YURTHABER

Antalya
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Engelliler Yasası Uygulamaları

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Türkiye'de yaklaşık 70 bin minibüs ile 25 bin civarında halk otobüsü

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, Türkiye'de yaklaşık 70 bin minibüs ile 25 bin civarında halk otobüsü olduğunu, ancak bunların Engelliler Yasası'nın belirlediği kriterleri taşımadığını ileri sürdü.

TBMM'de 2005 yılında kabul edilen 5378 Sayılı Engelliler Yasası kapsamında belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarının yaya geçitleri, resmi yapıları, yeşil ve spor alanlarını engellilerin kullanımına uygun hale getirmesi için 7 yıllık geçiş süreci öngörülmüştü.

Ancak 7 Temmuz 2012 tarihinde dolacak sürenin uzatılması için bazı milletvekilleri, geçiş süresinin 3 yıl uzatılması için kanun teklifi verdi. Teklif üzerine komisyonlardan geçen süre uzatımının, gelecek hafta Genel Kurul gündemine alınması planlanıyor.

Fevzi Apaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada 7 yıllık süre içerisinde bağlı oldukları federasyona veya şoförler odasına bilgilendirme yapılmadığını ileri sürdü.

Uygulamadan son bir ay içerisinde aldıkları duyumlar üzerine haberleri olduğunu ifade eden Apaydın, "Belirlenen kriterleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Ancak çok geç kaldık. Bize gelen bilgilere göre süre 1 yıl uzatılacak. 1 yıllık süre uzatımı bile yetmeyebilir" dedi.

Ülke genelinde şoförler ve otomobilciler odalarına bağlı 100 bine yakın minibüs ve otobüsün yasa kriterleri nedeniyle yenilenmesi ya da tadilattan geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Apaydın, "Türkiye'de yaklaşık 70 bin minibüs ile 25 bin civarında halk otobüsü var. Bunlar yasanın belirlediği kriterleri taşımıyor. Yasanın öngördüğü tarihe kadar kriterleri yetiştirme gayreti içinde olacağız. Belki 1 yıl yetmeyecektir, ama iyi niyetli çalışmamızı göstermek zorundayız" diye konuştu.

Apaydın, minibüs ve otobüslerde tadilat yapılması yerine araçların yenilenmesi taraftarı olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"Türkiye'deki fabrikaların kapasitesi belli. Bu kadar aracın bir anda temin edilmesi çok zor. Engelliler Yasası özellikle minibüsleri etkileyecektir. Ama dünyanın hiçbir ülkesinde 14 kişilik minibüslerde engelliler için yer ayrılması uygulaması söz konusu değil. Bu minibüslerde tadilat yapılması imkansız. Minibüse bir engelli aracının sığması için en az iki koltuğu iptal etmek gerekiyor. Bu da kısıtlı yolcu alan minibüsçüleri zorlar. Dünyada engelliler düşünülerek üretilen bir minibüs de yok."

Apaydın, belediye ve özel halk otobüslerinde engelliler için belirlenen kriterlerin hayata geçirilmesi durumunda minibüslerde tadilata gerek kalmayacağını savundu.

Muhabir: Mustafa Kurt

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler