HABER

Epilepsinin tedavisi mümkün

SAMSUN (İHA) - Halk arasında "sara" olarak bilinen ve tedavisi mümkün olmayan bir hastalık olarak düşünülen epilepsinin, günümüzde ilaçla tedavisinin mümkün olduğu bildirildi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Küçüködük, değişik nedenlerle beyin hücrelerinin normal olmayan elektriksel boşalması ile ortaya çıkan tekrarlayıcı beyine ait kontrol dışı hareket bozukluklarına epilepsi dendiğini belirterek, "Epilepsi en çaresiz hastalık olarak tanınmaktadır. Bu durum son derece yanlıştır. Epilepsi beyin zedelenmesi değildir. Günümüzde kullanılan ilaçlarla epilepsinin tedavisi mümkündür" dedi.
Tedavi için doktorun verdiği ilaçların düzenli olarak kullanılması, iyi bir aile-çocuk-doktor ilişkisi kurulması, karşılıklı anlayış ve gerekli güvenin sağlanması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Küçüködük, "Sık doktor değiştirme tedaviyi kötü yönde etkileyebilir. Tedavi uzun sürmesine rağmen sonucun başarılı olması, geçen yılları çabucak unutturacaktır" diye konuştu.

"EPİLEPSİDE BİLİNMESİ GEREKENLER" Epilepsi tanısından anne, baba ve öğretmenin haberdar edilmesi gerektiğini ifade eden Küçüködük, tanı konan çocuğun aktivitelerinin kısıtlanmaması gerektiğini vurguladı. Küçüködük, "nöbet geçirecek" diye aşırı koruyucu ve kollayıcı davranılırsa, çocukta içe kapanık bir kişiliğin gelişmesine neden olunacağı uyarısında bulundu. Genel olarak çocuğun düzenli bir yaşantısı olması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Küçüködük, şunları söyledi:

"Uykusuzluk, fazla sıvı alımı, aç kalma ve stres çocukta nöbetlerin oluşumunu kolaylaştırır. Bu bakımdan kolalı içecekler, çay, kahve, içinde uyarıcı maddeler bulunan öksürük şurubu gibi ilaçlar ve alkollü içecekler verilmemelidir. Aşırı ışık, nöbetin gelmesini kolaylaştırabileceği için sık televizyon seyretme, ışıklı mekanlara gitme gibi konularda çocuk iyice aydınlatılıp bilgi sahibi edilmelidir. Banyo duş şeklinde yapılmalı, banyo ve tuvalet kapısı kilitli tutulmamalıdır. Yüzme eylemi ancak yanında çok iyi yüzme bilen birinin refakatinde ve derin olmayan suda yapılmalıdır. Su altı sporları, dağcılık uğraş olarak seçilmemelidir. Beden eğitimi derslerinde aşırı egzersizler sakınca doğurabileceği için hasta, doktor raporuyla bu dersten muaf tutulmalıdır. Epilepsi tanısını alanlar pilotluk, şoförlük, askerlik, tıbbın cerrahi branşları, hemşirelik ve öğretmenlik mesleklerini seçmemelidir."

"ZEKA GERİLİĞİNE YOL AÇMIYOR"
Altta daha önceden zihinsel gerilik yoksa epilepsi hastalığının zeka geriliğine yol açmadığını kaydeden Prof. Dr. Küçüködük, epilepsi nöbetlerinin tekrarlanması ve 10 dakikadan fazla sürmesi halinde doktora başvurulması gerektiğini ifade etti. Ani ilaç kesilmesi uzun süren ve tedaviye zor cevap veren nöbetlere neden olacağından doktora başvurmadan ani ilaç kesimi yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Küçüködük, "Nöbet geçiren çocuğun çenesi açılmaya çalışılmamalı, nöbetin geçmesi beklenmelidir. Etraftaki sert, yaralayıcı eşyalar yaralanma tehlikesine karşı uzaklaştırılmalıdır. Nöbet bittikten sonra çocuk yan çevrilip ağzındaki birikmiş tükrükler temizlenmeli ve çocuk hemen yerinden kaldırılmamalıdır. Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar, doktorun reçetede yazdığı gibi verildiğinde kesinlikle bağımlılık yapmaz. Tedavi süresini doktor belirler. Tedavi süresi nöbetin türüne, elektroensefalografi bulguları ve hastanın yaşına göre değişmektedir. Tedavi süresi hakkında aceleci davranılmamalıdır" şeklinde konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler