ANKARA (İHA) - Özel evrakta sahtecilik yaptığı gerekçesiyle 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılan Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Necmettin Erbakan için geri sayım başladı. Parti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazısı üzerine Erbakan'ın genel başkanlık görevine ve parti üyeliğine son verecek. Başsavcılık, bu iki işlem için SP'ye 30 gün süre verdi. Parti, verilen bu süre içerisinde karara uymazsa 'kapatma davası' ile karşı karşıya kalacak.
Kapatılan Refah Partisi'nin (RP) 'kayıp trilyon' davası kapsamında 2 yıl 4 aylık hapis cezasına çarptırılan Erbakan hakkındaki infaz kararı, bugün resmen partiye tebliğ edildi. Erbakan için kritik süreç bugünden itibaren başladı. SP, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazısı uyarınca 30 gün içerisinde Erbakan'ın parti üyeliğini ve genel başkanlık görevini sona erdirmek zorunda. Erbakan'ın siyasi yaşamına son noktayı koymasıyla birlikte parti, 'genel başkanlık' sorunu ile karşı karşıya gelecek. SP Genel İdare Kurulu (GİK), genel başkanlık sorununu 'vekil' atayarak çözecek. Kurul, Erbakan'ın yerine bir genel başkan vekili atayacak. Parti, verilen 30 günlük yasal sürenin sonunda SPK'ya göre genel başkan vekilinin başkanlığında 45 gün içerisinde olağanüstü kongre yapacak. Bu süreçte, Erbakan'a vekalet edebilecek isimler arasında SP eski Genel Başkanı Recai Kutan'ın ismi geçiyor. Kutan'ın genel başkanlık koltuğunu kabul etmeyeceği, ancak 'vekil' talebini geri çevirmeyeceği ifade ediliyor. Anayasa Mahkemesi'nin Refah Partisi'ni kapatmasıyla birlikte 5 yıl siyaset yasağı alan Erbakan, koltuğunu 'emanetçi' bir genel başkana bırakmıştı. Recai Kutan'a koltuğunu 5 yıllığına bırakan Erbakan, 11 Mayıs 2003 tarihinde yapılan SP kongresinde emaneti devralmıştı. Ancak Erbakan bu kez 'emanetçi' formülüne başvurmayacak. Erbakan'ın yerine geçecek olan ismin, sonuna kadar bu görevi yürütmesi sağlanacak. SP'de genel başkanlığın boşalması durumunda, tüzükte genel başkan vekili olarak belirlenen ismin vekalet etmesi yönünde bir düzenleme bulunmuyor. Bu çerçevede parti tüzüğünde konumu belirlenmeksizin, Recai Kutan'ın ismi 'koordinatör genel başkan yardımcısı' olarak birinci sırada yer alıyor. Onu Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Esengün, Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu ve Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Temel Karamollaoğlu'nun isimleri izliyor. SP tüzüğünde 'genel başkanlık' hükümlerini düzenleyen 21. maddede 'genel başkanlık makamının boşalması' hükmü de şöyle düzenleniyor:
"Genel Başkanlığın herhangi bir sebeple boşalması durumunda GİK, kendi üyeleri arasından bir genel başkan vekili seçer ve en geç 45 gün içinde büyük kongre genel başkan seçmek üzere toplantıya çağrılır."
SP'nin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazısını dikkate almaması halinde, Anayasa Mahkemesi'nin 'ihtar' kararı ile karşı karşıya kalabilir. Başsavcılık, yazıyı dikkate almayan SP hakkında 'ihtar' kararı çıkartılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açabilir. SP, mahkemeden çıkacak 'ihtar' kararına da uymadığı takdirde hakkında kapatma davası açılacak.