Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin 2023 yılına kadar yapacağı yatırımlar arasında en büyük 3 projenin enerji alanında olduğunu belirterek, "2 nükleer santral ve Afşin Elbistan Havzası'na yapılacak yatırımların toplamı 55-56 milyar dolar civarında" dedi.
Enerji Uzmanları Derneği tarafından, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) 11. yıldönümü dolayısıyla ‘Türkiye Enerji Piyasaları İçin Gelecek Vizyonu’ başlıklı konferans düzenlendi. JW Marriott Otel'de gerçekleştirilen konferansa, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı ve çok sayıda kamu ve özel sektörün temsilcileri katıldı.
Konferansta açılış konuşmasını yapan EPDK Başkanı Köktaş, Türkiye enerji piyasasının önemli noktalara geldiğini belirterek, rekabetçi, çok oyunculu ve sağlıklı bir yatırım ortamının tesis edildiğini ifade etti. Doğalgaz, elektrik ve petrol piyasalarında 26 bin 400 şirketin faaliyet gösterdiğini söyleyen Köktaş, Türkiye’nin uluslar arası etkinliklere katıldığını dile getirerek, EPDK’nın artık dünya enerji düzenleme formunun başkanlığını yaptığını bildirdi. 2015 yılına kadar stratejik hedeflerinin belirlendiğini vurgulayan Köktaş, bu toplantılar sonucunda adil ve rekabetçi piyasa ortamının sağlandığını ve devamlılığının sağlanmasının öncelik olduğunu kaydetti.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Fındıklı, elektrik ve doğalgazda 11 yıldır devam eden özelleştirmenin önemine vurgu yaparak, rekabetçi yapılanmanın temellerini olan serbest tüketici limitinin ve ikili anlaşmanın piyasaya hareket getirdiğini söyledi. Enerji alanında bir zihniyet dönüşümüne girildiğini ifade eden Fındıklı, bu işten kar edilip edilmemesi ve tüketicinin memnuniyetinin öncelerde konuşulmadığını belirterek, “Bugünse birlerinin memnuniyeti bir diğerinin mağduriyetine yol açmasın istiyoruz” dedi.
Özel sektörün giderek artan payının karamsarlıkları boşa çıkardığını dile getiren Fındıklı, hedefler için bulunulan noktanın başlangıç olduğunu bildirerek, “Enerji kaynaklarımızı bugünkünden daha fazla üretime geçirmek zorunda olduğumuzu biliyoruz” şeklinde konuştu.
“2013 YILINDA ELEKTRİK DAĞITIMINDAKİ BÜTÜN BÖLGELERİ ÖZELLEŞTİRECEĞİZ”
Ekonomilerin büyümesi ve siyasi istikrar ile önemli yol katedildiğini vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, kamunun adım adım geriye çekildiğini ve özel sektörün ileriye dönük yapılanmaya çalıştığını kaydederek, özel sektörün elektrik üretimindeki payının yüzde 61’ler seviyede olduğunu vurguladı. Elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleşmesinde, Akdeniz’in, Gediz’in ve İstanbul’un özelleştiği bir 2012 sonu görüleceğini söyleyen Yıldız, Elektrik dağıtımında 21 bölgeye ayrılan ve 13’ünün özel sektör eliyle yürütüldüğü bir dönemdeyiz. 2013 yılında inşallah tamamını özelleştirmiş olacağız” açıklamasında bulundu.
Bir malın değerinin alım satım bedeli ile belirlendiğini bildiren Yıldız, “Dicle, Van gibi bölgelerde özelleştirmenin asıl bedeli işletme süresi içerisindeki yapılan tasarruflardır. Türkiye’de o iki bölge çıkarılırsa kayıp kaçak oranında Avrupa Birliği’nin altındayız” diye konuştu.
Doğalgaz sektöründe hedefin 3‘üncü 4 BCM 1 grubunda özelleştirme yapılması olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, Ocak ayından sonra bu sürece başlanacağını kaydetti.
Doğalgaz işletmelerinin atmosfere açık olduğunu ve zaman zaman sıkıntılar yaşanabileceğini belirten Yıldız, “Amerika’da Sandy kasırgası oldu ve bir hafta öncesinde önlemler alındı. Kasırga sıra dışı hadise ancak 6 milyon kişi elektriksiz kaldı ve bir tane gazetede elektriksiz kaldı diye haber çıkmadı. Oysa Van’da deprem oldu 19’uncu saatte tüm taraflara elektrik verildi. Türkiye Avrupa’nın en büyük ilk üç şirketi arasında yer almaktadır” diye konuştu.
“HİÇBİR YERDE ELEKTRİK KESİLMEYECEK, DOĞALGAZDA AKSAMA OLMAYACAK DEMEK GERÇEKÇİ DEĞİL”
“Hiçbir yerde elektrik kesilmeyecek, doğalgazda aksama olmayacak demek gerçekçi değil” diyen Yıldız, “Ama biz bunları en aza indirmeye çalışıyoruz. Türkiye iyi bir işletmecilik yapmakta, aksayan yönleri hızla onarmaktadır. EPDK’nın katkılarıyla müşteriye daha hızlı ulaşılabilir hale gelindi. İnşallah az şikayetli çok memnuniyetli bir tüketim yapısına sahip olacağız” şeklinde konuştu.
2023 hedeflerinde en büyük 3 projenin enerji sektöründe olduğunu dile getiren Yıldız, “Nükleer santraller ve Afşin-Elbistan sahasının değerlendirilmesi konuları var. Türkiye’nin son 10 yıllık yatırımları kadar bu üç projeye yatırım yapacağız. İki nükleer santral ve Afşin Elbistan Havzası'na yapılacak yatırımların toplamı 55-56 milyar dolar civarında. Kayıp kaçak oranlarının azaltılmasıyla ilgili derin kuyu pompalarına güneş santrallerin kurulması ile ilgili projemiz var. Bu kayıp kaçak oranını azaltacak. Tarımsal sulama çiftçiler, güneş yatırımcıları dolayısıyla vatandaş kazanacak” ifadelerini kullandı.
EPDK'nın kurul toplantılarını 150-160 madde ile yapmasının doğru olmadığını da söyleyen Yıldız, “EPDK'nın yükünü hafifletecek çalışmaları da önümüzdeki dönemde yapacağız" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz