ANKARA (İHA) - "Görevi kötüye kullanmak", "eksik mal beyanında bulunmak", "ihmal ve usulsüzlük" iddialarıyla hakkında 18 yıl hapis cezası istenen Deniz Kuvvetleri eski Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil ve haklarında 3 yıl hapis cezası istenen eşi Fusun Erdil, kızı Deniz Halide Erdil, emir subayı Yüzbaşı Yalçın Kayatunç ve kızının ortağı olduğu iddia edilen Melek Şirin Hekim'in yargılanmalarına devam edildi.
Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına Erdil ailesi katılmazken, avukatları da mazeret bildirerek duruşmada yer almadı. Duruşmaya, tanık olarak dinlenen Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Dairesi Başmüfettişi Emekli Albay Bergütay Varımlı'nın ifadeleri damgasını vurdu. Bu davayı ortaya çıkaran kişinin kendisi olduğunu kaydeden Varımlı, İlhami Erdil ile ilgili bazı bilgilerin kendine ulaştığını ve müfettiş görevlendirdiği halde belgelere ulaşamadığını söyledi. Askeriyede herkese 250 milyon lira limitli cep telefonu verildiğini ifade eden Varımlı, Erdil'in emir subayı Kayatunç'a ise 900 milyon lirayla 1 milyar lira arasında telefon faturası geldiğini söyledi. Bu konuda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı'nı uyardığını belirten Varımlı, Kurmay Başkanı'nın ise müdahale etmeyeceklerini söylediğini kaydetti. Deniz Halide Erdil'in, arkadaşı Melek Şirin Hekim ile ortağı olduğu Herkel şirketinden yapılan boya alımlarına ilişkin araştırma yaptıklarını belirten Varımlı, "Boya ihaleleriyle ilgili Çakıcı'ya bile arattırdılar. Çakıcı beni aradı. Tehdit etti" dedi. Çakıcı'nın bu davayla ilgisi olmadığını belirten Mahkeme BaşkanıTurgay Çağlar, Varımlı'nın bu ifadelerinin zabıtlara geçmesine izin vermedi.
Yemek kalemleri adı altında birçok alım yapıldığını belirten Varımlı, "Mesela 800 milyonluk ladin çam, 3.5 milyarlık güvercin gübresi gözüküyor. Bunlar yemek faturası şeklinde düzenlendi" diye konuştu. Erdil'in mal varlığına ilişkin de araştırma yaptıklarını anlatan Varımlı, Erdil'in ev aldığını duyduklarını, yaptıkları araştırmada ise bunu mal beyanında göstermediğini ortaya çıkardıklarını söyledi. Bu konuyu Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'na bildirdiklerini belirten Varımlı, "Konuyu 2001 yılında iletmeme rağmen konuyu dondurup 2004 yılında dava açtılar" açıklamasında bulundu. Duruşmada söz alan Askeri Savcı Zekeriya Duran, "Mahkemede yasal imkan bulunmaması nedeniyle tanığın dinlenemeyen beyanlarını iletilmesi halinde tereddütsüz gereken yapılacaktır" diyerek, Varımlı'yı tutanağa geçmeyen konular hakkında Savcılığa ihbarda bulunmaya davet etti. Savcı Duran, "Nemelazımcılığın yükselen değer olduğu günümüzde her sorumlu asker gibi davranın, bu tanığın tavrı kayda değerdir" dedi.
Mahkeme heyetinde yer alan Hakim Aykanat Kaçmaz, İlhami Erdil'in mal varlığına ilişkin suçla ilgili olarak Erdil'in emekli asker olması nedeniyle Askeri Mahkeme'nin görevsizlik kararı vermesini talep etti. Kaçmaz'ın bu talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Duruşma eylül ayına ertelendi.