YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Engelliler Haftası’nda Organlarını Bağışladı

Osmaniye’de Engelliler Haftası dolayısıyla Engelliler Platformu, Mimarlar Odası ve Tabipler Odası’nın ortak organizesinde Engelliler Organlarını...

Osmaniye’de Engelliler Haftası dolayısıyla Engelliler Platformu, Mimarlar Odası ve Tabipler Odası’nın ortak organizesinde Engelliler Organlarını Bağışlıyor Kampanyası düzenlendi. Kampanyanın ilk gününde Altı Nokta Görme Engelliler Derneği’ne üye 16 engelli organlarını bağışladı.

Organ bağışı konusunda kamuoyunun dikkatini çekmek üzere bu etkinliği düzenlediklerini belirten Tabip Odası Osmaniye Temsilcisi Dr. Bengü Başlamışlı İmadoğlu, organ bağışının tıbbi ve vicdani yönden uygun şartlar oluşturulduğu takdirde, dinen hiç bir sakıncasının olmadığını söyledi. Tüm insanlığın organ bağışını anlamasının çok önemli olduğuna dikkat çeken İmadoğlu, "Çünkü hepimiz insanız. Hayatımızın herhangi bir evresinde organ bağışına ihtiyacımız olabilir. Kendimizden başka hiç birimizin yedeği yok maalesef. Türkiye'de organ bağışı oranının çok düşük olduğunu söyleyebilirim. Organ bağışı oranı İspanya'da 1 milyonda 35-37 iken, ülkemizde maalesef 1 milyonda 4,5 kişi organ bağışı yapmaktadır. Bu oran gelişmiş bölgelerde yüzde 9'lara çıkmakla birlikte İzmir'de organ nakli oranı yüzde 14'lere gelmiştir. Diğer yandan ülkemizde maalesef 4 bin 600 kornea nakli bekleyen görme engelli vatandaşımız vardır. Bu insanlara umut olması amacı ile sağlık bakanlığımız Ocak ayında bir toplantı yapmış, bununla ilgili çalışma başlatmıştır. Almanya ve Amerika gibi gelişmiş göz bankaları bulunan ülkelerden maalesef kornea ithal etmek zorunda kalınmıştır. Oysa kornea nakli, gözün en ön tabakası, organ bütünlüğünü bozmayan, 72 saat içerisinde her ölüden hemen alınabilecek çok basit bir yöntemdir. Buna rağmen ithalat çalışmaları başlatılmış ve gerekli bütçe ayrılmıştır. Maalesef kornea naklinin başka ülkelerden ithal edilen kornea ile yapmak durumundayız. Ülkemizde organ bağışı duyarlılığının arttırılması, bütün bunlara yardımcı olacaktır" dedi.

ÖNCE KAFAMIZDAKİ ENGELLERİ AŞMALIYIZ

Mimarlar Odası Osmaniye Temsilcisi Banu Başlamış Asker ise konuşmasında şunları söyledi:

"Bütün devlet dairelerinin, sosyal donatıların, kültür ve eğitim kurumlarının, halka açık kuruluşların, tekerlekli sandalyedeki insanların da girebilecekleri yerler olarak düzenlenmeleri gerekir. Binaların girilebilirliği, ulaşılabilirliği, olgun bir mimarlık anlayışına ve gelişmiş toplumsal örgütlenmeye işarettir. Bir şehirdeki ulaşım sisteminde kendisine yer bulamayan ya da çok zorlukla bulabilen engelli veya yaşlı insan, belki bütün yeteneklerine ve üstün eğitim düzeyine rağmen topluma bir katkıda bulunamayacaktır. Belli ihtiyaçların karşılanmasında başkalarına daha bağımlı hale gelecektir. Engelleri aşmak için sosyal sorumluluk kapsamında hepimizin yükümlülükleri olduğu bir gerçektir. Önce kafamızdaki engelleri aşmalıyız ve gelecek nesillere bunu aşılamalıyız. Bu çözümlere bizim de ihtiyacımızın olacağını bilmeliyiz. Gerek yerel yönetimlerle, gerekse sivil toplum kuruluşlarıyla şimdi bu çözüme ihtiyacı olanlara yardım etme zamanıdır."

Engelliler Platformu Başkanı Haydar Aktürk, kampanyaya destek veren kurumlara ve şahıslara teşekkür ederek, "Amacımız Osmaniye halkı ile engelliler arasında bir iletişim sağlamak, engellilerin haklarını savunmak, toplumda bir farklılık yaratmaktır. Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında farklı bir etkinlik olması açısından 'Engelliler Organlarını Bağışlıyor Kampanyası’ fikri doğdu. Osmaniye’nin yanı sıra diğer illere de örnek olacağını düşünüyorum. Organ bağışında bulunan engelli arkadaşlarımıza bu hassasiyetlerinden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Belediye Başkanı Kadir Kara da organ bağışının anlamının Türkiye'de çok fazla anlaşılmadığına dikkat çekerek, "Organ bağışlamanın idraki içerisinde olmak, yaşayan her bireyin birer sorumluluğudur. Buna dikkat çektikleri için 'Organ Bağışı Kampanyasını' başlatan ve ona destek veren herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Kampanyaya destek veren Osmaniye 6 Nokta Körler Derneği Başkanı Necdet Yılmazer ise "Engelin ne demek olduğunu biz iyi biliyoruz. Sadece gözümüz görmüyor ama diğer organlarımız sağlıklı. Biz dedik ki; kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği olan ve diğer organları zayıf kalan insanlar var. Biz engelli olduğumuz için sıkıntılarını daha iyi anlıyoruz. Ben bu fikri ortaya koyarken de bunu düşündüm. Yarın bir gün ölüp toprağa gideceğiz, hiç olmazsa geride kalan insanlara bir faydamız olsun. Ayrıca bu engelli davranışının sağlıklı insanlara da hem örnek hem ibret olsun anlamında böyle bir fikir oluşturduk. Görme engelli arkadaşlarım da bu konuda bana destek verdiler. Bugün 6 Nokta körler derneği üyesi 16 arkadaşımız organ bağışında bulunuyor" dedi.

Konuşmaların ardından iki bedensel engelliye '1 kapak 1 umut' kampanyası ile temin edilen tekerlekli sandalye teslim edildi. Daha sonra ise organ bağışında bulunacak olan görme engelliler için masa kurularak kayıtları alındı. Adana-Osmaniye Tabip Odası Osmaniye Temsilciliği bahçesinde gerçekleştirilen programa Vali Vekili Ali Çağlar, Vali Yardımcısı Sadık Tunç, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

Engelliler Haftası’nda Organlarını Bağışladı

Osmaniye’de Engelliler Haftası dolayısıyla Engelliler Platformu, Mimarlar Odası ve Tabipler Odası’nın ortak organizesinde Engelliler Organlarını...

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler