haricinde İstanbul, Şanlıurfa,Gaziantep,Adıyaman Malatya ve Antalya’ya gittik. Önümüzdeki günlerde bir Ankara gezisi planlıyoruz. Evden çıkmaya korkan engelli kardeşlerimiz derneğimizin etkinlikleriyle sokaklara alıştılar. Ayrıca yardım derneği vazifesi de görüyoruz. Bu sene ihtiyaç sahibi 650 vatandaşı giydirdik, 50 çocuğun okul kırtasiye ihtiyacını karşılarken, 350 pakette gıda yardımı yaptık.

Bütün bu işleri birlik ve beraberlik içerisinde yürütürken tüm engelli kardeşlerimizi derneğimize çayımızı içmeye bekliyoruz.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler