HABER

Erdemir ve Türkiye Maden-İş arasında imza

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Erdemir Madencilik ile Türkiye Maden-İş arasında imzalanan toplu iş sözleşmesine göre, işçilere 1. yıl ilk 6 ay için yüzde 7 oranında iyileştirme ve yüzde 10 ücret zammı, 2. 6 ay için TÜFE oranında artışıyla sosyal yardımlar ve diğer ödemelerde de artış sağlandığını söyledi.

Erdemir Madencilik A.Ş. ile Türkiye Maden İşçileri Sendikası arasında gerçekleşen toplu görüşmeler, bugün toplu sözleşmenin imzalanmasıyla olumlu sonuçlandı. Erdemir Madencilik A.Ş. ile Türkiye Maden-İş arasında bir süredir devam ettirilen toplu sözleşme görüşmeleri neticesinde grev kararı alınmış, işveren tarafı da lokavta gitmişti.

Bunun üzerine Bakanlar Kurulu grevi 60 gün ertelemiş ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından taraflar arasına resmi bir arabulucu tayin edilmişti. Bugün toplu sözleşmenin imza töreninde bir konuşma yapan Bakan Başesgioğlu, 343 işçiyi ilgilendiren anlaşmada, tarafların serbest iradeleriyle çalışma barışı için gösterdikleri gayretin rol oynadığını belirtti.

Divriği'deki 343 işçi yanında tüm Erdemir camiası için önemli bir anlaşma olduğunu da ifade eden Başesgioğlu, Erdemir'in belli hisselerinin özelleştirilmesinin de milli ekonomi ve madencilik açısından önemli olduğunu söyledi. Daha sonra Toplu Sözleşme'nin maddelerini açıklayan Başesgioğlu, "Ücretlerde 1. yıl ilk 6 ay için yüzde 7 oranında iyileştirme ve yüzde 10 ücret zammı, 2. 6 ay için TÜFE oranında artış; 2. yıl ilk 6 ay için TÜFE artı 1 puan artış, 2. 6 ay için TÜFE artı 1 puan artış olacak. Ayrıca sosyal yardım ve diğer ödemelerde de artışlar olacak" diye konuştu.

Daha sonra Erdemir Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hüseyin Kayabaşı ve Bakan Başesgioğlu sözleşmeyi imzalayarak birbirlerini tebrik etti. Gazetecilerin Erdemir'in özelleştirmesinde ortaya çıkan fiyatla ilgili değerlendirmelerinin sorulması üzerine Erdemir Madencilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recai Berber, Türkiye'de son zamanlarda değişik sektörlerde yapılan özelleştirmelerle ilgili olarak, sanki aynı sektörde aynı faaliyetleri yapan bir başka şirket özelleştiriliyormuş gibi kamuoyunda bazı beklentiler oluştuğunu belirtti.

Berber, "Spekülatif beklentileri bir kenara bırakırsak, Erdemir'in tarihinde en yüksek ulaştığı borsa market değeri zaten 3.2 milyar dolardı. Bu da geçmişteki özelleştirmelerin çok daha üzerinde, yüzde 86 primle satılmış oldu hisseler. Erdemir'in son 2.5 yılda sergilediği performans dolayısıyla gelinen noktayı küçümsemek mümkün değil" açıklamasında bulundu.

2003 yılında borsa market değeri 350-400 milyon dolar olan Erdemir'in şimdi toplamda 6 milyar dolar satışı olduğunu belirten Berber, verilen fiyatların da uluslararası demir-çelik devlerinin verdikleri maksimum fiyatlar olduğunu söyledi. Berber, "Fiyat konusunda farklı yorumlara gerek yok. Son derece uygun bir fiyat olduğunu düşünüyorum" dedi.

Berber, Erdemir'in yerli OYAK'a satılmasından dolayı mutlu olduklarını da dile getirdi. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Hüseyin Kayabaşı ise, daha önce "Biz bu özelleştirmeyi yaptırmayız" diye karşı çıktıklarını, bunun için gerekçelerinin de "Altyapısı olmayan bir sistemde olmak istememeleri" olduğunu dile getirdi. Kayabaşı, "O günden bugüne kadar aradan çok zaman geçmesine rağmen bir takım çalışmalar yapıldı ve altyapılarda biraz olsun düzenleme yapılmış oldu" değerlendirmesini yaptı. Erdemir'i OYAK'ın almasından dolayı da memnun olduklarını belirten Kayabaşı, istediklerinin bölgeye en kısa zamanda yatırımların yapılması ve refahın artması olduğunu kaydetti. Kayabaşı, "Başarılı bir çalışma olursa Türkiye kazanır" şeklinde sözlerini tamamladı.

En Çok Aranan Haberler