HABER

Erdal İnönü mezarı başında anıldı

Eski Başbakan Yardımcılarından ve SHP Genel Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü için vefatının 11. yılında kabri başında anma töreni düzenlendi - Yeğeni ve Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü: - "Erdal İnönü, Türk politikasına bir hoş seda bırakmıştır. Erdal İnönü'den bahsettiği vakit herkesin yüzünde bir gülümseme olur, gülümsemeyle anılır. Zaten kendisi de hep gülümserdi. Yaşasaydı 92 yaşında olacaktı. Yaşıyor, sonuçta kalplerimizde yaşıyor. Hepimiz özlüyoruz sanırım Erdal İnönü'yü" - CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu: - "Erdal İnönü denince aklımıza nezaket, tevazu ve kibarlık geliyor. Bugünün siyasetine bakıldığında aslında bu hasletlerin ne kadar özlenen ve bugünün siyasetinde ne kadar olması gereken özellikler olduğunu bir kez daha görüyoruz"

İSTANBUL (AA) - Eski Başbakan Yardımcılarından ve Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) Genel Başkanı Prof. Dr. Erdal İnönü, vefatının 11. yılında kabri başında düzenlenen törenle anıldı.

Prof. Dr. Erdal İnönü'nün Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine yeğeni ve Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski HDP İstanbul milletvekili Celal Doğan, İnönü'nün yakınları ve sevenleri katıldı.

Hayri İnönü, amcası Erdal İnönü'nün akıllı ve hazırcevap bir insan olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

"Bir gün 'Neden bu kadar hazırcevapsınız?' diye sordum. 'Ben karşımdakinin konuşmalarını dinlerim.' dedi. Zaten dinleyince, dinlediği süre zarfında vereceği cevabı düşünüyor, konuşma bitince de cevabı verebiliyor. Erdal İnönü, hayatının sonuna kadar politikacı olarak kalmadı. Belli bir süre sonra tekrar üniversitede ders vermeye başladı. Erdal İnönü'nün özelliği zaten üniversitede profesör olmasıydı. Bir hikayesi de var. Amerikalı, Nobel almış bir profesör tanıdığına 'Erdal İnönü nasıl?' diye sorduklarında, 'Öldü o', demiş. 'Ölmedi' demişler. 'Öldü, öldü.' demiş. Politikaya atılmasını, öldü olarak kabul ediyor."

Erdal İnönü'nün, Türk politikasına bir hoş seda bıraktığını, ondan bahseden herkesin yüzünde bir gülümseme olduğunu anlatan Hayri İnönü, "Gülümsemeyle anılır. Zaten kendisi de hep gülümserdi. Yaşasaydı 92 yaşında olacaktı. Son yaş gününü bizim evde kutladık. 'İyi ki doğdun' deyince 'Olmaz, yanlış söylüyorsunuz. Artık iyi ki yaşıyorsun diye söylemeniz lazım.' dedi. Yaşıyor, sonuçta kalplerimizde yaşıyor. Hepimiz birlikte hakikaten özlüyoruz sanırım Erdal İnönü'yü." ifadelerini kullandı.

Canan Kaftancıoğlu da Erdal İnönü'yü anmak ve anlamanın onun bıraktıklarını yaşamak ve yaşatmak anlamına geldiğini aktararak, şöyle konuştu:

"Erdal İnönü denince aklımıza nezaket, tevazu ve kibarlık geliyor. Bugünün siyasetine bakıldığında aslında bu hasletlerin ne kadar özlenen ve bugünün siyasetinde ne kadar olması gereken özellikler olduğunu bir kez daha görüyoruz. Nezaket ama kararlılık, tevazu ama kararlılık, kibarlık ama kararlılık. Erdal İnönü'yü sadece nezaket, tevazu ve kararlılıkla anmak yerine Türkiye'de sosyal demokrasiye bir siyaset insanı olarak, bu özelliklerini taşıyarak, kararları siyasi tavra göre değil, bilime, ortak akla göre vererek, insanları kandırmadan da siyaset yapılacağını göstermesi açısından bunları hatırlayıp, hayata geçirmenin mücadelesini vermemiz gerekir."

Törende Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından dua edildi.

- Fizik profesörü

6 Haziran 1926'da Ankara'da doğan, ilk, orta ve lise öğrenimini Ankara'da tamamlayan İnönü, 1947'de Fen Fakültesi'nden fizik lisansı diploması aldıktan sonra ABD'ye giderek California Teknoloji Enstitüsü'nde yüksek lisans ve doktora derecelerini aldı, teorik fizik alanında araştırmalar yaptı. Erdal İnönü, yurda dönünce Ankara Üniversitesi'nde fizik asistanı olarak göreve başladı.

Askerlik görevinin ardından doçentlik sınavını veren İnönü, 1957-1960'da tekrar ABD'ye giderek "Atom Enerjisinden Yararlanma" programı içinde çeşitli üniversite ve araştırma enstitülerinde araştırmalar yaptı.

İnönü, 1964-1974'te Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nde (ODTÜ) fizik profesörü olarak çalıştı. ODTÜ'de öğretim üyeliği görevinin yanı sıra araştırma ve yönetim görevleri de yapan İnönü, Teorik Fizik Bölümü Başkanlığı, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, Rektörlük görevlerinde bulundu. İnönü, 1974'te Boğaziçi Üniversitesi'ne geçerek, 1974-1983'te fizik profesörlüğünün yanı sıra 6 yıl kadar Temel Bilimler Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) kuruluşuna katkıda bulunan ve TÜBİTAK Temel Araştırmalar Enstitüsünde kurucu müdürlük görevini yürüten Erdal İnönü, aynı zamanda NATO Fen Komitesi'nde çalıştı ve UNESCO Yürütme Kurulunda görev aldı.

Siyasete 1983'te atılan Erdal İnönü, Sosyal Demokrasi Partisi'nin (SODEP) Kurucu Genel Başkanı oldu, SODEP ile Halkçı Partinin Birleşmesi sonucu kurulan SHP'nin ilk olağanüstü kurultayında SHP Genel Başkanı seçildi ve bu görevini 1993'e kadar sürdürdü.

İnönü, 1986 yılı ara seçimlerinde İzmir milletvekili seçildi, 1987 ve 1991 genel seçimlerinde yeniden aynı ilden milletvekili olarak parlamentoda görevine devam etti.

Erdal İnönü, 1991 genel seçimlerinden sonra Doğru Yol Partisi ile SHP'nin kurduğu koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı olarak görev üstlendi ve 1993'e kadar bu görevini sürdürdü.

SHP'nin CHP ile birleşmesinin ardından 27 Mart 1995'te koalisyonun Sosyal Demokrat kanadında değişikliğe gidildi, Erdal İnönü bu değişiklikle dışişleri bakanı olarak atandı ve 27 Mart 1995-5 Ekim 1995 arasında dışişleri bakanı olarak görev yaptı.

Erdal İnönü, tedavi gördüğü ABD'nin Houston kentinde 31 Ekim 2007'de, 81 yaşında vefat etti.

En Çok Aranan Haberler