HABER

'Erasmus yoksa Mevlana var'

YÖK, Avrupa Birliği’nin en büyük öğrenci değişim programlarından Erasmus’un uygulanmadığı ülkelere öğretim üyesi ve öğrenci gönderebilmek için yeni bir projeyi hayata geçiriyor.

'Erasmus yoksa Mevlana var'

YÖK, Mevlana Değişim Programı ile Erasmus'un uygulanmadığı ülkelere öğrenci ve öğretim üyesi gönderecek. Projenin ön duyurularda bile büyük bir teveccühle karşılandığını belirten YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, “Şu an 37 üniversiteden ABD’den Rusya’ya, Nijerya’dan Tayvan’a 32 farklı ülkedeki yüksek öğretim kurumları ile 228 protokol imzalandı.” dedi.

Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan Mevlana Değişim Programı Tanıtım Programı yapıldı. Programa; Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve üniversite rektörlerinin katılımı ile Bilkent Yükseköğretim Kurulu Konferans Salonu'nda yapıldı.

Mevlana Değişim Programı Tanıtım Filmi ile başlayan programda konuşan Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Mevlana Değişim Programı'nın öğrenci ve öğretim üyelerinin Türkiye'deki üniversiteler ve yurt dışındaki bütün üniversiteler arasındaki değişimlerini planladığını söyledi. Günümüzdeki bilimsel ağlar kurmanın önemli olduğunu belirten Çetinsaya, “Biz dünyanın önemli üniversiteleri ile bilimsel ağlar oluşturabilirsek ülkemizin hedeflerini daha kolay gerçekleştirebileceğimize inanıyorum.” dedi.

Programın daha iyi yürümesi için dışişleri Bakanlığı’nın yanı sıra Türk Hava Yolları ve Yunus Emre Enstitüsü gibi kurumlarla çeşitli görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Çetinsaya, “Mevlana değişim programı, bütün dünya ile Türkiye arasındaki bir değişim programı. İlk yıllarda Erasmus bölgesi dışındaki ülkelerle Mevlana’yı gerçekleştirelim dedik. Avrupa ile ilgili kararları daha sonra verelim dedik. Erasmus gibi başarılı bir yapı var önümüzde, bu yapının alternatifini üretmek yerine Erasmus’un kapsamadığı ülkeleri içine alan bir programı yapmak istedik. Program büyük bir beğeni ile karşılandı. Ön duyurularda bile büyük bir teveccühle karşılandı, şu an 37 üniversiteden, ABD’den Rusya’ya, Nijerya’dan Tayvan’a 32 farklı ülkedeki yüksek öğretim kurumları ile 228 protokol imzaladı. Önümüzdeki Eylül ayından itibaren bu program en azından Türkiye’deki 37 üniversite ile dünyadaki farklı üniversitelerle uygulanacak.” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise Türkiye’deki üniversitelerde eğitim gören yabancı öğrenci sayısının 36 binlere ulaştığını belirterek, “Bu rakamın milyonları bulan seviyelere ulaşması gerekiyor. Yüz binler değil milyonlarla ifade eden yabancı öğrenci sayısına ulaşma potansiyeline ulaşmamız lazım. Hala dünyadaki eğitim, öğrenci pastasında aldığımız pay oldukça düşük. Bu anlamda Mevlana değişim programının çok doğru zamanda, çok doğru bir çerçevede başladığını düşünüyorum. Ama kaybedilen yılları telefi etmek adına çok daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Bakanlığımız, bu muhteva çerçevesinde Mevlana değişim programının ve Yükseköğretim kurumumuzun emrindedir. Herhangi bir zorluğu varsa, öğrencinin gelmesi konusunda her türlü zorluk kaldırılacak. E-vize uygulaması en kısa zamanda öğrencileri kapsayacak şekilde düzenlenecek. Burada hiçbir gelen öğrenciyi ve öğretim üyesini risk faktörü olarak görmemeliyiz. Ne talep ediyorsanız, her imkan bütün potansiyelimizle YÖK ve bu programın yanındayız.” diye konuştu.

"BAKANLIK GEÇİCİ, HOCALIK BAKİ"

Herhangi bir üniversitedeki bir rektörün öğrenci ve öğretim üyesi getirmesinde ne zaman bir zorluğu olursa, bir dakika bile gecikme olmayacağını belirten Davutoğlu, şöyle devam etti: “Ben bunu size taahhüt ediyorum. Bir problemle karşılaşırsanız bana başvurabilirsiniz. Bir meslektaş olarak bir bakan olarak değil. Çok ulvi bir görev yürütüyorsunuz, hem öğretim üyeleri hem rektörler hem de yüksek öğretim kurulu olarak. Ben başdanışmanken büyükelçilerimiz daha önceden de tanıyanlar, hocam diye hitap ederdi. Sonra bakan olduk ağız alışkanlığı yine hocam demeye devam ettiler. Hemen hocam dedikten sonra düzeltme ihtiyacı hissettiler. Kusura bakmayanı sayın bakanım diye sanki bir suç işlemiş gibi. Dedimki bir daha benden hocam ifadesinden dolayı özür dilerseniz, en büyük hakareti yapmış olursunuz, bakanlık geçici hocalık baki.”

Konuşmaların ardından, Dışişleri Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı.

(CİHAN)

Tüm haberler

En Çok Aranan Haberler