3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi tarafından bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Cumhuriyet Meydanında düzenlenen etkinlikte konuşan Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, engellilerin önündeki en büyük engelin engelli olmayanların yarattığı engeller olduğunu söyledi.
Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi önünde toplanan dernek yöneticisi ve üyeleri ile yakınları ellerindeki taşıdıkları dövizler ve pankartlarla Çorlu Belediye binası önüne kadar yürüdüler. Burada saygı duruşunda bulunulmasının ardından düzenlenen törende Çorlu Kaymakamı Hulusi Doğan, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur ve Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Suat Yaşa birer konuşma gerçekleştirdiler.
Engellilerle ilgili olarak son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığını belirten Kaymakam Doğan: “Devletin, hükümetin Kaymakamı olarak yapılanları söylemek zorundayım. Artık yapılan tüm kamu binaları engellilerin de kullanımına uygun olarak yapılıyor. Daha önce engelliler düşünülmeden yapılan pek çok şey artık engelliler de hesaba katılarak yapılıyor” dedi.
Türkiye nüfusunun yüzde 12`sinin engelli olduğunun ifade edildiğini anımsatan Kaymakam Doğan: “Ülkemizde yaklaşık 8 milyon engelli vatandaşımız bulunuyor. Engelli vatandaşlarımızın pek çok sorunu var. Önlerin önündeki en büyük engel, engelsiz vatandaşların sahip olduğu önyargılardır. Her şeyden önce onların, engelli vatandaşlar hakkındaki olumsuz düşüncelerinin değiştirilmesi gerekiyor. Bu konuda herkes duyarlı olmalıdır. Son yıllarda ülkemizde engellilerin yaşam şartlarının iyileştirilmesine yönelik önemli çalışmalar yapıldı. Bu kapsamdaki çalışmalar sürdürüldüğü takdirde gelişmiş batı ülkelerinin de önüne geçeceğimize inanıyorum. Çünkü biz Türk halkı olarak yardımsever bir toplumuz. Zor durumda olan insanlara yardım ederiz. Devlet ve halkın işbirliğiyle tüm sorunların üstesinden geleceğimize inanıyorum” diye konuştu.
Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan ise yılın belirli günlerinde engellileri hatırlandığını ve çeşitli etkinliklerle kutlamalar yapıldığını belirterek: “Engelliler yılın bir gününde değil, 365 gününde hayatımızın içinde olmalıdır. Bu noktada resmi kurumlara, sivil toplum örgütlerimize ve tüm vatandaşlarımıza önemli görevler düşüyor. Biz belediye olarak üzerimize düşeni yapıyoruz. Hem kadrolu personelimiz hem de müteahhit şirketlerde çalışan personelimiz arasında kanunlarla belirtilen kota sağlanmıştır. Belediye hizmetlerimizde de aynı duyarlılık ve hassasiyeti gösteriyoruz. Şehir içi toplu ulaşımında hizmet veren 75 otobüsün 65 tanesi engellilerin yararlanabileceği özelliklere sahip. Bütün engelli vatandaşlarımız halk otobüslerimizden ücretsiz istifade ediyorlar. Yeni bir uygulama ile yürüyemeyecek durumdaki engellilerin yanlarındaki refakatçilerinden de ücret alınmayacak. Ayrıca engelli vatandaşlarımızın belediye hizmet binamıza ulaşımını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalar yaptık. Yeni yaptığımız kaldırımlarda görme engellilerin yönlerini tayin edebilmelerini sağlayan kabartmalı şeritler de bulunuyor. Bu kapsamda yaptığımız çalışmalar bundan sonra da devam edecek” dedi.
Engelliler Gününü her yıl sivil toplum örgütleri, engelli vatandaşlarımız ve onların aileleriyle birlikte kutladıklarını belirten Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan: “Engelliler günü kutlu olsun. Yılın 365 günü engelli vatandaşlarımızın yaşam şartlarının iyileştirilmesine yönelik konular gündemde olmalıdır. Bu noktada tüm vatandaşlarımıza önemli bir görev düşmektedir. Her şeyden önce toplum içerisinde engellilere eksik ve yetersiz insan gözüyle bakılmamalıdır. Unutulmamalıdır ki; her sağlıklı insan, aynı zamanda bir engelli adayıdır. Dolayısıyla toplumun her kesimdeki insanlar, empati duygularını geliştirerek bu konuda duyarlı olmalıdır. Sakat ve engelli vatandaşlarımıza acımak, onlara bakıp duygulanmak yerine, sahip çıkarak yardımcı olmalıyız” diye konuştu.
Baysan: “Bizler de yerel yönetimler olarak, sakatlarımıza ve engelli vatandaşlarımıza vermiş olduğumuz önem ve değeri, yapmış olduğumuz hizmetlerimizle sergilemekteyiz. Yeni yapmış olduğumuz yaya kaldırımları ve şehir içi ulaşımında özürlü vatandaşlarımızın rahatlıkla kullandıkları otobüsleri tercih etmemiz bunun bir göstergesidir. Engelli vatandaşlarımız şehir içi toplu taşıma araçlarından rahatlıkla faydalanabilmektedir. Engellilere yönelik hizmetlerimiz bundan sonra da devam edecektir. Engelli vatandaşlarımızın çözümü konusunda resmi kurumların yanı sıra halkımıza da önemli görevler düşmektedir. Günümüzde engellilerin de çalışabilecekleri iş kolları vardır. Onları iş sahibi yaparak, çalışabilecekleri iş imkânlarını sunarak ekonomiye katkıda bulunmalarını sağlayıp yaşam şartlarını bir nebze de olsa unutturabiliriz” şeklinde konuştu.
Çorlu Kent Konseyi Başkanı Ramadan Cesur da yaptığı konuşmada: “Birleşmiş Milletler 1992 yılında aldığı bir kararla, 3 Aralık gününü “Uluslararası Engelliler Günü” ilan etmiştir. Bu kararın ardından İnsan Hakları Komisyonu 5 Mart 1993 tarihinde üye ülkelerce 3 Aralık gününün “engellilerin topluma kazandırılması, insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” amacıyla tanınmasını istemiştir. Ve o günden beri, ülkemizde de 3 Aralık günü “Engelliler Günü” olarak bilinmektedir. Bugünde toplumun engelliler hakkındaki düşüncelerine dikkat çekebilmek ve daha duyarlı olmalarını sağlamak amacıyla dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir. Dünya Sağlık Teşkilatına göre, dünyada 500 milyon engelli bulunmaktadır. Türkiye’de ise nüfusun yüzde 12.29’u, yani 8.6 milyon engelli yaşamaktadır” dedi.
Cesur: “Sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik ve toplumsal yaşama tam katılım gibi temel sorunlarda engelli vatandaşlarımızın “topluma kazandırılması, insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması” konusunda, ülke çapında henüz gereken düzeye gelinememiştir. Engellilere yönelik olarak geliştirilen politikalarda; engellileri ve ailelerini bilinçlendirmeye yönelik bilgi paylaşımı için gerekli olanakların ilgili kurumlarca sağlanması, devlet tarafından etkin tıbbi bakım şartlarının güvence altına alınması, engellilerin kendi kendine yeterlilik konusunda olabilecek en iyi düzeye çıkarılması, bu düzeyin korunması için rehabilitasyon programlarının kurgulanması ve özellikle araç gereçlerinin de bu kapsamda ele alınacağı yardım servislerinin geliştirilmesi öncelikli konulardır. Bu anlamda geliştirilen; sağlık, rehabilitasyon, eğitim, sosyal güvenlik ve istihdam konularındaki politikalar engellilerin topluma başarılı bir şekilde entegre olmasını sağlayacaktır” diye konuştu.
Özellikle anne babası vefat etmiş engellilerin, kalabilecekleri bakım evleri çoğaltılmalıdır diyen Ramadan Cesur: “Engelliler, eğitimden de ancak sınırlı bir şekilde yararlanabilmekte, çalışma yaşamında da yasaların zorunlu kılmasına rağmen azımsanacak derecede yer bulabilmektedirler. Engellilerin toplumdan koparılmış olarak ayrı bir yaşam sürdürmek zorunda bırakılmaları, diğer kesimlerle ortak bir alanda buluşmalarındaki zorluklar insani, vicdani ve ekonomik anlamda hem onlar hem bizler için sıkıntılara yol açmaktadır.
Türkiye, Birleşmiş Milletler Engelli İnsan Hakları Sözleşmesi'ni imzalamasına rağmen bu konuda gerekli uygulamaları maalesef tam olarak yapamamıştır. Bilindiği gibi; engellilik nedenleri: Doğumsal ve genetik bozukluklar, hamilelik ve doğum sırasında ortaya çıkabilecek sorunlar veya doğumdan sonra geçirilen hastalıklar ve kazalardır. Bu anlamda herkesin bir gün engelli olmaya aday veya engelli bir birey yakını olmaya aday olduğu unutulmamalıdır.
Bu nedenleri ortadan kaldırmaya ve engelli vatandaşlarımızın yaşadığı sorunlara çözüm getirmeye yönelik çalışmalar samimi bir gayret ile sözde kalmadan, mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır. Engelli vatandaşlarımıza her konuda yardımcı olmak bizim için onurdur. İnsana insanca bakmak, sürekli şefkat içinde olmak örf ve adetlerimiz içerisinde de önemli bir yer tutmaktadır. Engelli yurttaşlarımız sadece oy isterken değil, kent planlamasının her aşamasında hatırlanmalı ve tüm planlamalar yapılırken engelli yurttaşlarımızın da topluma ve sosyal hayata katılabilmeleri sağlanmalıdır. Engelli büyüklerim, kardeşlerim, moralinizi yüksek tutun. Asıl engelliler, mevcut sorunları görmeyip, çözüm üretmekten aciz kalanlardır. Sizlere 3 Aralık gibi sadece bir gün değil, bin gün feda olsun. Yeter ki gönüller, sevgiler, akıllar, yürekler engelli olmasın. Umutlar engellenmesin. Çorlu Kent Konseyi olarak her zaman destekçiniz olacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” şeklinde konuştu.
Dünyanın dört bir yanında hakları için mücadele eden engellileri anmak ve kazanılmış haklarını toplum bilincine çıkarmak amacıyla Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 3 Aralık tarihini Dünya Engelliler Günü ilan ettiğini anımsatan Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi Başkanı Suat Yaşa ise: “Yeni uygulamaya konulan aile hekimliği, büyük ölçüde engelliler dikkate alınmadan tasarlanmıştır. Bu sistem tedavileri uzmanlık gerektiren engellilerin sağlık hizmetinden yararlanmasını kısıtladığı gibi, uzman olmayan hekimlerin yanlış tedavilerine, dolayısıyla engellerin telafisi olmayan mağduriyetlerine de kapıyı açık bırakmış durumdadır. Engellilerin topluma tam ve etkin katılmasının, farklılıkları saygı gösterilmesi ve engellilerin insan çeşitliğinin ve insanlığın bir parçası olarak kabul edilmesini, erişilebilirliğinin, fırsat eşitliliğinin, kadın erkek eşitliğinin sağlanmasının, engelli çocukların gelişim kapasitesine ve kendi kimliklerini koruyabilme haklarına saygı duyulmasının takipçisi olacaktır. Dünya nüfusunun yüzde 10’nu Türkiye nüfusunun yüzde 12.29`unu oluşturmaktayız. Sürekli değişen düzenlemelerle, uygulamalarla haklarımıza erişemez duruma getirildi. Çalışmayan ve bu nedenle engelli aylığı almak zorunda olan binlerce engelli yine zor durumda bırakıldı” dedi.
Yaşa sözlerini şöyle sürdürdü: “Yüzlerce engelli iki yılı aşkın süredir yaptığı engelli maaşı alma başvurusuna yanıt beklemektedir. Aylık bağlananların bir kısmı ise çeşitli bahanelerle aylıkları kesilmiş ve yapılan ödemeler yüksek faizle geri istenmiştir. Sürekli raporu olanlardan bile yeni rapor istenerek, mevzuata aykırı işlem yapılmaya başlanmıştır. 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı yasa ile tüm kamu alanlarının, binaların ve toplu ulaşım araçlarının 7 yıl içinde engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi hüküm altına alınmıştır. Engelli yollar, kaldırımlar, binalar, araçlar nedeniyle geçtiğimiz günlerde bir engelli arkadaşımız daha kaza kurbanı olmuş ve yaşamını yitirmiştir.
Engellilerin istihdamı hala çözülememiştir. Yıllardır boş beklentiler memur kadrolarının doldurulması sözü verilmiştir.”
Günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılmasının ardından Benek Koleji tarafından, veliler arasında düzenlenen kermes sonucunda elde edilen gelirle temin edilen 9 adet tekerlekli sandalye Türkiye Sakatlar Derneği Çorlu Şubesi’ne hibe edildi. Dernek Başkanı Suat Yaşa, Benek Koleji yöneticisi Cemal Bitlis’e günün anısına teşekkür plaketi takdim etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz