BURGENSTOCK (İHA) - İsviçre'de dün sonra eren Kıbrıs müzakerelerinin ardından açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk tarafının kalıcı ve adil bir barıştan yana olduğunu belirtti.
Başbakan Erdoğan, müzakereler boyunca Türk tarafının, Türkiye'nin milli siyasetinin çıkarına kararlar aldığını ve milli siyasetin gözetildiğini vurguladı.
Başbakan Erdoğan, "Milli siyasetimiz, kolektif ve ortak akıldan yana oldu. Bu konuda Kıbrıs Türk halkının varoluş davasını en adil şekilde savunduk, Kıbrıs'ta iki halk ve iki demokrasi olduğunu, Kıbrıs'ta çözümde Türkiye'nin garantörlüğünde ısrarlı olduk" dedi.
Kıbrıs müzakereleri sürecinde BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sunduğu planın revizyon edilerek Türk ve Yunan taraflara sunulduğunu belirtti.
Türk ve Yunan Dışişleri bakanları arasında yoğun görüşmelerin yaşandığını belirten Erdoğan, görüşmelerin yapıcı bir atmosferde geçtiğini vurguladı.
Annan planının nihai şeklinin 31 Mart'ta taraflara sunulduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye'nin görüşmelerdeki tutumunun "hep kazanma ve kazanç" şeklinde olduğunu söyledi.
Başbakan Erdoğan, "Plan, son halini almadan önce taraflar, öncelikleri çerçevesinde BM'ye çeşitli değişiklik önerileri sundular. Müzakereler sonucunda tüm kurumlarımızla istişarelerde bulunduk, üzerinde daha önce mutabık kalınan önem verilen konuların planda yer almasına gayret gösterdik. Bunların bir kısmını özetleyecek olursak, varılan anlaşmanın AB birinci hukuku haline getirilmesi, iki kesimliliğin korunması, adanın kuzeyindeki Kıbrıs Türk Devleti'nin siyasi eşitliğinin güvence altına alınması, Kıbrıs Türk toplumunun ulusal birliğinin korunması, Kıbrıs'taki askerimizin Türkiye AB'ye tam üye olduktan sonra da kalması, güvenlik ve garantilerin güçlendirilmesi, Kıbrıs Türkünün refahı ve ekonomik gelişmesinin teminat altına alınması, adada yaşayan anavatan kökenlilerin haklarının korunması" gerektiğini söyledi.
Kıbrıs'ta bir ver al sürecinin yaşanmadığını belirten Erdoğan, müzakerelerde kaybeden tarafın olmadığını, Burgenstock zirvesi ve neticelerinin başta, Kıbrıs'taki iki halk olmak üzere, Türkiye, Yunanistan ve doğu Akdenizde'ki barış ve istikrarı korumaya yönelik olduğunu belirtti.
Kıbrıs'ta yeni yol haritası çizildiğini söyleyen Erdoğan, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın öngördüğü işbirliği ve takvim doğrultusunda anlaşmanın doğurduğu mükellefiyetleri yerine getirmeye hazır olduklarını, Kıbrıs Türk halkı ve Kıbrıs Rum halkının bu anlaşma ile ilgili iradelerini ayrı ayrı referandumlarla ortaya koyacaklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan, "Şüphesiz ki, iki halkın referandumlarla ortaya koyacağı iradeye saygılı olacağız, Burgenstock'ta başlatılan barış yolunu beraber yürüyelim. Gereken adımları birlikte atıyoruz, birlikte atalım. Yunanistan Dışişleri Bakanı'na teşekkür ediyorum. Kıbrıs Türkleri ve Kıbrıs Rumlarının bu süreçte büyük çabaları oldu. Bu çabaların çözüm sürecinde kati şekilde süreceğine inanıyorum. Bu doğrultuda BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve yardımcılarının çabalarına teşekkür ediyorum. AB komiseri Verheugene ve toplantıya katılan tüm taraflara teşekkür ediyorum" dedi.
Erdoğan, çok olumlu bir müzakere atmosferi ve her türlü kolaylığı sağlayan İsviçre hükümetine ve makamlarına da teşekkür ettiğini belirtti.
Türk toplumuna seslenen Erdoğan, "Son olarak aziz milletime seslenmek istiyorum. Müsterih olsunlar. Onların gönüllerindekini ve akıllarından geçeni kararlılıkla ve cesaretle savunan bir hükümetleri var. Milletimize ait bu irade, bu hükümetin ayrılmaz bir parçasıdır. Kısa bir süre sonra inşallah vatanımıza kavuştuğumuzda daha ayrıntılı olarak bu konuları değerlendirecek ve kendilerine detay bilgileri vereceğiz" dedi.