HABER

Erdoğan: AB kendine daha fazla güvenmeli

Avrupa Politika Merkezi'nde konuşan Başbakan Erdoğan çifte mesaj verdi. Erdoğan, Hamas'ın sandıktan çıktığını, bu iradeye saygı gösterilmesini gerektiğini söyledi. Filistin Lideri Abbas'ın da, Hamas milletvekillerinin serbest bırakılmasını istemediğini açıkladı. Erdoğan, İran'la Türkiye ilişkisine de kimsenin karışamayacağını vurguladı.

Brüksel'deki Avrupa Politika Merkezi'nde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in Gazze saldırılarıları konusunda, "Masum insanların hayatına karşı girişilen saldırıların tasvip edilecek bir yanı olamayacağını, meşruiyeti olamayacağını" söyledi. Brüksel'e hareketinden önce, "Hamas'a saygı duymayan Batı sorumlu" diyen Başbakan dün de Hamas'ın Filistin'de yüzde 75 oyla seçim kazanarak iktidara geldiğini hatırlattı. Erdoğan, "Totaliter mantığın egemen olduğu bir bölgede sandıktan çıkan iradeye saygı gösterilmesini" istedi. Bu yapılmazsa demokrasinin yara alacağı ve güdümlü demokrasi haline geleceği uyarısında bulunan Erdoğan, İsrail'in, milletvekilleri dahil Hamas'ın seçilmiş temsilcilerini hapse atmasının demokrasiyle bağdaşmayacağına vurgu yaptı. Erdoğan, "İsrail'in en yetkili ağzı söylemiştir. Gerektiğinde ismini de açıklarım. 'Eğer biz serbest bırakacak olursak (Filistin lideri Mahmud) Abbas bundan çok rahatsız olur.' İyi de biz Abbas'ı memnun etmek için seçim yapmadık ki? Bunun sonucuna Abbas da katlanacak dünya da" dedi.

Kendini örnek gösterdi

Erdoğan, "Biz de Türkiye'de seçim kazandık. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış biri başbakanlık yapamaz dediler. Halka, göbeğini kaşıyan adam, cahil, anlamazlar dediler. Kaymak tabakanın, elitin ortaya koyduğu anlayışla mı demokrasiyi yöneteceğiz? Dedikleri gibi olmadı" şeklinde konuştu.

Gazze'ye farklı uygulama

Avrupa'yı, Gürcistan'a ve Gazze'ye karşı farklı politika uygulamakla suçlayan Erdoğan, Gürcistan olayında dünyanın Gürcistan'a aktığını, medyanın ayaklandığını belirtti. Gazze'de ise olaydan bir hafta 10 gün sonra ancak kıpırdama olduğunu kaydetti.

2009 sıçrama yılı

Erdoğan, 2009 yılının Türkiye-AB sürecinde "sıçrama yılı" olmasını temenni ettiğini söyledi. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun davetlisi olarak, 4 yıl aradan sonra Brüksel'e gelen Erdoğan, enerji faslının açılmasını engelleyen Kıbrıslı Rumların bu tutumlarını devam ettirmeleri ve AB'nin faslın bloke edilmesini önleyememesi halinde, "Enerji konusunda kendi durumumuzu gözden geçiririz. 800 binlik ülkeyi, 70 milyonluk ülkeye tercih edilmesinin gözden geçirilmesi gerekir" dedi. AB'de ulusal programı hazırladıklarını, 2009 yılı başında da, sadece bu konuya odaklanacak Başmüzakereci seçtiklerini belirten Erdoğan, üyeliğin alternatifinin olmadığını, hedefin tam üyelik olduğunu kaydetti. AB yasaları konusunda muhalefetin ciddi engeline takıldığklarını kaydeden Erdoğan, "Muhalefet AB'ye karşı ve süreci oyalıyor" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler