HABER

Er Gezici’nin ölümünü meclis’e taşındı

Sevigen, Harun Gezici’nin şüpheli bir şekilde vefat ettiğini iddia ederek, konuyu Meclis’e taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Amasya 15. Piyade Tugayı, 12. Piyade Alayı Takım Karargahında 12 aylık asker olan Harun Gezici’nin şüpheli bir şekilde vefat ettiğini iddia ederek, konuyu Meclis’e taşıdı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, TBMM Başkanlığı’na, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gezici’nin 9 Mayıs 2011 tarihinde şüpheli bir şekilde vefat ettiğini savunan Sevigen, şöyle dedi:

“Ölümü şüpheli bulunduğu için Amasya Savcılığı ve Ankara Savcılığı olaya el koymuş ve Ankara Adli Tıp Kurumuna otopsi için göndermiştir. Er Harun Gezici defalarca hasta olduğunu söylemesine rağmen, ‘doktor yok, ilaç yok’ gibi kabullenilmeyecek bir gerekçeyle tedavi edilmemiştir. Çaresiz kalan Harun birliğinde hastalığı ile ilgilenen muhatap bulamadığı için defalarca arkadaşlarına çok hasta olduğunu söylemiş, Anneler Günü’nde annesini arayıp ‘Anne çok hastayım göğsüm sıkışıyor, küçük idrarımdan kan geliyor ama bana bakmıyorlar ve nöbet tutturuyorlar’ diye şikayette bulunmuş. Cenazeyi teslim alan aile Harun’un yüzünde ve vücudunun bazı yerlerinde kan izleri gördüklerini belirtiyorlar.”

-“ŞEHİTLİK UNVANI VERMEMENİZİN NEDENİ NEDİR?”-

Er Harun Gezici’ye neden şehitlik mertebesinin layık görülmediğini merak eden Sevigen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’e şu soruları yöneltti:

“Şehitlik unvanı vermemenizin nedeni nedir, bizim bilmediğimiz kriterler mi var? Şehit mertebesine ulaşmak için illa da hudutta çarpışarak ölmesi mi gerekiyor askerin?

Sayın Bakan, vatanımız, canımız, namusumuz, güvenliğimiz askerlere emanet, askerlerimiz kime emanet?

Silahlı Kuvvetler emri altına alınan askerlerin sağlık muayenesi yapılırken aileden gelen sürekliliği olan kronik hastalıkları var mı diye soruluyor mu, sağlık raporu neye göre veriliyor, askeriyede bu tür araştırmalar yapılıyor mu?

Hastalığı olan erlerin periyodik muayenesi yapılıyor mu yoksa Harun Gezici gibi hasta erler nöbete mi gönderiliyor?

Anaların –babaların vatanı korumak için sizlere emanet ettiği bu gencecik insanların askerlik sürelerince can güvenlikleri sizin sorumluluğunuzda değil mi?

Şüpheli ölüm, doğal olarak akla çok soru getiriyor, bu ölümün sebebi darp olabilir mi, bu tür olaylarda şimdiye kadar ne kadar soruşturma yaptırdınız?

Hasta olduğunu defalarca söyleyen eri sağlık kuruluna, revire göndermek yerine, nöbete göndermeyi hangi hizmet, hangi görev anlayışıyla bağdaştırıyorsunuz?

Amasya Savcılığı, Ankara Savcılığı Ankara Adli Tıp Kurumu Harun’un ölümünü şüpheli buluyor; bu konuda bakanlığınız ne gibi bir çalışma yaptı?

Bu ihmal ise ihmali gencecik bir askerimiz canıyla ödedi, sizce bunun bir açıklaması var mı?

Harun gibi babasız, sahipsiz adını bilmediğimiz, yüzünü görmediğimiz kaç asker daha böyle ardında sorular bırakarak vefat etmiştir bilginiz var mı?

Son 10 yıl içinde ihmal nedeniyle, sağlık sorunu nedeniyle, kazayla ölüm nedeniyle,darp nedeniyle kaç ölüm vakası vardır, bakanlığınızda bunları soruşturmuş mudur, soruşturduysa ne gibi sonuçlar elde ettiniz?

Er Harun Gezici’nin ölümüne sebebiyet veren ya da verenler hakkında nasıl bir işlem yapmayı düşünüyorsunuz?

Anneler Günü’nde yüreğini yanık anaya oğlunun ölümünü nasıl açıklamayı düşünüyorsunuz?

Nöbette ölen bir askere cenaze töreninde neden şehit muamelesi, resmi devlet töreni yapılmamıştır, bizim bilmediğimiz yeni kurallar mı mevcuttur?”(ANKA)

En Çok Aranan Haberler