ANKARA (İHA) - Pakistan Başbakanı Shaukat Aziz, Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne uygulanan izolasyonun kaldırılması konusunda atılmasını istediği tüm adımları atmaya hazır olduklarını söyledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Shaukat Aziz, Başbakanlık merkez binadaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşması Uygulama Protokolü imzalandı. Başbakan Erdoğan, görüşmelerde askeri, siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda bugüne kadar alınan mesafenin başlıklar halinde en geniş şekliyle görüşüldüğünü söyledi. Bölgesel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, Kıbrıs, Irak, Afganistan, Ortadoğu ve Keşmir sorunu ile ilgili değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi. Gerek dış politikada gerekse iç politikada görüşlerin örtüşüyor olmasının, iki ülke arasındaki dayanışmanın ve birlikteliğin bir göstergesi olduğunu kaydeden Erdoğan, bu dayanışmanın bundan sonra da aynen devam edeceğinin iki tarafça da teyit edildiğini bildirdi. İki ülke arasındaki dış ticaret hacminin, potansiyelin çok altında olduğuna işaret eden Erdoğan, bunu aşabilmek için sektörel bazda iki ülke yatırımcılarını biraraya getirme kararı verdiklerini açıkladı. Pakistan'ın, Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonun kaldırılmasına yönelik olarak Türkiye'nin istediği adımları bugüne kadar hep attığını vurgulayan Erdoğan, görüşmede bu konuda bundan sonra ne gibi adımlar atılabileceğini de görüştüklerini belirtti. Hava taşımacılığı konusunun da görüşmede gündeme geldiğini kaydeden Erdoğan, seferlerin artırılması ve İstanbul-Karaçi arasında seferlerin başlaması konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.
Pakistan Başbakanı Aziz ise Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonun kaldırılması yönündeki çabalarının yanında olduklarını ifade etti. Pakistan'ın önemli bir yatırım hamlesi başlattığını belirten Aziz, Türkiye'nin bu yatırımlar konusunda önemli rol oynayacağını kaydetti. İki ülke arasındaki uçuş sayısının artırılmasının, ilişkilerin gelişmesi açısından önem taşıdığını ifade eden Aziz, Türkiye ile Pakistan arasında sefer sayısının haftada 4'ten 7'ye çıkacağını açıkladı. Aziz, "Türkiye ile birbirimizin pozisyonunu çok iyi anlıyoruz. Tartıştığımız her konuda elele yürüyoruz" şeklinde konuştu.
Keşmir sorununu biran önce Keşmir halkının arzu ettiği şekilde sonuçlandırmak istediklerini dile getiren Aziz, Pakistan halkının barış istediğini söyledi. Türkiye'nin Afganistan'daki pozitif rolünün Pakistan'a da yansıdığını kaydeden Aziz, iki ülke işbirliğinin bundan sonra önemli ölçüde artacağını ve bölgede barış ve istikrarın sağlanması konusunda iki ülkenin birbirinden destek alacağını vurguladı. Açıklamaların sonunda iki Başbakan, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyonun kaldırılması yönünde hangi adımları atacaklarının sorulması üzerine Aziz, Pakistan'ın, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti konusunda Türkiye'nin pozisyonunu takdirle karşıladığını dile getirdi. Aziz, "Türkiye'nin, atılmasını istediği adımlar hangisiyse hiç çekinmeden bu adımları atacağız ve Türkiye'ye Kıbrıs konusunda her zaman destek vereceğiz" açıklamasında bulundu.
Türkiye ile Pakistan arasında savunma sanayii konusunda ortak adımlar atılıp atılmayacağı konusundaki soru üzerine Erdoğan, şu anda iki ülke arasında savunma sanayii alanında müşterek atılabilecek birçok adım bulunduğunu ifade etti. Aselsan ve Havelsal gibi kuruluşların müşterek olarak Pakistan'da yapabilecekleri yatırımlar bulunduğuna işaret eden Erdoğan, bundan sonra bu alandaki işbirliğini fiiliyata geçireceklerini ve müşterek yatırımlar yapılacağını bildirdi.
Başbakan Erdoğan, Pakistan'ın Keşmir sorunu konusunda Hindistan'la başlattığı diyalog sürecini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Pakistan'ın Hindistan'a karşı bir açılım politikası başlattığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
"Bu yöndeki görüşmeleri olumlu olarak takip ediyoruz. Pakistan'ın Keşmir politikasının aynen yanındayız. Bir dayanışma içinde olacağız. Tüm mesele biran önce bu çözümsüzlüğün ortadan kalkması, artık ölümlerin ve kan dökmenin sona erdirilmesi suretiyle adil bir şekilde çözüme kavuşturulmasıdır."