Gazeteci Yazar Sibel Eraslan, son dönemlerde bir televizyon kanalında yayınlanan Osmanlı sarayındaki kadın sultanların hayatlarının gerçekle alakası olmadığını belirterek, ''İstanbul'da halen faaliyet gösteren ve Hürrem Sultan tarafından yaptırılan hastanede şifa buluyoruz.'' dedi.
Çorum Belediyesi ile Dil ve Edebiyat Derneği (DED) tarafından 'Osmanlı Sarayındaki Kadın Sultanların Anlatılmayan Tarihleri' konulu bir konferans düzenlendi.
Devlet Tiyatro Salonu'nda düzenlenen konferansa Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Dil ve Edebiyat Derneği Başkanı Turhan Candan ve çok sayıda davetli katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Dil ve Edebiyat Derneği (DED) Başkanı Turhan Candan, yaz döneminde açık alanlarda dernek olarak çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Çorum'un kültür ve sanat hayatına kış aylarında da renk katmaya devam edeceklerini belirten Candan, amaçlarının faydalı olabilmek yanında gerçekleri de göstermeye çalışmak olduğunu kaydetti.
Konferansa konuşmacı olarak katılan Gazeteci Yazar Sibel Eraslan ise son dönemlerde bir televizyon kanalında yayınlanan Osmanlı sarayındaki kadın sultanların hayatlarının gerçek sultanlarla hiçbir alakası olmadığını belirtti. Eraslan, ''İstanbul'da halen faaliyet gösteren ve Hürrem Sultan tarafından yaptırılan hastanede şifa buluyoruz.'' dedi.
Türkiye'nin yanı sıra hala pek çok ülkede kadın sultanların vakıf eserlerine rastlandığına değinen Eraslan, şunları dile getirdi: ''Bir televizyonda dizi var, o kadar kötü bir tablo ortaya konuluyor ki kemiklerim sızlıyor. Şehzadelerin yetiştiği memleketlere gittiğinizde mutlaka kadın sultanların yaptırdığı bir eserle karşılaşırsınız. Kadın sultanlar, adete Osmanlı sultanlarının halkla ilişkiler uzmanları gibi çalışmışlardır. Hürrem Sultan'ı diğer sultanlardan ayıran özellik ise çok okuyup yazıyor olmasıdır. Hürrem Sultan, eşi için siyasi raporlar hazırlayan bir kadın sultandır. Eşine neler olduğunu bir mektup halinde gönderen kişidir. İşgal edilene kadar Kudüs'te Hürrem Sultan'ın yaptırdığı aşevinde üç öğün sıcak çorba pişerdi. Manisa'ya gittiğinizde Hafize Sultan'ın yaptırdığı, dünyanın belki de sayılı tımarhanelerinden birine rastlarsınız. Osmanlı'daki kadın sultanlar devlet ile halk arasında köprü vazifesi görüyordu."
Osmanlı belgelerine ulaşamadıklarına da değinen Eraslan, bazı bilgilere İngilizce kitaplarından ulaştığını kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz