HABER

Engellilerin tatil şansı çok düşük

ANKARA (İHA) - Milli Prodüktivite Merkezi (MPM), 4 ve 5 yıldızlı otellerle 1. sınıf tatil köylerinin ortalama yatak sayıları içinde engellilere ayırdıkları oda sayısı oranının yüzde 1 olduğunu ve 268 yatak kapasiteli 22 adet konaklama tesisinin inşası ya da mevcut durumdaki atıl kapasitedeki konaklama tesislerinin engellilere yönelik olarak düzenlenmesi gerektiğini bildirdi.

MPM'den yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'de engelliler turizminin geliştirilmesine yönelik olarak konaklama tesislerindeki altyapı olanaklarının belirlenmesi, Avrupa ülkeleri arasındaki engelli turizmin, Türkiye'deki otellerin engellilere uygunluğu ve nasıl olması gerektiğinin araştırılması amacıyla 230 otel ve 126 seyehat acentasıyla anket çalışması yapıldığı bildirildi. Buna göre, ankete katılan otellerin yüzde 61'i 'engellilere yönelik düzenlemeler var', yüzde 31'i 'düzenleme yok' yanıtını verirken yüzde 8'i bu konuda bilgi vermemiş. Otellerde engellilere yönelik düzenlenmiş oda sayısının dağılımı ise şöyle:

"Bir odası olan yüzde 32, iki odası olan yüzde 40, üç ve dört odası olan yüzde 8, beş odası olan yüzde 4, altı odası olan yüzde 8 otel bulunuyor. Engelli odalarını yüzde 54'ü giriş katında, yüzde 20'si birinci katta, yüzde 15'i ikinci katta ve yüzde 10'u diğer katlarda bulunuyor. Ankette yer alan 'Görme engelliler için gerekli yerlerde kabartma yazısı kullanılmaktadır' ve "işitme engelliler için işaret dili bilen resepsiyonist veya turizm rehberi görevlendirilmiştir" önermelerine bütün oteller 'hayır' yanıtını vermiş. 'Gerekli yerlerde ışıklı ve yazılı uyarılar bulunmaktadır' önermesine otellerin yüzde 35'i 'evet', yüzde 65'i 'hayır' demiş. 'İşitme engelliler için görsel levhalar yeterli düzeydedir' önermesine yüzde 21'i 'evet', yüzde 79'u 'hayır' demiş. 'Bölümler arasında ortohedik engelliler için ulaşım sağlanmaktadır' önermesine yüzde 9'u 'evet', yüzde 91'i 'hayır' demiş. 'Tesisinizde bir yılda konaklayan engelli yabancı turist sayısı nedir?' sorusuna, yüzde 17'si 'engelli turist otelimize gelmez', yüzde 70'i '1-24 arası engelli turist gelir', yüzde 13'ü '25-74 arası engelli turist gelir' demiş".

Yapılan yazılı açıklamada bu araştırma sonucunda geliştirilen önerilerden bazıları da şunlar:
"- Engellilere yönelik inşa edilmiş olan konaklama tesislerinin yurtiçi ve dışında etkili pazarlama politikaları uygulamaları gerekmektedir.
- Otellere verilen özel işletme belgelerinde engellilere yönelik uygulamaların eklenmesi gerekmektedir.
- Portatif rampalar temin edilmeli ve gerektiğinde kurularak engellilerin kullanımına sunulmalıdır.
- Engellilerin konaklama tesislerinde santral, kat hizmetleri, mutfak, bahçe düzenleme gibi birimlerde istihdam edilmesine yönelik özel teşvikler geliştirilmelidir. Bu amaçla çalışabilir durumdaki engellilerin özel eğitim programlarına alınması ve bu sayede meslek edinmeleri sağlanmalıdır".

En Çok Aranan Haberler