ANKARA (İHA) - Moğolistan'da Karakurum-Orhun Anıtları arasındaki yolun yapımını üstlenen Türkiye, şimdi de anıtların bulunduğu bölgedeki Lenin Müzesi'ni Türk müzesi haline getirmek için kolları sıvadı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Moğol Başbakanı'nın daha önce Lenin Müzesi olarak kullanılan binayla ilgili Türkiye'ye teklifte bulunduğunu, bu konuyla ilgili Devlet Bakanı Beşir Atalay ve TİKA'nın ortak bir çalışma yapacağını açıkladı. Moğolistan Başbakanı da, ülkesine yapılacak 40 bin toplu konut için Türk müteahhitlik firmalarını ve girişimcileri yatırıma davet etti.
Başbakan Erdoğan, resmi davetlisi olarak Ankara'da bulunan Moğolistan Başbakanı Miyegombo Enkhbold ile Başbakanlık Merkez Bina'da biraraya geldi. Başbaşa görüşmenin ardından Erdoğan ve Enkhbold başkanlığındaki heyetlerarası görüşmelere geçildi. İki Başbakan, 1 saat 45 dakika süren görüşmenin ardından kameraların karşısına geçerek, ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantı öncesinde Türkiye ile Moğolistan arasında 'Çevre İşbirliği Antlaşması' ve 'Moğolistan'daki Türk anıtlarının restorasyonu ve korunmasına ilişkin protokol' imzalandı. Moğol Başbakanı Enkhbold, Moğolistan Cumhurbaşkanlığı'nın kararıyla Başbakan Erdoğan'a 'Devlet Üst Nişanı' ve 'Altın Yıldız Nişanı' takdim etti. Konuk Başbakan, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'e 'Dostluk Madalyası', Devlet Bakanı Beşir Atalay'a ise Moğol Devleti'nin kuruluşunun 800. yıldönümü nedeniyle Cengizhan madalyası takdim etti.
Başbakan Erdoğan, 40 yıl aradan sonra Türkiye'ye gelen ilk Moğol Başbakanı olan Enkhbold ile oldukça verimli bir görüşme yaptıklarını söyledi. Moğol Devleti'nin 800. kuruluş yıldönümü kutlayan Erdoğan, çok eski kültürel ve tarihi birlikteliğe dayanan iki ülke ilişkilerini kapsamlı olarak ele aldıklarını bildirdi. Kendisinin de Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sıfatıyla Moğolistan'a giden ilk başbakan olduğunu hatırlatan Erdoğan, bu ziyaret sırasında Karakurum-Orhun Anıtları arasındaki yolun yapımıyla ilgili temeli attıklarını söyledi.
Yolun bitmek üzere olduğunu ancak anıtların olduğu bölgeye bir müze yapılacağını belirten Erdoğan, bu müzeyle ilgili olarak mutabakatların sağlandığını, müzenin en kısa sürede tamamlanacağını ifade etti. Müze tamamlandığında Türkiye'den Moğolistan'a gidiş-gelişlerin artacağına işaret eden Erdoğan, anıtların bulunduğu bölgenin ulaşımının da daha kolay hale geleceğini belirtti. Görüşmede Avrasya coğrafyasının iki dost ülkesi olan Türkiye ile Moğolistan arasındaki ilişkileri bütün yönüyle ele aldıklarını anlatan Erdoğan, ilişkilerin geliştirilerek daha ileriye noktaya taşınması konusunda hemfikir olduklarını vurguladı. Moğolistan ile yeni dönemi girildiğini, iktidara geldikten sonra dış ticaret hacminin yüzde 66 oranında arttığını dile getiren Erdoğan, Moğolistan'ın son dönemdeki değişim sürecini ve dışa açılma çabalarını da yakından takip ettiklerini kaydetti.
Erdoğan, demokratikleşme, çoğulcu parlamenter sistemi yerleştirme ve serbest piyasa ekonomisi oluşturma yönündeki çabalarını takdirde izlediklerini belirterek, bu konuda Türkiye'nin elinden gelen desteği vereceğini söyledi. Demokrasi ve hukukun üstünlüğü temelinde uluslararası toplumla bütünleşen Moğolistan'ın bölge ve dünya için önemli bir kazanç olacağını ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin bu alandaki tecrübelerini Moğolistan ile paylaşmaya hazır olduğunu bildirdi. Erdoğan, ekonomik ve ticari ilişkiler, eğitime yönelik ilişkiler, askeri ve güvenlik alanındaki ilişkiler, şehircilik gibi alanları kapsayan çeşitli konuları görüşmede masaya yatırdıklarını açıkladı. Toplu konutla ilgili Türkiye'nin birikimini Moğolistan'a aktaracaklarını belirten Erdoğan, heyetin TOKİ ile görüşeceğini söyledi. Erdoğan, "Bizler de müteahhit firmalarımızı Moğolistan'daki yatırımlar için teşvik edeceğiz. Türk Eximbank'ın bu yatırımlarda destek olması noktasında da görüştük" diye konuştu. Erdoğan, Moğolistan'da şu anda 11 Türk yatırımcısının olduğunu, bu yatırımın toplam miktarının 1.5 milyon dolar civarında olduğunu dile getirdi. Türkiye'nin Moğolistan'da deri organize sanayi bölgesi kurmak istediğini ifade eden Erdoğan, süt ve süt ürünleri, et ve et mamülleri noktasında da iki ülke arasında müşterek adımlar atılacağını da bildirdi. Erdoğan ayrıca, Türkiye ile Moğolistan arasında 5 milyon dolar olan dış ticaret hacmini 50 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
Moğolistan Başbakanı Enkhbold ise Ulanbator Belediye Başkanı iken Türkiye'ye iki kez geldiğini ancak Başbakan sıfatıyla Moğolistan'dan Türkiye'ye ilk ziyareti gerçekleştirdiğini söyledi. İki ülke arasında uzun yıllara dayanan bir kardeşlik ilişkisi olduğuna işaret eden Enkhbold, enerji, tarım, altyapı ve inşaat alanlarında Türk yatırımcılarının dikkatini çekmek istediklerini vurguladı.
Konuk Başbakan, Eximbank'ın Türkiye'ye 20 milyon dolarlık kredi desteği sağlayacağını belirtti. Orhun Anıtları'nın bulunduğu bölgedeki ulaşım sorununun çözülmek üzere olduğunu ve bölgeye bir müze kurulacağını da anlatan Moğol Başbakan, Türk halkını 'atalarının kutsal mekanını' ziyaret etmeye çağırdı. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Erdoğan, Karakurum ile Orhun Anıtları arasındaki 46 kilometrelik yolun TİKA tarafından yapılacağını, bunun hibe olacağını dile getiren Erdoğan, aynı şekilde müzenin de 1 milyon dolarlık bir yatırım olduğunu, her ikisinin 6 milyon dolarlık bir yatırım olarak Moğolistan'a hibe edileceğini söyledi. Erdoğan, ger'fearet eden Erdoğan, anıtlarçmişte Lenin Müzesi olarak kullanılan binanın kendilerine teklif olarak getirildiğini, bu konu üzerinde de Bakan Atalay ve TİKA'nın bir çalışma yapacağını söyledi. Erdoğan, "Bu müze ortak kültürümüzün bir ürünü olarak ortaya çıkarmamız çok önemli olacaktır" şeklinde konuştu.