"Diklendi ama dik duramadı." Bir süredir Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a icraatları üzerinden yüklenen Ahmet Altan'ın Genel Yayın Müdürü olduğu gazete bu kez YAŞ atamaları üzerinden getirdiği eleştiri altında kalınır gibi değil. İşte o haber;
Ergenekon soruşturmasında ve tutuklu eski özel harekâtçı İbrahim Şahin’in infaz listesi S-1’in oluşturmasında adı geçen Orgeneral Kalyoncu, Jandarma Genel Komutanı oldu.
Yeni komuta kademesinde beklentilerin dışında iki ismin atanması dikkat çekti. Bu isimlerden biri Jandarma Genel Komutanlığı’na atanan Orgeneral Bekir Kalyoncu, diğer isim ise Hava Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Mehmet Erten oldu. Taraf gazetesinin haberine göre, bir orgeneral ve üç korgeneralin Balyoz soruşturması nedeniyle tutuklu olmasından dolayı önü açılan Mehmet Erten’in, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atanmayacağı dört gündür Ankara’da konuşuluyordu. Hava Lojistik Komutanı olan Erten’in, 23 yıldır lojistikte görev yapması, muharip sınıfında olmaması, terfisinin önündeki en büyük engel olarak görünüyordu. Ancak önceki gün Cumhurbaşkanlığı Köşk’ünde Şura üyelerine verilen iftar yemeğinin ardından, tablo değişmeye başladı.
İddialara göre yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, bu sene 100. yılını kutlayacak olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nı, vekaleten bir korgeneralin yürütmesine razı olmadı. Cumhurbaşkanı ve Başbakan’la görüşüp, Erten’in Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesini istedi.
BEKİR KALYONCU SÜRPRİZİ Özel’in bu talebine hükümetin yeşil ışık yakması üzerine de Erten, önce orgeneral yapılıp, ardından da Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı. 63 yaşındaki Erten, 2013 yılına kadar Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini yürütebilir. Ankara’da Erten’in bir yıl sonra emekliye sevk edileceği iddiası da var. Bu Şüra'nın kuşkusuz en sürpriz ataması Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Bekir Kalyoncu'nun, Jandarma Genel Komutanlığı'na atanması oldu. Bu makama, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Servet Yörük'ün atanacağı Ankara'da hep konuşuldu. Ancak, dün gece Ankara'daki hava Yörük'ten daha kıdemli olan Kalyoncu'ya döndü.
Ardından da Kalyoncu, Jandarma Genel Komutanlığı'na atanarak , önü açıldı. Kalyoncu, 2013 yılında Kara Kuvvetleri Komutanı, 2015 yılında ise Genelkurmay Başkanı olabilir. Kalyoncu isminin sürpriz olmasının birkaç nedeni var. Hatırlanacağı gibi geçen YAŞ'ta Orgeneral İlker Başbuğ, Hasan Iğsız, Aslan Güner ve Bekir Kalyoncu isminde ısrar etmiş ve hükümet her üç isme de karşı çıkmıştı.
ŞAHİN'İN S-1 LİSTESİ İDDİASI Kalyoncu'nun ismi 2008 yılında Ergenekon soruşturmasına girdi. Savcı Zekeriya Öz kendisi hakkında Genelkurmay Başkanlığı'na bir yazı yazdı ve bazı iddialarla ilgili Genelkurmay'dan bilgi istedi.
Kalyoncu'nun ismi eski Özel Harekatçı İbrahim Şahin'in soruşturmasında da geçti. Şahin'in infaz timi olarak oluşturduğu S-1 listesini, Kalyoncu'nun emriyle hazırladığı iddia edildi. İbrahim Şahin, mahkemede verdiği ifadede iddialar ve Kalyoncu'yla olan ilişkisi hakkında şu bilgileri verdi: "Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in Terörle Mücadele'de yeni oluşuma gidileceği konusundaki açıklamasının ardından Genelkurmay'dan Metin Paşa (Gürak) ile Bekir Kalyoncu Paşa bu yeni oluşumun müsteşarlığına benim getirileceğimi ve hazırlık yapmamı söylediler. Ben de asker, polis ve MİT'in birlikte çalışması halinde terörle mücadelede başarılı olacağı düşüncelerimi anlattım. Yeni oluşumda görev almak üzere önceden Özel Harekat'ta çalışmış, 30 yaşın altındaki polislerden liste hazırladım. Bana '300 kişi seçeceksin' dediler. Ben bu listeyi oluşturuyordum. Ele geçen S1 belgesi buna aittir."
İbrahim Şahin'in bu açıklamaları üzerine, Genelkurmay Başkanlığı bir açıklama yapmış, kendisine güvenlik müsteşarlığı teklif edildiği iddialarını yalanlamıştı.
HÜKÜMET DENGEYİ GÖZETTİ Hakkında devam eden soruşturmalarda bu iddialar bulunan Kalyoncu'nun neden Jandarma Genel Komutanlığı'na getirilerek önünün açıldığıyla ilgili Ankara'dan aldığımız bilgiler ise şöyle: "YAŞ, gergin başlamıştı. Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları emekliliklerini istemişlerdi. Ortamı daha da germeyip, yeni istifaların önünü kapamak için bu terfiye izin verildi. Yeni komutanın elini de güçlendirmek gerekiyordu. Hükümet bu atamayla bazı dengeleri gözetti. Kalyoncu'nun dört sene sonra Genelkurmay Başkanı olacağına bugünden kesin demek doğru değil."