NEW YORK (ANKA) – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan’ın metinde değişiklik talep etmemesi halinde Türk-Ermeni protokollerinin Cumartesi günü imzalanacağını bildirirken, “Bu alaşmanın imzalanması konusunda herhangi bir sorun görmüyorum çünkü dünya biliyor ve yine görecek ki biz daima sözlerimize bağlıyız. Metinde bir değişiklik olmadığı sürece, şu andaki şekli ile anlaşmayı imzalamaya hazırız” dedi. Erdoğan, Ermenistan’ın, politikalarının diaspora tarafından rehine alınmasına izin verilmemesinin taşıdığı öneme de vurgu yaptı.
Wall Street Journal, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı söyleşinin Ermenistan ile ilgili bölümünün deşifresini ve buna ilişkin bir haber de yayımladı. Gazeteye göre, Başbakan Erdoğan, 10 Ekim’e kadar Ermenistan tarafında olumsuz bir gelişme olmaması halinde anlaşmaya iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının o tarihte imza atacağını anlatırken şunları söyledi:
"Bu anlaşmanın imzalanması konusunda herhangi bir sorun görmüyorum çünkü dünya biliyor ve yine görecek ki biz daima sözlerimize bağlıyız. Metinde bir değişiklik olmadığı sürece, şu andaki şekli ile anlaşmaya imzalamaya hazırız.”
Başbakan, “Anlaşmanın imzalamasına Minsk grubunun tanık olmasını isteriz ve eğer Fransızlar gelemezse belki Amerikalılar ve Ruslar gelecek” sözlerine ekledi.
-“AZERBAYCAN-ERMENİSTAN TOPLANTISI ÇOK ÖNEMLİ”-
Bu arada, Azerbaycan ile Ermenistan Cumhurbaşkanlarının Pazar günü yapacağı toplantının çok önemli olduğunu söyleyen Erdoğan, Türk-Ermeni ve Karabağ süreçleri arasında bir ilişkinin bulunduğunu da söyledi. Buna karşın Erdoğan, protokollerin bu toplantıdan bağımsız olarak imzalanacağını, ancak toplantıda olumlu gelişme olması halinde Türk-Ermeni sürecini olumlu etkileyeceğini ifade etti.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın diasporanın tepkilerinin karşısında takınacağı tavrının “çok önemli” olduğunu ifade eden Erdoğan, “Eğer sağlam durabilirse ve Ermenistan’da politikalarını belirleyen diaspora değil Ermenistan hükümeti olursa, o zaman ilerleme sağlayabileceğimizi düşünüyorum. Bizim açımımızdan bir sorun yok ama Ermenistan hükümetine bağlıdır” dedi.
TBMM’nin protokoller konusunda takınacağı tutuma ilişkin olarak Erdoğan, gizli oylama yapılacağına dikkat çekerek “Gizli bir oylama olacak ve herkes istediği biçimde oy kullanacak ve hiç kimse, bunu kontrol edemez” derken 2003 yılında Irak tezkeresinin kabul edilmemesini örnek gösterdi.
Erdoğan, mutabakat ile ilgili olarak “Önemli olanı ve altını çizmek istiyorum, çünkü bu belki en önemli nokta, Ermenistan’ın, politikalarının, Ermeni diasporasınca rehine alınmasına izin vermemesidir” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin, Ermenistan ile ilgili olarak şimdiye kadar attığı bazı adımlara da dikkat çeken Erdoğan, İstanbul ile Erivan arasında kargo uçuşlarına izin verdiklerini, 40 bin kadar Ermeni’nin Türkiye’de gerekli yasal belgeler olmadan yaşadığını, geri gönderilmediğini de anlattı.
-TÜRKİYE, ERMENİSTANS PAKTINA ENGELİ AŞTI”-
Bu arada, gazete, bu konuya ilişkin, “Türkiye, Ermenistan Paktına Engeli Aştı” başlıklı haberinde “Türkiye, Cumartesi günü, Ermenistan ile sınırını yeniden açan ve soykırıma ilişkin ihtilaf nedeniyle nesillerce bölünmüş olan iki millet arasında diplomatik ilişkilerin kuran anlaşmanın imzalanması için kilit bir koşuldan vazgeçti” yorumunu yaptı.
Gazete, “Türk yetkilileri, sınırın açılmasının, üç sayfalık protokolde belirtilen üç aylık süreden daha uzun bir süre alabileceğini söylemeye devam ediyorlar” diye yazdı.