Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Asya-Pasifik bölgesinin küresel ekonomideki ağırlığının giderek arttığına işaret ederek, "Türkiye olarak biz de bölgeyle ilişkilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Endonezya, ekonomik büyüklüğü ve ASEAN içindeki lider konumuyla bizim için özel bir yere sahiptir. Onun için ASEAN'da (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) Türkiye olarak bir diyalog ortaklığı değil, istiyoruz ki, biz de ASEAN'ın içerisindeki ortaklardan bir tanesi olalım, buna hazır olduğumuzu da ifade etmek istiyorum" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya temasları kapsamında Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo ile heyetler arası yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Konuşmasının başında Şırnak'ta şehit edilen 3 askere, Diyarbakır'da şehit edilen polise, Kars'ta şehit edilen demiryolu işçisine ve Adana Pozantı'da şehit edilen 2 polise Allah'tan rahmet dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörle mücadelenin son dönemde Türkiye'nin yeniden en önemli gündem maddesi olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce 2006'da D-8 Zirvesi ve 2012'deki Bali Demokrasi Forumu dolayısıyla Endonezya'ya geldiğini anımsatarak, bu kez cumhurbaşkanı olarak Endonezya'da bulunmanın bahtiyarlığını yaşadığını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya ile Türkiye coğrafi olarak ne kadar uzak olsa da Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo ile görüşmelerinde kendisini ikinci evinde hissettiğini dile getirdi.
-"TEMASLARIN YOĞUNLAŞTIRILMASI KONUSUNDA GÖRÜŞ BİRLİĞİNE VARDIK"-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası konuları telefonda görüştükleri mevkidaşı Widodo ile ilk defa yüz yüze görüşme imkanı bulduklarını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yapılan görüşmenin verimli geçtiğini ve ikili siyasi, ekonomik, ticari ve kültürel alanlarda bundan sonraki süreçte neler yapılabileceğini ele alma, ilişkileri daha ileri taşıma imkanlarını tartışma fırsatı bulduklarını söyledi. Türkiye ve Endonezya'nın ortak kültürel değerlere sahip, bölgelerinde siyasi istikrar ve refah merkezi olarak öne çıkan ülkeler olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ziyaretlerin, istişare ve iş birliği imkânlarının artırılmasının büyük önem arz ettiğini kaydetti.
"Değerli kardeşimle önümüzdeki dönemde her seviyedeki temasların daha da yoğunlaştırılması konusunda görüş birliğine vardık" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerin odak noktasını ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinin oluşturduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Endonezya'nın Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve Meksika - Endonezya - Güney Kore - Türkiye - Avustralya Oluşumu'nda (MIKTA) ortak hareketinin söz konusu olduğunu ve bu uluslararası kuruluşlardaki birlikteliğin geleceğe çok daha kararlı yürümenin gereğini ortaya koyduğunu anlattı.
-"ENDONEZYA'DAN DEAŞ'A GELEBİLİYORSA BUNU DAR KAPSAMDA ELE ALAMAZSINIZ"-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde küresel ve bölgesel meseleler hakkında da fikir teaitisinde bulunduklarını belirterek şöyle devam etti:
"Bizim içinde yer aldığımızı geniş coğrafya son derece sancılı ve kritik bir süreçten geçiyor. Bugün Suriye'de, Irak'ta, Mısır'da, Libya'da, Yemen'de veya Ukrayna'da yaşanan hadiseleri sadece bölge parantezinde değerlendiremeyiz. Buralarda olan tüm olaylar bütün dünyayı ilgilendirmektedir. Başta terör ve mülteci sorunu olmak üzere artık buralar, küresel çapta kriz üreten ve ihraç eden ülkeler konumuna gelmiştir. Eğer bugün 'yabancı savaşçılar' dediğimiz bu başlıkta Avustralya'dan Suriye'ye DEAŞ'a katılmak üzere gelen savaşçılar varsa bunu siz sadece bir Suriye kapsamında ele alamazsınız, Irak kapsamında ele alamazsınız. Endonezya'dan eğer bir yabancı savaşçı Suriye'ye DEAŞ'a gelebiliyorsa bunu dar kapsamda ele alamazsınız. Demek ki dayanışma içerisinde bunlara karşı sınırlarımızı kapatmak durumundayız, şu anda 16 bin bu tür yabancı savaşçı ülkemize girememiştir, sınırlar onlara kapalı olmuştur. Bin 600'ü deport edilmiş, bin 300'ü yakalanmış, yurt dışına çıkarılmışlardır. Sorunların çözümü, el birliğiyle müşterekler çerçevesinde bölge dışındaki aktörlerin de katılımıyla mümkündür. Biz, baştan beri Endonezya ile bu konularda görüşmelerimizi, istişarelerimizi yaptık, yapıyoruz. Aramızda bu konuda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Bölgesel ve küresel istikrara katkıda bulunma noktasında politikalarımız örtüşüyor."
-"ASEAN'IN İÇERİSİNDEKİ ORTAKLARDAN BİR TANESİ OLALIM"-
Asya-Pasifik bölgesinin küresel ekonomideki ağırlığının giderek arttığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye olarak biz de bölgeyle ilişkilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. Endonezya, ekonomik büyüklüğü ve ASEAN içindeki lider konumuyla bizim için özel bir yere sahiptir. Onun için ASEAN'da Türkiye olarak bir diyalog ortaklığı değil, istiyoruz ki, biz de ASEAN'ın içerisindeki ortaklardan bir tanesi olalım, buna hazır olduğumuzu da ifade etmek istiyorum" diye konuştu.
Kasım ayında Antalya'da düzenlenecek G-20 Liderler Zirvesi'ne Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo'yu davet ettiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, G-20 Zirvesi vesilesiyle Widodo'yu Türkiye'de ailece ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyacaklarını dile getirdi.
Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin de katıldı. (ANKA)